Jody Rosen: Pyöräilyn lumo ja sen historia

Pyöräilyn lumo ja sen historia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Amerikkalainen Jody Rosen on pyöräillyt pienestä pitäen, ja pitää pyöräilystä nimenomaan liikkumismuotona, ei niinkään urheilumielessä. Pyöräilyn lumo ja sen historia kuljettaa Rosenia maapallon ympäri Brooklynin hipsterialueilta Bangladeshin slummeihin, Himalajalta Huippuvuorille. Joka paikasta löytyy tietenkin pyöräilijöitä. Jody Rosenin näkökulma kirjassa enemmän pyöräilyn kulttuurisessa merkityksessä ja toisaalta pyöräilyssä ajanvietteenä, pyöräilystä urheiluna Rosen puhuu sangen vähän.

Polkupyörän historia on oikeastaan hämmästyttävän lyhyt: Karl von Dreis esitteli polkimettoman, mutta muuten nykyistä pyörää jo paljon muistuttavan Laufmaschinen vuonna 1817. Muutamien kehitysvaiheiden jälkeen kumirenkailla varustettu ketjuvetoinen “turvapolkupyörä” vakiintui standardimalliksi 1890-luvulla. Vaikka tekniikka on kehittynyt ja yhä parempia osia kehitetään jatkuvasti, on kaikkien tuntema polkupyörän perusgeometria säilynyt melko samankaltaisena jo pitkälti toistasataa vuotta.

Rosenin kirjaan keräämät historialliset tarinat 1800- ja 1900-luvuilta ovat kiinnostavia, mutta Pyöräilyn lumon ja historian parasta antia ovat laaja-alaiset kurkistukset siihen, mitä polkupyörä merkitsee ihmisten arjessa. Jody Rosen vierailee Bangladeshin Dhakassa, eräässä maailman tiheimmin asutuista suurkaupungeista, jonka katukuvaan polkupyöräriksojen sekamelska erottamattomasti kuuluu. Kaupunki ei toimisi hetkeäkään ilman näitä alipalkattuja työläisiä. Rosen käy myös Kiinassa, jossa suurkaupunkien alueiden laajetessa valtavasti aiemmin pyörille varattua katutilaa on nyttemmin raivattu autojen tieltä. Kehitys ei kaikkialla ole hyvästä, Rosen osoittaa. Yksi kiinnostavimmista vierailukohteista on Bhutan, pieni maa Himalajalla, jonka asukkaat ovat hullaantuneet maastopyöräilystä maan rakastetun kuninkaan esimerkin innoittamina.

Pyöräilyintoilijalle Pyöräilyn lumo ja sen historia tarjoaa mukavia lukuhetkiä yli 400 sivun laajuudessa. Kuvia kirjassa olisi saanut olla enemmänkin, vallankin historiallisista menopeleistä. Kannattaa tutustua, jos aihe kiinnostaa!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...