Uskomattomat uskomukset

Matti Vuento: Uskomattomat uskomukset : ihmislepakoista energiaterapiaan

Matti Vuennon teos uskomuksista oli perin mielenkiintoista ja antoisaa luettavaa, mutta toisaalta se saattoi tuntua jopa hieman masentavalta, koska siinä kerrottiin niin monista epätieteellisistä käsityksistä ja maailmankuvista, joihin suuret ihmisjoukot kuitenkin uskovat vakaasti. Turhaan ei Vuento kirjan lopussa siteeraa yhdysvaltalaista Thomas N... Lue koko vinkki »
What if? 2

Randall Munroe: What If? 2

Fyysikko, robotiikkatutkija NASA:n palveluksessa, tikku-ukkosarjisten piirtäjä. Aika mielenkiintoinen on Randall Munroen urakaari tähän saakka. Munroen loistava XKCD-sarjakuva on yhä voimissaan, samoin sen sivutuotteena syntynyt What if? -sivusto. Tällä sivustolla Munroe antaa "vakavia tieteellisiä vastauksia absurdeihin hypoteettisiin kysymyksiin"... Lue koko vinkki »
Pieni suuri elämä

Marcus Rosenlund: Pieni suuri elämä

Toimittaja Marcus Rosenlund on kirjoittanut pari oivallista yleistajuista tietokirjaa: vuonna 2019 ilmestyi Sää joka muutti maailmaa ja vuonna 2020 seurasi Kohti korkeuksia. Nyt säästä, ilmastosta ja avaruudesta sukelletaan vähän pienempiin aiheisiin. Pieni suuri elämä käsittelee kaikenlaista pientä, mutta merkityksellistä elämää. Kirjan takakannes... Lue koko vinkki »
Muutos on ainoa vakio

Ben Orlin: Muutos on ainoa vakio

Lukion pitkän matematiikan oppimäärästä suuren osan lohkaisee matemaattinen analyysi. Differentiaali- ja integraalilaskennassa tärkeää on pystyä käsittelemään itseisarvoltaan äärettömän pieniä ja äärettömän suuria muutoksia. Derivaatta ilmaisee suureen muutosnopeuden, integraali puolestaan kasaa äärettömän pienistä palasista suuria kokonaisuuksia. ... Lue koko vinkki »
Sana sanasta

Ville Eloranta ja Lotta Jalava: Sana sanasta : Suomen kielen jäljillä

Etymologia on aivan huippukiinnostavaa. Siksi tartun innolla kaikkiin kirjoihin, jotka pureutuvat kielen rakenteisiin ja sanojen takana piileviin selityksiin ja taustoihin. Toimittaja-kielenhuoltaja Ville Elorannan ja tutkija Lotta Jalavan Sana sanasta : Suomen kielen jäljillä on tällainen teos, ja miten mielen­kiintoinen se onkaan! Kirja on täy... Lue koko vinkki »
Vesimelonin kuivatus ja muita matemaattisia pähkinöitä

Tapio Lind: Vesimelonin kuivatus ja muita matemaattisia pähkinöitä

Vesimelonin vesipitoisuus on 99% (jätetään melonin kuori pois tästä tarkastelusta). Melonia kuivataan, kunnes sen vesipitoisuus pienenee arvoon 98%. Kuinka monta prosenttia melonin massa pienenee? Niin… vastaus ei ole 1%. Tapio Lind on kirjoittanut hienon kirjan matemaattisista pulmista ja ihmeellisyyksistä. Matematiikka osaa tosiaan yllättää – ... Lue koko vinkki »
Mitä on elämä?

Paul Nurse: Mitä on elämä? : Viisi askelta biologian ymmärtämiseen

Paul Nurse on biologi, joka voitti vuonna 2001 lääketieteen Nobelin työstään solusyklin eli solujen jakaantumisen parissa. Tässä pienessä kirjassa hän tarttuu nyt suureen kysymykseen: mitä elämä tarkalleen ottaen on? Kirja jakautuu viiteen osaan, joista kukin käsittelee yhden biologian perimmäisistä osa-alueista. Nurse aloittaa perusteista: kaik... Lue koko vinkki »
Kangastuksia varjojen talossa

Kari Enqvist: Kangastuksia varjojen talossa

Olen lukenut useampia Kari Enqvistin kirjoja hyvillä mielin. Enqvist on oivallinen kirjoittaja, joka osaa kirjoittaa yleistajuisesti ja jopa hauskasti vaikeista kosmologian, astrofysiikan ja jopa ihmisyyden aiheista. Onhan Enqvist käsitellyt kirjoissaan suhteellisuusteorian lisäksi kuolemaa ja uskontoja. Tällä kertaa aihe on sen verran kepeä kui... Lue koko vinkki »
Kohti korkeuksia

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia : ajatusmatkalla avaruudessa

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund jatkaa kevyen ja helposti lähestyttävän tietokirjallisuuden parissa. Edellinen Sää joka muutti maailmaa oli oikein oiva kirja, eikä tämä Kohti korkeuksia: ajatusmatkalla avaruudessa ole sekään hullumpi. Nimensä mukaisesti teos suuntaa kohti avaruutta. Sinne ei olekaan pitkä matka: täältä Tampereelta on avaruuteen yl... Lue koko vinkki »
Kauppatavarana terveys

Juhani Knuuti: Kauppatavarana terveys : selviydy terveysväitteiden viidakossa

”Kriittisen tiedonhaun ja ajattelun oppimisen tulisi kuulua jokaisen kansalaisen opetussuunnitelmaan”, toteaa lääketieteen tohtori ja professori Juhani Knuuti. Tätä vastaan lienee vaikeaa esittää uskottavaa arvostelua, sillä internetin aikakaudella kaikkien ulottuvilla olevan sekä oikean että kvasitiedon määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Knuut... Lue koko vinkki »
Fermat'n teoreema

Amir D. Aczel: Fermat’n teoreema

Työhuoneeseeni oli ilmaantunut laatikollinen vanhoja kirjoja. Kun niitä oltiin jo heittämässä pois, huomasin että kasassahan oli sopivan paksuinen opus nimeltään Fermat'n teoreema. Amir D. Aczelin kirja oli ilmestynyt jo vuonna 1996, tuoreeltaan sen jälkeen, kun Andrew Wiles oli lähes vuosikymmenen ponnisteltuaan saanut todistetuksi matemaatikkoja ... Lue koko vinkki »
Uuden ajan muistikirja

Minna Huotilainen ja Leeni Peltonen: Uuden ajan muistikirja

Miten muisti toimii ja miksei se aina toimi? Kuinka muististaan saa pidettyä parempaa huolta ja kenties jopa kehitettyä sitä? Näitä kiinnostavia kysymyksiä käsittelee Uuden ajan muistikirja. Aikaisemmin Tunne aivosi -kirjan tehneet aivotutkija Minna Huotilainen ja toimittaja Leeni Peltonen ovat tehneet tässä muistikirjassa oivallista työtä. Teos... Lue koko vinkki »

Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan

Samuli Siltanen on Helsingin yliopiston matematiikan professori, jonka oma tutkimusalue on soveltavan matematiikan ja käänteisten ongelmien, erityisesti lääketieteellisen kuvantamisen alueella. Hän ylläpitää omaa Samun tiedekanavaansa YouTubessa ja on aktiivinen myös muualla sosiaalisessa mediassa. Yksi Samuli Siltasen missioista on tuoda matema... Lue koko vinkki »
Myrsky vesilasissa

Helen Czerski: Myrsky vesilasissa : Arkipäivän fysiikkaa

Fysiikan lait ylittävät kaikki ihmisten luomat lait: niitä on kaiken olemassaolevan noudatettava ilman poikkeuksia. Niinpä fysiikan lait koskevat paitsi kaikenlaista korkeamman fysiikan pariin kuuluvaa, myös kaikenlaista hyvinkin arkista: popcornia, pizzataikinaa, norsujen kärsiä ja puiden runkoja. Helen Czerski on yliopiston lehtori, kuplien fy... Lue koko vinkki »

Matt Parker: Humble Pi : A Comedy of Maths Errors

Matt Parker on australialaissyntyinen matemaatikko, tieteen popularisoija ja standup-koomikko, joka asuu ja työskentelee Englannissa. Parker on viihdyttävä esiintyjä ja kirjoittaja. Hän löytää hauskoja ja yllättäviä yksityiskohtia milloin puhtaan matematiikan, milloin insinööri- ja tietojenkäsittelytieteiden aloilta. Nyt Parkerin kiinnostuksen koht... Lue koko vinkki »
Tähtitiedettä kiireisille

Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille

Minulle elämässä ei ole koskaan tarpeeksi aikaa kaikelle minua kiinnostavalle. Osaltaan se johtuu siitä että kiinnostun lähes kaikesta, mutta enemmän siitä että nykypäivänä tuntuu vapaa-aika olevan kortilla. Siksi tämä kirja kiinnitti huomioni. Tähtitiedettä kiireisille on 160 sivun tietopaketti, joka esittelee tähtitieteen perusteita kansantaju... Lue koko vinkki »
Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja: Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja on moneen kertaan palkittu tieteen popularisoija. Kotona maailmankaikkeudessa -kirjasta alkanut trilogia on erittäin suositeltavaa luettavaa. Kirjojen ulkopuolella Valtaoja on kirjoitellut kaikennäköistä pienempää: artikkeleita, kolumneja, juhlapuheita. Näitä siruja on koottu tähän kirjaan yksiin kansiin ja varustettu ajankohtaisin... Lue koko vinkki »