Ben Orlin: Muutos on ainoa vakio

Muutos on ainoa vakio

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lukion pitkän matematiikan oppimäärästä suuren osan lohkaisee matemaattinen analyysi. Differentiaali- ja integraalilaskennassa tärkeää on pystyä käsittelemään itseisarvoltaan äärettömän pieniä ja äärettömän suuria muutoksia. Derivaatta ilmaisee suureen muutosnopeuden, integraali puolestaan kasaa äärettömän pienistä palasista suuria kokonaisuuksia. Mutta mitä nämä oikein tarkoittavat? Näitä abstrakteja asioita pyrkii Ben Orlin avaamaan teoksellaan Muutos on ainoa vakio : Differentiaali- ja integraalilaskennan viisaus hullussa maailmassa.

Ben Orlin etenee kirjassaan lyhyin luvuin, pääasiassa kokonaan ilman vaikeita laskukaavoja. Hän selittää, mitä derivaatan ja integraalin käsitteillä tarkoitetaan, ja onnistuu konkretisoimaan niiden käyttötarpeita sangen arkisinkin esimerkein. Lisäksi Orlin esittelee joitakin matemaattisen analyysin kannalta keskeisiä henkilöitä kuten Isaac Newtonin, G. W. Leibnizin, Bernhard Riemannin ja Maria Gaetana Agnesin. Muissa esimerkeissä innoitusta haetaan muun muassa kaunokirjallisuudesta, salapoliisitarinoista sekä derivoivasta koirasta.

Tärkeä osa Orlinin kirjassa on havainnollistavilla piirroksilla, joiden tikku-ukot ja muut figuurit pyrkivät keventämään kokonaissanomaa. Toisin kuin hänen edellisessä teoksessaan Matematiikkaa huonoin piirroksin, Orlin ei nyt pyri olemaan hauska kaikin mahdollisin tavoin. Väkinäisen huumorin vähetessä asiasisällöstä tulee tiiviimpi, mikä on kirjalle hyväksi. Kepeää tyyliä ei Orlin kuitenkaan jätä, ja Muutos on ainoa vakio onkin lähes hämmästyttävän helppolukuinen, vaikka se sisältää tiukkaa matematiikkaa lähes riittämiin lukiolaisen tarpeiksi!

Muutos on ainoa vakio on tietokirja, joka sopii luettavaksi matematiikasta kiinnostuneelle yläkoululaiselle tai oikeastaan kenelle tahansa. Ben Orlinin selkein kohderyhmä on joka tapauksessa suunnilleen teini-ikäinen nuoriso. Varsinainen laskeminen derivaattojen ja integraalien ihmeellisessä maailmassa on helpompaa, jos tietää, mihin käsitteillä pyritään ja mitä ne kuvaavat. Tämä matematiikan opettaja antaa Ben Orlinille oikein hyvän arvosanan sekä iloisen suosituksen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...