Ben Orlin: Matematiikkaa huonoin piirroksin

Matematiikkaa huonoin piirroksin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Onko matematiikkaa ja matemaattista ajattelua popularisoivia teoksia ikinä liikaa? Siis sellaisia, joissa vaikeat asiat pyritään selittämään selkeästi ja ilman yhtälöitä, pääideoihin turvautuen ja kiinnostavia esimerkkejä esittäen. Ei varmaankaan. Ben Orlin kiinnitti huomioni teoksensa Matematiikkaa huonoin piirroksin nimellä, sillä otsikkoon kiteytyy aika paljon omasta päätyöstäni lukiolaisten parissa.

Opettajataustaisen Orlinin kirja kohderyhmää voisivat olla juuri lukiolaiset, tai miksei vähän vanhemmatkin maailmanmenon ihmettelijät. Matematiikkaa huonoin piirroksin luottaa tikku-ukkojen ja irtovitsien voimaan perehdyttäessään lukijaa matemaattiseen ajatteluun, geometriaan, todennäköisyyslaskentaan ja talousteorioihin. Orlinin esimerkit ovat melko amerikkalaisia baseball-tilastoineen ja valitsijamiesvaaleineen. Populaarikulttuuria kaivellaan Tähtien sodan Kuolemantähden geometriaa pohdittaessa.

Orlin onnistuu päätavoitteessaan: hän saa asiat vaikuttamaan ymmärrettäviltä ja selkeiltä kuitenkaan niiden kehittelyn vaatimaa ajattelun monimutkaisuutta aliarvioimatta. Hän selittää matemaattisen ajattelun olevan nimenomaan ideoiden, ei lukujen pyörittelyä. Kirjan kokonaisuus on verrattain nopeasti luettava, eikä sanottavia ennakkotietoja kirjan matematiikan ymmärtämiseksi tarvita.

Orlinin huumori puolestaan menee välillä kiusallisen kehnoksi ja väkinäiseksi (mainittu Tähtien sota -osio etunenässä). Valittu esitystapa ei ainakaan minuun täysin vedonnut, keveyttä voisi hakea ilman tekohauskuuttakin. Myös toisinaan melko olennaisten viittausten ja syventävien tiedonjyvien hautaaminen kirjan loppuviitteisiin ilman asianmukaisia lähdeviitteitä leipätekstissä tuntuu ihan käsittämättömältä ratkaisulta. Mutta yhteenvetona sanottakoon, että Ben Orlinin Matematiikkaa huonoin piirroksin kannattaa ihan yleissivistyksen nimissä ainakin selailla läpi. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...