John Allen Paulos: Numerotaidottomuus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuinka usein matemaattisesti suuntautunut ihminen joutuukaan kuulemaan muilta ihmisiltä, että he eivät ymmärrä matematiikasta mitään ja että he olivat surkeita matematiikassa kouluaikana? Miksei näin käy muiden kouluaineiden kanssa? Miksi ihmiset eivät ymmärrä eroa sattuman ja todennäköisen tapahtuman välillä? Mitä eroa on korrelaatiolla ja kausaliteetilla? Näihin itsellenikin tuttuihin asioihin on myös professori John Allen Paulos törmännyt.

Paulosin 1980-luvun lopulla kirjoittama Numerotaidottomuus on tärkeä kirja matemaattisesta lukutaidottomuudesta ja sen seurauksista. Sen esimerkit ovat Reaganin ajan Amerikasta, mutta kirjan sanoma ei ole vanhentunut 20 vuodessa tippaakaan. Paulos kirjoittaa vetävästi ja jopa humoristisesti matematiikasta tavallisille ihmisille. Mitään kovinkaan hankalaa matematiikkaa kirja ei sisällä, ja muutamat aavistuksen haastavammat esimerkit voi halutessaan hypätä yli itse asian vakavasti häiriintymättä. Pohjimmainen sanoma Pauloksella on kuitenkin vakava: numerotaidottomuus, eli kyky ymmärtää lukujen ja sattuman peruskäsitteitä, vaivaa monia muuten täysin järkeviä ihmisiä. Tämä johtaa Pauloksen mukaan muun muassa taipumukseen uskoa astrologian ja kabbalan kaltaisiin pseudotieteisiin sekä haluttomuuteen uskoa loogista argumentointia.

Yksi tärkeä näkökulma Paulosilla on myös matemaattinen välinpitämättömyys, jonka hän nostaa erityisesti koulujen opiskelijoiden ongelmaksi. Miksi matematiikka on “aivan sama”? Ja miksei se saisi olla? Lukuisissa esimerkeissään ja anekdooteissaan Paulos pyrkii tekemään selväksi, että jonkinlainen käsitys matematiikasta ja sen perustotuuksista tekisi hyvää ihan kaikille.

Numerotaidottomuus on kirja, joka jokaisen pitäisi lukea ainakin kerran. Vuodessa.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...