Nassim Nicholas Taleb: Musta joutsen : erittäin epätodennäköisen vaikutus

Osta kirja itsellesi

Nassim Nicholas Taleb on erikoistunut mustiin joutseniin eli erittäin epätodennäkösiin tapahtumiin, joita on mahdoton ennustaa ja joiden vaikutukset ovat erittäin vakavia. Ne voivat olla hyviä tai huonoja, mutta olivat ne kumpia tahansa, ne yleensä sotkevat kaikenlaiset ennustukset täysin. Miten niihin sitten voi varautua?

Talebilta irtoaa vastauksia ja muun muassa ihan pätevältä kuulostava sijoitusstrategia, mutta pääpaino tuntuu olevan taloustieteilijöiden ja muiden työkseen ennusteita laativien pilkkaamisessa. Potenssilait ja fraktaalit kun tuntuvat saavan perinteisiin Gaussin käyröihin nojaavat tilastotieteilijät vallan sekaisin.

Kirjan idea on hyvä, mutta toteutus ei niinkään. Talebin kerrontatapa on turhankin kumpuileva ja harhaileva. Kirja kaipaisi tiivistämistä. Asiaa ei auta paikoin tönkkö suomennos, joka on lisäksi täynnä pieniä kirjoitusvirheitä. Huolimattomuutta! Kannattaa siis lukea tämä kirja englanniksi, jos mahdollista. Lukeminen nimittäin kannattaa, kirjan puutteista huolimatta sen sisältö on vähintäänkin mielenkiintoista.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.