Joni Martikainen: Älä usko kaikkea mitä ajattelet

Älä usko kaikkea mitä ajattelet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aivosi johtavat sinua jatkuvasti harhaan. Arkikäsitykset ihmisten käyttäytymisen syistä ja käyttäytymisen todelliset syyt ovat ristiriidassa keskenään. Aivosi ottavat kaikenlaisia oikopolkuja, jotka voivat johtaa sinut huonoihin ratkaisuihin.

Aivojensa toimintaa voi kuitenkin ymmärtää paremmin, jolloin pystyy tekemään parempia päätöksiä. Joni Martikainen on koonnut tähän kirjaan ihmisten toimintaa käsittelevien tieteenalojen uusimpia tutkimustuloksia helposti ymmärrettävässä muodossa. Erityisesti kiitosta ansaitsee loppuun listattu kymmenen kohdan ohjelma “Välineitä arkiajatteluun”, joka antaa konkreettisia ohjeita siitä, miten aivojensa outouksia voi kiertää.

Osa jutuista on tuttuja muista aihepiirin kirjoista, mutta hyvin tähän oli uuttakin asiaa löytynyt. Kiehtovaa oli esimerkiksi se, miten jotkut eläimet käyttävät luonnostaan ihmistä optimaalisempia strategioita tietyissä tilanteissa, joissa pitää ymmärtää satunnaisuutta. Ihminen etsii kuvioita sieltäkin, missä puhdas todennäköisyys ratkaisee – toisaalta eläin häviää kisassa silloin, kun tilanteesta on löydettävissä toimiva kaava.

Teksti on sen verran sujuvaa, että kirja soveltuu hienosti myös sellaiselle, joka perehtyy aiheeseen ensimmäistä kertaa. Kirja on osattu myös tiivistää hyvin: lähdemateriaalia oli kuulemma 3,5 metrin pino, mutta tuloksena on vain noin 170 sivua tekstiä (ja yli 20-sivuinen lähdeluettelo!). Älä usko kaikkea mitä ajattelet onkin miellyttävän kompakti.

Kirja on omakustanne, mutta harvinaisen fiksusti tehty. Martikainen on ymmärtänyt palkata pätevän kustannustoimittajan ja taittajan, joten tuloksena on asiallisen, jos hivenen kuivan, näköinen teos, joka on kieliasultaan selkeä ja ymmärrettävä. Hienoa työtä, toivottavasti tämä ei jää Martikaisen viimeiseksi kirjaksi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...