Aila Ruoho: Päästä meidät pelosta : hengellinen väkivalta uskonnollisissa yhteisöissä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Teologi Aila Ruoho teki pro gradu -työnsä uskonnollisten liikkeiden ja lahkojen harjoittamasta hengellisestä väkivallasta. Hänellä on myös henkilökohtainen kokemus vanhoillislestadiolaisuudesta erotetuksi tulemisesta. Näistä lähtökohdista syntyi Päästä meidät pelosta. Siinä käsitellään sitä valtaa, joka uskonnollisilla liikkeillä on jäseniinsä ja etenkin tämän vallan väärinkäyttöä. Kirja perustuu yli kahdenkymmenen henkilön kirjeisiin ja sähköpostihaastatteluihin; suurin osa heistä on eronnut entisestä yhteisöstään. Valtaosa kirjeiden kirjoittajista on kuulunut kolmeen yhteisöön: vanhoillislestadiolaisiin, Jehovan todistajiin tai niin sanottuun Maitobaari- tai Konserniliikkeeseen, joka sai taannoin julkisuutta myös Koivuniemen kultin nimellä.

Miksi sitten juuri nämä yhteisöt? Ruoho toteaa, että ne ”suhtautuvat toimintaansa kohdistuvaan kritiikkiin hyvin kielteisesti. (..) Yhteisön arvostelua pidetään ryhmästä riippuen arvosteluna ”Jumalan valtakuntaa” tai Jehovaa/Jumalaa kohtaan. Vaikenemisen kulttuuri on näille kolmelle yhteisölle myös tunnusomaista.”

Kirjan luettuaan voi todeta, että uskonnollisen yhteisön valta jäseniinsä on hyvin suuri. Liike saattaa määrätä ulkonäöstä, ystävistä, ajankäytöstä ja harrastuksista. Oma lukunsa ovat tietysti vanhoillislestadiolaisten ehkäisykielto ja Jehovan todistajien verensiirtokielto, jotka saattavat uhata henkeä ja terveyttä. Erityisen vaikeita hyväksyä ovat viime vuosina julkisuutta saaneet väkivalta-, pedofilia- ja insestitapaukset, joihin liittyy edellämainittu vaikenemisen kulttuuri: nämä tapaukset kirjaimellisesti vaietaan kuoliaaksi tai ne annetaan anteeksi erilaisten yksityisrippien kautta, jolloin tekijät eivät koskaan joudu maallisten tuomioistuinten eteen.

Ruohon kirja on ansiokasta tieteellisen tutkimuksen popularisointia: se on helppolukuinen ja kiinnostuksen ylläpitävä sortumatta kuitenkaan viikkolehtimäiseen tirkistelyyn ja populistisuuteen. Kirjoittajan oma, ilmeisesti perusluterilainen, vakaumus tulee paikoitellen esille muun muassa raamatuntulkinnoissa, mutta hän osaa viisaasti pitää itsensä taka-alalla. Kerrassaan mielenkiintoinen kirja vaikeasta aiheesta.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 314 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...