Taivaankartano

Nilla Kjellsdotter: Taivaankartano

Uskonnolliset ryhmittymät ja niiden sisällä tapahtuneet väärinkäytökset, katoamiset ja tietenkin murhat ovat olleet suosittu aihe dekkarikirjallisuudessa: ihan ensimmäisenä muistiini tuli niinkin raju esimerkki kuin Mariette Lindsteinin Lahko-trilogia, joka kuvasi skientologistyyppistä yhteisöä. Kuvaavaa näille dekkareille on ollut se, että ne kert... Lue koko vinkki »
Haihtuneet

Anneli Kanto: Haihtuneet

Anneli Kanto on monipuolinen kirjailija, jonka kirjoja lukee mielellään. Nyt oli luvussa jännityskirja Haihtuneet, joka aloittaa Näkijä-sarjan. Paikkana on pikkukaupunki jossain päin ja sinne bussista astuu Noora, jota Näkijäksi kutsutaan. Aluksi olin, että mitäs nyt, mutta ei kuitenkaan sitä, että olisi kristallipalloja tai muuta sellaista. Noo... Lue koko vinkki »
Laakson varjo

Viveca Sten: Laakson varjo

Viveca Stenin Åren murhat -sarja jatkuu; kirjailijahan siirsi dekkariensa ympäristön tämän sarjan ensimmäisessä osassa Lumen uhrit idyllisestä saaristoympäristöstä vähän karumpaan talviseen maisemaan. Muutos oli mielestäni ihan onnistunut, sillä Sten on pystynyt luomaan uutta iskua dekkareihinsa. Sarjan poliisiparina toimivat Tukholmasta muuttanut ... Lue koko vinkki »
Knutbyn murha

Peter Gembäck ja Annika Sohlander: Knutbyn murha : seurakunnasta kultiksi

Näin taannoin HBO Max -kanavalta dokumenttisarjan Pray, obey, kill, joka kertoi ruotsalaisessa pikkukylässä sijaitsevasta helluntaiseurakunnasta irronneesta lahkosta. Kyseessä oli sittemmin surullisen kuuluisaksi osoittau­tunut Knutbyn yhteisö, jossa käsittämätön vallankäyttö ja henkilöpalvonta johtivat murhaan ja murhan yritykseen. Kun sitten sain... Lue koko vinkki »
Lokin huuto

Ann Cleeves: Lokin huuto

Ann Cleeves lopetti Shetlanti-sarjansa tyylikkäästi vuonna 2021 suomeksi ilmestyneeseen romaaniin Kulovalkea. Nyt hän on luonut brittidekkarien ystävien iloksi ja jännitykseksi aivan uuden hahmon, tiukasta uskonnollisesta yhteisöstä eronneen rikoskomisario Matthew Vennin, joka onkin oikein miellyttävä tuttavuus.  Rannalta löytyy tuntematon ... Lue koko vinkki »
Crossroads

Jonathan Franzen: Crossroads

Eletään vuoden 1971 joulunalusaikaa chicagolaisessa esikaupungissa. Hildebrandtin perheenjäsenet elävät kukin omien kriisiensä ytimessä. Isä, pastori Russ, on kyllästynyt asemaansa seurakunnassaan nuoremman polven painostuksen alaisena; lisäksi hän on tyytymätön avioliittoonsa älykkään mutta eksentrisen Marionin kanssa ja havittelee seurakuntalaist... Lue koko vinkki »
Viedään äiti pohjoiseen

Karin Smirnoff: Viedään äiti pohjoiseen

Janan ja Brorin äidin viimeinen tahto on tulla haudatuksi synnyinkyläänsä pohjoisessa, joten sinne hänet sitten haudataan. Jana tietää oikeastaan melko vähän äitinsä menneisyydestä, mutta pohjoisessa ahdasmielisen uskonnollisen yhteisön keskellä alkaa nopeasti käydä selväksi, minkälaisissa oloissa äiti lapsuutensa ja nuoruutensa on viettänyt. Vaill... Lue koko vinkki »
Naiset puhuvat

Miriam Toews: Naiset puhuvat

Keitä ovat mennoniitat? Miriam Toewsin kirjaan tarttuessani oli pakko myöntää yleissivistykseni puutteet tältä osin, mutta onneksi Google toi taas apuaan. Lyhyesti sanottuna kyseessä on protestanttinen uskontokunta, joka on sitoutunut väkivallattomuuteen, pasifismiin ja uskovien kasteeseen, mutta myös normaaliyhteiskunnasta eriytymiseen ja hyvin ko... Lue koko vinkki »
Unorthodox

Deborah Feldman: Unorthodox : Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni

Takavuosien radio-ohjelman otsikkoa mukaillen Deborahista saattaa todellakin sanoa, että hän on erilainen nuori jopa New Yorkin kaltaisessa hyvin heterogeenista väkeä sisältävässä kaupungissa. Hänen äidinkielensä on jiddiš ja hän puhuu englantia hassusti murtaen, ja itse asiassa häntä kutsutaan jiddišinkielisellä nimellä Devojri. Hän pukeutuu aina ... Lue koko vinkki »

Ben Kalland: Vien sinut kotiin

Jostain sain vinkin, että nyt on jälleen kirja, jonka yksi aihe on uskonnollinen yhteisö. Joten ei kun kimppuun, sillä aihe jaksaa aina vaan kiinnostaa. Kirjan kertojana on Markus, jolla on kolme siskoa. Perhe on lämminhenkinen ja isä opetti heitä huolehtimaan toisistaan, etenkin Markusta, joka perheen ainoana poikana oli velvoitettu huolehtimaa... Lue koko vinkki »

Annamari Marttinen: Tässä meillä on kaikki nyt

Amanda ja Valentin, ja heidän toinen yhteinen yönsä. Ilmaan heitettyjä suunnitelmia sunnuntain vietosta, jotka katkeavat ovikellon soittoon. Amanda ei odota ketään eikä hänellä ole aikomustakaan avata: Voi hitto, menisivät vain pois – Jehovan todistajat varmaan. Eronnut Amanda tapailee satunnaisesti varattua miestä, mutta arvostaa yksinoloaan, e... Lue koko vinkki »

Jukka Behm: Eikä yksikään joka häneen uskoo

Eikä yksikään joka häneen uskoo... kuin suoraan Raamatusta. Niinpä, tässä kirjassa liikutaan juuri siinä, mitä Raamatussa sanotaan ja miten ja kuka sitä kirjaa tulkitsee. Päähenkilönä on Henri Jaatinen, nuori koululainen, joka ajautuu kavereiden mukana seurakuntanuoriin, jossa vallitsee "viidesläisyys", herätysliike evankelis-luterilaisen kirkon... Lue koko vinkki »

Essi Ihonen: Ainoa taivas

Lestadiolaisuus on ollut sekä tieto- että kaunokirjallisuudessa paljon esillä viime vuosina. Keskeisessä osassa lienee Pauliina Rauhalan romaani Taivaslaulu, joka kertoo nuoren naisen tuskaisesta kriisistä vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä. Esikoiskirjailija Essi Ihonen on kasvanut esikoislestadiolaisessa perheessä, ja uskoisin hänen romaa... Lue koko vinkki »
Whit

Iain Banks: Whit

Isis Whit on teini 1990-luvun Skotlannissa. Aivan tavallisesta teinistä ei ole kyse – Isis kuuluu luskentyrialaisiin, omaperäiseen uskonnolliseen kulttiin, ja on itse asiassa kultin Jumalan Valittu, kolmannen polven karkauspäiväläinen. Niinpä Isis saa kunniakseen lähteä Lontooseen jahtaamaan serkkuaan Moragia, maailmankuulua barytontaiteilijaa, ... Lue koko vinkki »
Harhaanjohtajat

Terho Miettinen ja Raija Pelli: Harhaanjohtajat : Vahvassa uskossa

"Parhaimmillaan usko voi tuoda ihmiselle hyviä asioita ja tukea elämään, mutta kuten olen oppinut, uskoa voi helposti käyttää väärin." Juuri Terho Miettisen omista kokemuksista ja helluntailaisuudesta irtautumisesta sai alkunsa kirja Harhaanjohtajat : Vahvassa uskossa. Miettinen joutui todistamaan tilannetta, jossa itsemurhan tehnyttä nuorehkoa mie... Lue koko vinkki »
Vaikka vuoret järkkyisivät

Terhi Törmälehto: Vaikka vuoret järkkyisivät

Terhi Törmälehdon esikoisromaani on saanut ylevän nimen kantaakseen: Vaikka vuoret järkkyisivät. Kauniinpuhuttelevassa kannessa on hento ja hempeä tyttö – tuuli hiuksissaan, tutun laulun sanoja lainaten. Nimen ja kuvan luoma tunnelma kuvaa hyvin tätä kirjaa, jossa pieni ihminen etsii elämälleen yhtä totuutta ja vahvaa perustaa. Pauliina Rauhala kir... Lue koko vinkki »
Mihin minä uskon

Eveliina Lauhio: Mihin minä uskon

Yksi varmimmin vaietuista pöytäkeskusteluaiheista on uskonto. Yleisellä tasolla kirkon tekemiset ja tekemättä jättämiset tai paljastukset jonkin lahkon toimista saattavat herättää kärkkäitä mielipiteitä ja uskonnollisen yhteisön jäsenyydestä eroamisiakin, mutta henkilökohtaisesta katsomuksesta – siitä, mihin minä uskon – puhutaan vähemmän. Yhteisku... Lue koko vinkki »
Uskonsota keittiössä

Maija-Leena Rova (toim.): Uskonsota keittiössä : vanhoillislestadiolaisuudesta erkaantuneiden kokemuksia

Luterilaisen kirkon herätysliikkeistä vanhoillislestadiolaisuus on ollut ajoittain näkyvästi esillä ja uutisotsikot ovat olleet hyvin negatiivisiä sävyltään. Liikkeeseen aina johtohenkilöitä myöten on yhdistetty lasten hyväksikäyttötapauksia. Ehkäisykiellon vuoksi lestadiolaisen naisen osa on toteuttaa äitiyttä oman terveytensä ja jaksamisensa uhal... Lue koko vinkki »
Esikoisten lunastus

Samuel Davidkin: Esikoisten lunastus

Toki halusin kantaa korteni kekoon kesäkuun dekkariviikolla. Kirjapinosta valikoitui luettavaksi Samuel Davidkinin esikoisromaani Esikoisten lunastus. Saksan poliisi kaipaa tietoja tohtori Julian Zellhausenin liikkeistä ja ottaa yhteyttä Helsingin rikostorjuntayksikköön. Jäljet johtavat Korkeavuorenkadulle asuntoon, jota rikoskonstaapeli Leo Ask... Lue koko vinkki »
Minä matkustan yksin

Samuel Bjørk: Minä matkustan yksin

Olen lukenut vuosien kuluessa huomattavan määrän dekkareita, viime vuosina erityisen paljon pohjoismaisia murhatarinoita. Tähän joukkoon liittyy nyt Samuel Bjørk, joka on norjalaisen muusikko­kirjailijan Frode Sander Øienin salanimi. Minä matkustan yksin onkin monella tavalla tyypillinen tämän hetken skandidekkari: on sarjamurhaaja, on poliiseja jo... Lue koko vinkki »