Minna Huotilainen ja Leeni Peltonen: Uuden ajan muistikirja

Uuden ajan muistikirja

Osta kirja itsellesi

Miten muisti toimii ja miksei se aina toimi? Kuinka muististaan saa pidettyä parempaa huolta ja kenties jopa kehitettyä sitä? Näitä kiinnostavia kysymyksiä käsittelee Uuden ajan muistikirja.

Aikaisemmin Tunne aivosi -kirjan tehneet aivotutkija Minna Huotilainen ja toimittaja Leeni Peltonen ovat tehneet tässä muistikirjassa oivallista työtä. Teos on erittäin helppolukuinen ja selkeä. Se kertoo olennaiset asiat ytimekkäästi ja tehokkaasti. Kirjan luettuasi ymmärrät, miten muisti karkealla tasolla aivoissa rakentuu ja miten muistaminen toimii – olettaen toki, että muistat lukemasi.

Teorian lisäksi tarjolla on käytännöllisiä vinkkejä arjen muistiongelmiin. Kovin hirveästä spoilerista ei liene kyse, jos kerron, että perusjutut muistin pitämiseksi kunnossa ovat ravintosuositusten mukainen säännöllinen ruokailu, jossa ei säästellä hyvistä rasvoista, sopiva määrä liikuntaa ja kunnolliset yöunet. Näillä hyvän elämän perusjutuilla myös aivot ja muisti pysyvät kunnossa.

Kirjassa neuvotaan myös oppimistekniikoita. Muistamisen mekanismien kannalta ei ole yhdentekevää, miten kokeisiin pänttäämisen järjestelee. Kirjassa kerrotaan hyviä tekniikoita, jotka edistävät asioiden päätymistä tilapäisestä muistista pysyvään muistiin.

Myös muistisairauksia sivutaan. Alzheimer-tutkimuksen uusimmista tuulista mainitaan muun muassa Queenslandin yliopiston lupaava tutkimus, jossa ultraäänellä on pystytty poistamaan Alzheimer-potilaan aivoihin kertyvää plakkia hiiriltä hyvin tuloksin. Seuraavaksi on sitten ihmiskokeiden vuoro. Tarjolla on myös konkreettisia ohjeita elämään muistisairaan kanssa. Hyvä, helposti käyttöön otettava vinkki on musiikin hyödyntäminen. Tovi tutun musiikin kuuntelemista voi tutkitusti terävöittää muistisairaan ajattelua jopa pariksi tunniksi.

Uuden ajan muistikirja on erinomaista tieteen kansantajuistamista. Se käsittelee kiinnostavaa, kaikkia koskettavaa aihetta sopivan kevyellä ja helppotajuisella otteella, tarjoten sekä ajankohtaista tieteellistä teoriaa että käytännöllisiä neuvoja. Nappisuoritus, tällaista asiallista tiede- ja tietokirjallisuutta sietäisi julkaista enemmän kaikenlaisen huuhaan sijasta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...