Ruumis/huoneet

Susanna Hast: Ruumis/huoneet

Susanna Hastin omaelämäkerrallinen esikoisromaani Ruumis/huoneet nousi esille monista suunnista. Se ei yllätä, sen verran väkevästä teoksesta on kyse. Aihe ei ole helppo: Hast käsittelee teoksessa lapsena kokemaansa seksuaalista väkivaltaa. Katson tietokoneen valkoista ruutua. Nyt teen sen. Kaivan ruumiini muistista esiin jokaisen jäljelle jääne... Lue koko vinkki »
Muistipoliisi

Yoko Ogawa: Muistipoliisi

Kuvittele, että linnut katoaisivat. Linnut katoavat yhtenä päivänä, ja paitsi linnut, myös kaikki muistot niistä katoavat. Aivan kuin niitä ei olisi koskaan ollut edes olemassa. Ne pyyhkiytyvät pois, ja kaikki niihin viittaava hävitetään. Salainen poliisi pitä huolen, että kukaan ei muista enää koskaan lintuja. Linnut unohdetaan järjestelmällise... Lue koko vinkki »

Raphaël Sarfati ja Valérie Villieu: Little Josephine : Memory in Pieces

Valérie Villieu on työskennellyt Pariisissa sairaanhoitajana jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Alzheimerista kärsivä Josephine puolestaan oli hänen potilaansa kahden vuoden ajan. Vaikka hoitajan ammatissa potilaita luonnollisesti tulee ja menee, Josephinen tapaaminen oli Villieulle poikkeus, jopa hänen uransa käännekohta. Miksi, palataan siihen hieman... Lue koko vinkki »
Rajamaa

Terhi Kokkonen: Rajamaa

"Kun Karo on tappanut Riston, hän nousee veren sotkemalta lumelta."– Terhi Kokkonen: Rajamaa, s. 5 Ei muuten ihan huono aloituslause romaanille, joka kertoo avioliiton kriisistä. Karon ja Riston liittoa on yritetty hoitaa Lapin-lomalla, kun paluumatkalla pariskunta joutuu auto-onnettomuuteen ja he joutuvat sen seurauksena jäämään toipumaan paika... Lue koko vinkki »
Muistin muistolle

Maria Stepanova: Muistin muistolle : romanssi

Maria Stepanovan esikoisteos on vaikuttava kirja: vähän raskas, mutta hyvin kiinnostava katsaus Stepanovan suvun vaiheisiin ja siitä sitten laajemminkin muistiin, muistelemiseen, juutalaisten vaiheisiin, 1900-luvun katastrofeihin, elämään Venäjällä ja niin edelleen. Miten koettiin juutalaisten vainot, miten Leningradin piiritys? Stepanova käsitt... Lue koko vinkki »
Uuden ajan muistikirja

Minna Huotilainen ja Leeni Peltonen: Uuden ajan muistikirja

Miten muisti toimii ja miksei se aina toimi? Kuinka muististaan saa pidettyä parempaa huolta ja kenties jopa kehitettyä sitä? Näitä kiinnostavia kysymyksiä käsittelee Uuden ajan muistikirja. Aikaisemmin Tunne aivosi -kirjan tehneet aivotutkija Minna Huotilainen ja toimittaja Leeni Peltonen ovat tehneet tässä muistikirjassa oivallista työtä. Teos... Lue koko vinkki »

Torgny Lindgren: Muistissa

Muisti on paikka jossa kuulee vain kaikuja ja näkee varjoja. Muisti on näön harmaakaihi ja kuulon tinnitus. Kun kustantaja pyysi iäkästä Torgny Lindgreniä kirjoittamaan muistelmansa, kirjailija piti tehtävää mahdottomana, sillä hänellä ei mielestään ole muistia. Muistoihin ei voi luottaa, ne voivat olla mitä hyvänsä, niillä ei välttämättä ole mink... Lue koko vinkki »

Alastair Reynolds: Hitaat luodit

Vuoden 2009 Finnconissa kunniavieraana ollut Alastair Reynolds lienee tieteiskirjailija, jonka teoksia on tiheimmin käännetty suomeksi. Hitaat luodit on pienoisromaani, joka voitti Locus-palkinnon parhaasta pienoisromaanista ja oli ehdolla myös vuoden Hugo-palkintoon. Hitaat luodit lähtee räjähtävästi liikkeelle. Ihmiskunta on massiivisessa sisä... Lue koko vinkki »
Kaiken muistamisen taito

Joshua Foer: Kaiken muistamisen taito

Toimittaja Joshua Foer päätyi tekemään juttua Yhdysvaltain muistimestaruuskilpailusta. Kilpailun yhteydessä hän tutustui muutamiin alan harrastajiin, jotka kaikki vakuuttivat, ettei heillä ollut niin kovin kummoinen muisti, ja että muistiinpainamista voi oppia harjoittelemalla muutamia melko yksinkertaisia tekniikoita. Alkoi mieleenpainuva vuosi, j... Lue koko vinkki »
Kaikki se mitä en muista

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista

Samuel on kuollut. Hän ajoi autolla päin puuta, sen verran tiedetään varmasti. Mutta tekikö hän sen tahallaan? Halusiko Samuel sitä, vai oliko mummon autossa jotain vikaa. Samuel oli vasta 26-vuotias. Nyt hänestä kirjoitetaan kirja. Ensimmäinen kysymys, joka kirjailijalle esitetään on, että minkä ihmeen takia. Siihen kokonainen kirjakaan ei osaa yk... Lue koko vinkki »
Ainutlaatuiset aivot

Kaja Nordengen: Ainutlaatuiset aivot

Aivot ovat ihmisen kiinnostavin elin, sillä ne tekevät meistä sen, kuka me olemme. Mutta miten aivot tarkalleen ottaen toimivat? Aivojen toiminnassa on edelleen paljon kaikkea salaperäistä ja tieteellekin tuntematonta, mutta Ainutlaatuiset aivot antaa hyvän katsauksen tietämyksen nykytilaan. Kirjan kirjoittanut norjalainen lääkäri ja aivotutkija... Lue koko vinkki »
Väärän kissan päivä

Pasi Jääskeläinen: Väärän kissan päivä

Marrasvirran kaupungissa on vuotuinen karnevaalipäivä, ja kaupunki on tulvillaan ihmisiä. Kaarna on kaupungin virkamies, jolla olisi illalla puheenvuoro ennen ilotulitusta. Hänen toimittajavaimollaan olisi puolestaan vielä aiemmin tehtävänään historiallinen paljastus Stasi-näyttelyn avajaisissa. Päivä ei kuitenkaan mene yhtään niin. Kaarna kuulee, ... Lue koko vinkki »

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

Ei ole helppoa olla Riikka Pulkkinen. Kaksi ensimmäistä romaania saivat loistavat arvostelut ja nousivat myynti- ja myös käännösmenestyksiksi. Kolmas, kokeellisempi romaani sai nihkeämmän vastaanoton ja jäi itseltänikin kesken. Vaihteluksi kirjoitettu chick lit oli leppoisa, mutta olen kaivannut Pulkkiselta kirjaa, joka palaisi ensimmäisten romaani... Lue koko vinkki »

Siri Hustvedt: Elää, ajatella, katsoa

Siri Hustvedt on aina ollut yksi lempikirjailijoitani; erityisesti ihastuin hänen ensimmäisenä suomeksi ilmestyneeseen romaaniinsa Kaikki mitä rakastin (2007). Pidin myös kovasti hänen esseekokoelmastaan Vapiseva nainen : hermojeni tarina (2011), mutta ehkäpä olin itsekin enemmän tai vähemmän vapiseva nainen, kun tartuin tähän Elää, ajatella, katso... Lue koko vinkki »

Kazuo Ishiguro: Haudattu jättiläinen

Kun matka Kazuo Ishiguron kyydissä kohti entisaikaista Britanniaa on vasta pitkälti alkutekijöissään, olen jo melko lailla myyty, ihastuksissani monella tapaa. Ensinnäkin pidän alusta lähtien kirjailijan tavasta kirjoittaa; mennä tavallaan suorinta tietä asiaan, kuvata päähenkilöhahmoja ja heidän aikomuksiaan, heidän elämäänsä jättiläisten keskellä... Lue koko vinkki »

W. G. Sebald: Merkintöjä Korsikasta

Tästä teoksesta on erittäin vaikea kirjoittaa arvostelua, koska se ei ole kokonainen kirja. Merkintöjä Korsikasta on W. G. Sebaldin jäämistöstä löytynyt teksti ja vain noin 60 sivun mittainen. Teos on neljän tekstin kokoelma, joista vain yksi täyttää jonkinlaiset luvun tunnusmerkit. Loput ovat katkelmanomaisia merkintöjä, hyvin sebaldmaisia sellais... Lue koko vinkki »

Jeffrey Ford: Memoranda

Memoranda on jatko-osa World Fantasy Award -palkitulle The Physiognomylle, jonka luin nelisen vuotta sitten. Memorandakin on lojunut hyllyssäni suunnilleen siitä asti, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan... Edellisen osan päähenkilö Cley, entinen fysiognomisti, viettää nyt rauhallista elämää Wenaun kylässä, työskennellen yrttiparantajana j... Lue koko vinkki »

Mika Kähkönen: Pimeimmät tunnit

Salla Helmeri on nuori nainen, joka on vaikeiden elämänvaiheiden jälkeen eronnut miehestään. Hän alkaa saada outoja sähköposteja: lähettäjä on tuntematon ja piiloutuu omituisen nimen taakse. Salla ei kuitenkaan voi jättää viestejä huomiotta, sillä niiden sävy on kovin henkilökohtainen ja uhkaava. Miksi viestit näyttävät lähetetyn jo kaksi vuotta si... Lue koko vinkki »