Joshua Foer: Kaiken muistamisen taito

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Toimittaja Joshua Foer päätyi tekemään juttua Yhdysvaltain muistimestaruuskilpailusta. Kilpailun yhteydessä hän tutustui muutamiin alan harrastajiin, jotka kaikki vakuuttivat, ettei heillä ollut niin kovin kummoinen muisti, ja että muistiinpainamista voi oppia harjoittelemalla muutamia melko yksinkertaisia tekniikoita. Alkoi mieleenpainuva vuosi, jonka aikana Foer alkoi harjoitella seuraavan vuoden kilpailuja varten, otti selvää muistiin liittyvistä asioista ja kiersi maailmaa haastattelemassa ihmisiä ja ylipäänsä ottamassa selkoa tästä kiinnostavasta harrastuksesta. Kaiken muistamisen taito on kirja tästä vuodesta, joka muutti Joshua Foerin elämän.

Muistamistekniikoita on harjoitettu jo antiikin ajoista alkaen, eikä nykypäivänäkään klassikoiden muistipalatsimenetelmän voittanutta metodia taida vielä olla keksitty. Kaikilla meillä on kehno työmuisti: pystymme käsittelemään kerralla vain noin seitsemää asiaa, jotka unohtuvat nopeasti, jos emme paina niitä mieleemme. Pitkäaikaisempi muistaminen perustuu tehokkaiden mielikuvien luomiseen. Pelikortit tai kaksinumeroiset luvut on helppo muuttaa erilaisiksi assosiaatioiksi. Täytyy vain olla tekniikka, jolla sen tekee. Joshua Foer osoittaa, että muistiaan pystyy todella kehittämään pitkäjänteisellä työnteolla.

Kaiken muistamisen taito kertoo olennaista tietoa muistista ja muistamisesta. Tapaamme kirjan mittaan antiikin mestareita sekä tämän päivän muistinörttejä, muistamisen ääritapauksia niin hyvässä kuin pahassakin, muistitekniikoiden opettamisesta miljoonaluokan bisnestä tehneitä hahmoja, yliopistotutkijoita ja niin edelleen. Tieto tarjoillaan melko maanläheisesti ja helppotajuisesti, ja koska mukana on koko ajan Joshua Foerin henkilökohtainen näkökulma, on kirjaa kiinnostava lukea.

Voimme kysyä, mihin muistia enää tarvitaan, kun meillä on Wikipedia ja muut välineet, joille voimme muistamisemme ulkoistaa. Tähän voidaan ehkä kommentoida, että jo Sokrates suhtautui penseästi oman aikansa huipputeknologiaan eli kirjoittamiseen. Kaiken muistamisen taito on vallan mainio tietoteos. Kannattaa lukea!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...