Helen Thomson: Unthinkable : An Extraordinary Journey Through the World’s Strangest Brains

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Oliver Sacks tuli tunnetuksi kansantajuisilla potilaskertomuksillaan, jotka kartoittivat, mitä tapahtuu, kun aivoissa menee jokin pahasti pieleen. Mieleenjäävissä kertomuksissa tutustuttiin muiden muassa mieheen, joka oli jämähtänyt menneisyyteen, koska ei kyennyt enää luomaan uusia muistoja ja pohdittiin mitä loppujen lopuksi on “minuus”, tuo harmaa massa mitä aivoiksikin kutsutaan. Vaikka edesmennyt Oliver Sacks ei Helen Thomsonin uutuuskirjaan näennäisesti liity, on mies silti syytä mainita sillä Unthinkable : An Extraordinary Journey Through the World’s Strangest Brains on eräänlainen henkinen jatko-osa ja kunnianosoitus Sacksin kuuluisalle kirjalle Mies joka luuli vaimoaan hatuksi.

Kuten Sacks, Thomson tutustuu ihmisiin, joiden aivotoiminta on lievästi sanoen poikkeuksellista. Kirjassa tavataan muun muassa mies, joka kuvitteli vuosia olevansa kuollut, nainen jonka aivot hallusinoivat musiikkia vuorokauden ympäri ja nainen, jolla avaruudellinen hahmottaminen on niin heikko, että täysin tututkin ympäristöt näyttävät täysin vierailta, jopa oma koti. Ehkä mielenkiintoisimmat tapaukset ovat kuitenkin niitä, jotka saattavat selittää tiettyjen taikauskojen alkuperää. Thomson tapaa muun muassa miehen, joka uskoo ajoittain muuttuvansa eläimeksi ja synesteetikon, jonka aivot yhdistävät ihmisiin erilaisia värejä, hän näkee siis tavallaan “auroja”.

Näitä ihmisiä ei käsitellä kirjassa vain anonyymeinä potilastapauksina, vaan Thomson haluaa tavata heidät henkilökohtaisesti ja ymmärtää, miten erikoinen tapa hahmottaa maailmaa on vaikuttanut heidän elämäänsä ja arkipäiväänsä. Samalla Thomson pohtii, mitä tällaiset erikoiset aivohäiriöt kertovat aivojen toiminnasta yleensä ja niiden tavasta hahmottaa todellisuutta.

Koska kirjan fokus on enemmän näissä kohtaamisissa ja haastatteluissa, saattaa kirja tuottaa pettymyksen heille, jotka haluavat aiheesta akateemisempaa otetta. Populaarina tiedekirjana Unthinkable on silti oivallinen ja ajatuksia herättävä teos, joka kertoo, mitä uutta aivotutkimuksen saralla on löydetty viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajalla. Mielenkiintoista ja erityisen suositeltavaa luettavaa varsinkin Sacksin kirjojen ystäville.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...