Alastair Reynolds: Hitaat luodit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuoden 2009 Finnconissa kunniavieraana ollut Alastair Reynolds lienee tieteiskirjailija, jonka teoksia on tiheimmin käännetty suomeksi. Hitaat luodit on pienoisromaani, joka voitti Locus-palkinnon parhaasta pienoisromaanista ja oli ehdolla myös vuoden Hugo-palkintoon.

Hitaat luodit lähtee räjähtävästi liikkeelle. Ihmiskunta on massiivisessa sisällissodassa, jossa kaksi osapuolta on kumpikin syyllistynyt sotarikoksiin. Päähenkilönä toimii sotilas Scur, joka selviää kuin ihmeen kaupalla vastustajan kidutuksesta ja herää vankeja kuljettavalta avaruusalukselta. Avaruusalus ei kuitenkaan selkeästikään toimi niin kuin pitäisi, eikä herääminenkään ole ollut suunniteltu. Vielä pahempaa on, että avaruusaluksen kyydissä on siviilien lisäksi myös molempien osapuolten sotilaita, joista monet lienevät valmiita jatkamaan siitä mihin sota jäi. Scurin vastuulle jää yrittää selvittää, mitä alukselle on tapahtunut, pitää riitaisat osapuolet irti toisistaan ja vielä setviä entisiä asioitaan.

Tarinan ytimessä on hitaiden luotien käsite. Nämä ovat ihmiseen ammuttavia implantteja, jotka ammutaan sisään kantajaansa. Ne voivat koitua kantajansa kohtaloksi, mutta useimmat ovat tietopankkeja. Sotilaille asennetut hitaat luodit kertovat näiden henkilöllisyyden ja taustat.

Reynolds on kirjailijana fanille hirvittävän turvallinen lukuvaihtoehto. Vaikka osa hänen tarinoistaan on varsin erilaisia (kuten jättiläismäisestä tornista kertova Pääteasema), on läsnä aina sama toimiva toteutus. Siksi hänen teoksensa ovatkin useasti ehdolla kirjallisuuspalkintoihin. Kuten aina, Reynolds täytti odotukset ja tarjosi kelvon scifi-seikkailun.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...