Nouseva myrsky

Cavan Scott: Nouseva myrsky

Uljas tasavalta on kenties suurin uusi asia Star Warsissa. Sarja käynnistyi Jedien valo -kirjalla. Se esitteli kokonaan uudenlaisen Star Wars -ajan. Uljas tasavalta -kirjat keskittyvät jedien loistokkuuden aikaan, jolloin galaksissa vallitsi paremmat ajat. Sarjan alkuperäinen julkaisutahti on ollut varsin tiukka. Se käy ilmi siitäkin, että sarja... Lue koko vinkki »
Jedien valo

Charles Soule: Jedien valo

Charles Soule on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut aiemmin muun muassa Darth Vader -sarjakuvia. Jedien valo oli varsin odotettu teos, se piti New York Timesin bestsellerlistan kärkipaikkaa useita viikkoja. Star Wars on fantasiamaailmana ollut viime vuosikymmenenä ollut suurten muutosten kohteena. Star Warsin historia kirjoitettiin uu... Lue koko vinkki »
Alaiset

Olga Ravn: Alaiset : 2100-luvun työpaikkaromaani

Millaista on työnteko 2100-luvulla? Kovin selvää kuvaa siitä ei tästä kirjasta saa. Tanskalainen kirjailija Olga Ravn on kirjoittanut kirjan, joka koostuu joukosta numeroituja todistajanlausuntoja, jotka on kerätty avaruusaluksen työntekijöiltä. Niillä haluttiin selvittää ”työntekijöiden ja oleskeluhuoneissa olevien esineiden välisiä suhteita”. ... Lue koko vinkki »
Noidankehä

Alastair Reynolds: Noidankehä

Alastair Reynolds on parhaiten käännettyjä genrekirjailijoita suomessa. Like on varsin nopeaan tahtiin kääntänyt teoksia ja tarttunut romaanien lisäksi lyhyempiin teoksiinkin. Se on harvinaista, sillä muuten genrekirjallisuutta julkaistaan vähemmän kuin aiemmin. Palkitulta kirjailijalta on käännetty yhteensä yhdeksäntoista teosta. Noidankehä läh... Lue koko vinkki »
Elämää avaruudessa

Avi Loeb: Elämää avaruudessa

Lokakuussa 2017 havaittiin ensimmäinen tähtienvälinen esine, 1I/2017 U1, joka nimettiin 'Oumuamuaksi. Sen tarkemmasta olemuksesta ei ole tietoa, mutta sen käyttäytymisessä oli sen verran omituisia piirteitä, että Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb on uskaltautunut esittämään hypoteesina, että 'Oumuamua on rakennettu esine: tällais... Lue koko vinkki »

Alastair Reynolds: Hitaat luodit

Vuoden 2009 Finnconissa kunniavieraana ollut Alastair Reynolds lienee tieteiskirjailija, jonka teoksia on tiheimmin käännetty suomeksi. Hitaat luodit on pienoisromaani, joka voitti Locus-palkinnon parhaasta pienoisromaanista ja oli ehdolla myös vuoden Hugo-palkintoon. Hitaat luodit lähtee räjähtävästi liikkeelle. Ihmiskunta on massiivisessa sisä... Lue koko vinkki »
Menneisyyden kaiku

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku

Oletko koskaan kohdannut kirjallisuudessa sukupolvialusta, jossa kaikki olisi kunnossa? Ehkä onnelliset sukupolvialukset ovat vain niin tylsä aihe, ettei kukaan halua kirjoittaa sellaisesta. Menneisyyden kaiun esittelemä HSS Matilda ei ainakaan lukeudu niihin hyväntuulisiin, turvallisiin sukupolvialuksiin. Hurmahenkinen uskonnollisuus jyrää, ala... Lue koko vinkki »
Kostaja

Alastair Reynolds: Kostaja

Uusin Alastair Reynoldsin kirja on avaruusseikkailua täydellä vauhdilla: on avaruuteen kätkettyjä aarteita ja avaruusaluksia, joiden miehistöt kapteeniensa johdolla jahtaavat näitä aarteita hiljaisten vihjeiden perusteella. Vihjeitä saadaan luidenlukijoilta, erityisen herkiltä yksilöiltä, jotka pystyvät kytkeytymään mystisiin pääkalloihin, joide... Lue koko vinkki »
Taipumaton

Jack Campbell: Taipumaton

Taipumaton on yksi vuoden mielenkiintoisimmista spefi-käännöksistä. Avaruuteen sijoittuva militaarifiktio kun on aligenre, jota ei juurikaan suomenneta. Taipumaton aloittaa kuusiosaisen sarjan ja sille on vielä jatkoa parin muunkin sarjan verran. Jack Campbell itsessään on kirjailijanimi, hän on kirjoittanut myös omalla nimellään (John G. Hemry) sa... Lue koko vinkki »
Tähtiviima

Shimo Suntila: Tähtiviima

Shimo Suntila on tuttu nimi erityisesti sadan sanan raapaleiden kirjoittajana, mutta on mukava lukea Suntilalta välillä vähän pidempääkin proosaa. Kovin pitkälliseksi ei sentään ole heittäydytty, Tähtiviima on novellikokoelma. Parisataa sivua, kahdeksan novellia, avaruutta alusta loppuun. Näissä novelleissa avaruus on tyly ympäristö, joka ei ihm... Lue koko vinkki »
Luciferin oppipojat

Juha-Pekka Koskinen: Luciferin oppipojat

Omapäinen kapteeni Gabriel Bonhomme XIV saa tehtäväkseen lentää Olympus-planeetalle tukahduttamaan kyborgikapinaa. Operaatio on vähän sellainen puolimuodollinen rutiinikeikka, mutta ei siitä ihan niin helpolla selvitä. Matkaa ei ehditä tekemään pitkään, kun alus saa mystisen viestin, joka varoittaa miehistön joukossa olevasta petturista. Lisäksi... Lue koko vinkki »
Seveneves

Neal Stephenson: Seveneves

Sattuipa eräänä kauniina päivänä niin, että kuuhun iskeytyi jokin, joka sai kuun halkeamaan palasiksi. Isommat palaset törmäilevät toisiinsa, hajoten pienemmiksi palasiksi, kunnes lopulta tiedemiehet oivaltavat, että tapahtumaketju johtaa varsin pian siihen, että kuunpalaset satavat maan pinnalle tuhoten tieltään kaiken elämän maan päällä. Siinä... Lue koko vinkki »
Redshirts

John Scalzi: Redshirts

Star Trekinsä katsoneet tietävät punapaidat. Jokaisella aluksen ulkopuolisella tehtävällä on mukana paitsi päähenkilöitä, myös pari punapaitaista kaveria, joiden tehtävänä on pääasiassa kuolla. Andrew Dahl on vasta aloittanut uransa Universaalin Unionin lippulaivalla Intrepidillä. Komennus vaikuttaa hienolta, mutta saa pian todella omituisia pii... Lue koko vinkki »
Kausaalienkeli

Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli

Kausaalienkeli päättää Kvanttivarkaan aloittaman trilogian. Mestarivaras Jean le Flambeur on selvinnyt monista vaikeuksista, mutta nyt hänen pitäisi löytää jostain kadonnut oortilaissoturi Mieli. Mieli on päätynyt Saturnukselle, jossa asuvat zokut. Zokut rakastavat pelejä ja keinotekoisia maailmoita, joissa vallitsevat mitä erikoisemmat sää... Lue koko vinkki »

Aliette de Bodard: Perhonen ja jaguaari

Osuuskumman ensimmäisen käännösjulkaisun kirjailija on ranskalainen Aliette de Bodard, jolta on Kirjavinkeissä aiemmin arvosteltu omaperäinen ja mainio Servant of the Underworld. Tuon dekkarin asetelmana toimi atsteekkien Tenochtitlan, ja samanlaisia vaikutteita Perhosessa ja jaguaarissakin on. Novellikokoelma on jakautunut kahtia. Ens... Lue koko vinkki »

Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas

Jatkoa Hannu Rajaniemen loisteliaalle Kvanttivarkaalle odotin jo viime vuoden puolella, mutta odotus palkittiin lopulta oivallisella kirjalla. Fraktaaliruhtinas on edelleen vauhdikas ja mielenkiintoinen pyöritys, jossa mestarivaras Jean le Flambeur kieputtaa niin lukijaa kuin kirjan muita henkilöitä mielensä mukaan. Tarina jatkaa&... Lue koko vinkki »

Iain M. Banks: Pintakuvio

Pintakuvio on Iain M. Banksin yhdeksäs Kulttuuri-romaani ja viides suomennettu. Kulttuuri on utopia, jossa ihmiset ja tekoälyt elävät rauhanomaisesti levittäen demokratiaa, rauhaa ja rakkautta pitkin galaksia. Kaikille on kaikkea ja elämä on kaikin puolin hyvää. Valitettavasti galaksissa on myös alhaisempia sivilisaatioita... Pintakuvio on monit... Lue koko vinkki »

Elizabeth Dowsett ja Shari Last: Jedien salaisuudet

Tähtien sota -fanit pidetään tyytyväisenä tasaisin väliajoin. Joululahjalistoista löytyy varmasti niin dvd-bokseja, kirjoja kuin asusteita ja oheistuotteita. Jedien salaisuudet -kirja on innostava tietopaketti Jedeistä ja kaikesta niihin liittyvästä. Kirjassa on Jedejä ja pahiksia niin uudesta kuin vanhastakin elokuvatrilogiasta. Uudet The Clone... Lue koko vinkki »