Jack Campbell: Taipumaton

Osta kirja itsellesi

Taipumaton on yksi vuoden mielenkiintoisimmista spefi-käännöksistä. Avaruuteen sijoittuva militaarifiktio kun on aligenre, jota ei juurikaan suomenneta. Taipumaton aloittaa kuusiosaisen sarjan ja sille on vielä jatkoa parin muunkin sarjan verran. Jack Campbell itsessään on kirjailijanimi, hän on kirjoittanut myös omalla nimellään (John G. Hemry) sarjan, joka on myöskin militaarifiktiota.

Taipumattoman maailmassa ihmiskunta on ensin levittäytynyt tähtiin ja sitten jakautunut kahdeksi ”valtioksi”: Alianssiksi ja Syndikiksi. Nämä valtiot ovat ajatutuneet keskenään sotaan. Sota on jatkunut vuosisadan, koska molemmilla tahoilla on massiiviset tuotantokapasiteetit ja planeettojen väliset etäisyydet ovat mittavat.

Sarjan päähenkilönä toimii John ”Black Jack” Geary, joka ajautuu Alianssin sotajohtoon vahingossa. Hän nimittäin toimi upseerina sodan ensimmäisessä taistelussa, ja aluksensa tuhoutuessa joutui syväjäähän pakokapselissa. Ihmeen kaupalla kapseli on toiminnassa vielä 100 vuotta myöhemminkin. Vuosikymmenten kuluessa hänelle on kertynyt suuri sotalegendan maine, joka takaa hänelle johtoaseman Alianssin laivaston joutuessa vaikeuksiin. Hän joutuu hyppäämään laivastonsa kanssa kauas Syndikin alueelle ja sieltä matka kotiin on täynnä taisteluita.

Jack Cambell on ollut ennen kirjailijauraansa Yhdysvaltain laivastossa, ja se näkyy hänen kirjoittamisessaan. Hän osaa kirjoittaa armeija-elämästä uskottavasti ja hänen visionsa avaruustaisteluista on uskottava. Nämä muodostavatkin kirjan vetovoiman.

Kirja ei suinkaan ole vailla heikkouksia. Kertojana Campbell ei ole mikään poikkeuksellisen etevä. Hänellä on pahana tapana toistaa asioita, joka tulee pahiten esiin yksityiskohtien kuvaamisessa. Myöskin dialogi tuntuu ajoittain aika kömpelöltä.

Taipumattoman suurimmat ansiot ovat avaruussodankäynnin mallinnuksessa ja sotilasvaltarakenteiden kuvauksessa. Campbellin visio avaruustaisteluista on yhdistelmää lentokoneiden ja laivojen välisistä taisteluista. Alukset kohtaavat toisensa nopeasti ja tietokoneet ovat ratkaisevassa roolissa. Visiona tämä tuntuu paljon järkevämmältä kuin valtaosassa valtavirran kevyestä tieteiskirjallisuudesta. Taistelut on kirjoitettu jännittävästi ja ne eivät pysäytä kerrontaa.

Jack Campbellin Taipumattoman kääntäminen on hatunnoston arvoinen teko. Aligenrejen tuominen Suomeen on minusta aina hienoa. Sarja ei edusta korkeakulttuurikirjallisuutta, mutta uskon että sille löytyy lukijoita. Avaruustaisteluista kiinnostuneelle Taipumaton on lukemisen arvoinen kirja.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

3 kommenttia

  1. Minustakin avaruustaistelut ja se, miten informaatio liikkuu hitaasti ja kestää minuutteja, ennen kuin tieto kaukana olevien alusten liikkeistä välittyy komentajalle, toimii hienosti. Muu on sitten… Varapresidentti Rione esimerkiksi vaikutti olevan mukana lähinnä kyselläkseen Gearyltä tyhmiä, jotta Geary voi sitten selittää lukijalle, mistä on kyse.

    Ihan vakuuttavaa taistelukuvausta, mutta taitaapa jäädä minun osaltani sarjan lukeminen tähän ensimmäiseen osaan.

  2. Jooh, ei militari sci-fi oikein yleisestikään ole kamalan korkeatasoista kirjallisuutta ja tämä ei varsinaisesti ole mitenkään poikkeuksellinen kirja genrestä. Mutta genrellä on silti oma fanikuntansa.

    Ehkä se kertoo siitä, että aligenre ei ole kehittynyt vielä täyteen potentiaaliinsa kun genressä menestyy hiomattomiakin teoksia.

  3. Tämä aligenre on kyllä kuin komiteassa lukkoonlyöty. Olen monia kirjoja lukenut (viimeisenä Graig Alansonia) ja kaikki tilanteet, alukset ja juonet ovat vaihtokelpoisia keskenään. Mielikuvitusta käytetään todella niukasti, jokaisen peruskuvio kertoo alivoimaisesta taktisesta nerosta joka juonii itsensä ja aluksensa tiukoista paikoista. Sinällään Taipumaton ei ole huono, se lajityypilleen uskollinen kuin Jerry Cotton. Se on juuri sitä mitä voisi olettaakin sen olevan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...