Operaatio Ave Maria

Andy Weir: Operaatio Ave Maria

Okei, hengitä syvään. Älä hätäile, ettet tee järjettömiä johtopäätöksiä. Kyllä, vetovoima on liian suuri. Lähdetään siitä ja mietitään järkeviä vastauksia. Kaliforniassa asuva Andy Weir nousi tieteiskirjailijana maailmanmaineeseen kirjallaan Yksin Marsissa. Weirin uutuuskirja Operaatio Ave Maria on sekin tarina selviytymisestä avaruudessa, mutt... Lue koko vinkki »
Tiloja / Avaruuksia

Georges Perec: Tiloja / Avaruuksia

Yöpöytäni on oikeastaan vain tuoli, jonka yläpuolella on pieni hyllykkö. Hyllykön ylimmällä hyllyllä on kirjoja, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet odottamaan vuoroaan lukujonossani; muut hyllyt täyttyvät sekalaisesta tavarasta: kuulokkeet, latauskaapeleita, korvatulpat, nukahtamislääke, jalkavoide. Hyllykön viereen olen ruuvannut pienen pyöreä... Lue koko vinkki »
Linnunrata

Douglas Adams: Linnunrata

Arthur Dentillä on huono päivä. Hänen talonsa on joutumassa puskutraktorin jyräämäksi, mutta pahempaa on vielä tulossa. Hänen kaverinsa Ford Prefect paljastuu 15 vuotta Englannissa asuneeksi betelgeuselaiseksi tietosana­kirja­toimittajaksi, joka odottaa vain seuraavan avaruusaluksen saapumista kohdalle. Sitten kun sellainen saapuu, on Arthurilla ja... Lue koko vinkki »
Susien aika

Alastair Reynolds: Susien aika

Alastair Reynolds on yksi tunnetuimpia modernin scifin kirjailijoita. Hän on voittanut aiemmasta tuotannostaan mm. Britannian parhaalle scifi-kirjalle myönnettävän BSFA-palkinnon ja Locus-palkinnon. Vuosia sitten Finncon-kirjallisuustapahtumassa vieraanakin piipahtanut Reynolds on suomalaisten suosiossa, sillä hänen teoksiaan on käännetty jo kaksik... Lue koko vinkki »
Elämää avaruudessa

Avi Loeb: Elämää avaruudessa

Lokakuussa 2017 havaittiin ensimmäinen tähtienvälinen esine, 1I/2017 U1, joka nimettiin 'Oumuamuaksi. Sen tarkemmasta olemuksesta ei ole tietoa, mutta sen käyttäytymisessä oli sen verran omituisia piirteitä, että Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb on uskaltautunut esittämään hypoteesina, että 'Oumuamua on rakennettu esine: tällais... Lue koko vinkki »
Kohti korkeuksia

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia : ajatusmatkalla avaruudessa

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund jatkaa kevyen ja helposti lähestyttävän tietokirjallisuuden parissa. Edellinen Sää joka muutti maailmaa oli oikein oiva kirja, eikä tämä Kohti korkeuksia: ajatusmatkalla avaruudessa ole sekään hullumpi. Nimensä mukaisesti teos suuntaa kohti avaruutta. Sinne ei olekaan pitkä matka: täältä Tampereelta on avaruuteen yl... Lue koko vinkki »
Eksoplaneetat

Heikki Oja: Eksoplaneetat

Eksoplaneettatutkimus on edennyt viime aikoina hurjaa tahtia. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla, mutta nykyään niitä tunnetaan jo yli 4000. Itse asiassa näyttää siltä, että eksoplaneetat ovat niin yleisiä, että niitä on galaksissamme enemmän kuin itse tähtiä. Heikki Oja kartoittaa kirjassaan miten eksop... Lue koko vinkki »
Pyyhittävät avaruuspuuhat

Pyyhittävät avaruuspuuhat

Kuten ainakin Kirjavinkkejä aktiivisesti seurailevat lukijat tietävät, yksi toistuvista suositteluni kohteista ovat erilaiset Oppi ja ilo -sarjaan lukeutuvat lasten opettavaista puuhailua tukevat tuotteet. Vaikka sarja nykyään sisältää lähes lukemattoman määrän erilaisia oppimisen ja kokemisen välineitä, ovat sen keskeisintä ja muista erottuvinta a... Lue koko vinkki »
Silver Surfer: Sielunmessu

Tan Eng Huat, Stan Lee, Moebius ja muut: Silver Surfer : Sielunmessu

Sarjakuvajulkaisut ovat jääneet harvoiksi viime aikoina. Yksi harvoista julkaisuista on Egmontin Silver Surfer: Sielunmessu, joka on muhkea kokoelma uutta ja vanhaa Silver Surfer-sarjakuvaa. Kokoelmassa on neljä tarinaa: Stan Leen käsikirjoittamat Vertauskuvia ja Orjuuttajat, Simon Spurrierin Sinun nimessäsi ja J. Michael Straczynskin kirjoittama S... Lue koko vinkki »

Ben Newman ja Dominic Walliman: Professor Astrokatts stjärnskådning

Olen halunnut saada käsiini Professori Astrokissa -tietokirjoja jo jonkin aikaa. Ensinnäkin sarjan alkuperäinen kustantamo Flying Eye Books, on tunnettu todella laadukkaista lastenkirjoistaan ja sitä paitsi Astrokissan visuaalinen ulkoasu vaikutti aivan herkulliselta. Onneksi minun ei tarvinnut pettyä myöskään itse sisältöön, sillä ainakin tämä osa... Lue koko vinkki »

Jonathan Fetter-Vorm: Moonbound : Apollo 11 and the Dream of Spaceflight

Vuonna 2019 ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu monenmoista dokumenttia ja kirjaa, mutta omalle lukulistalle on toistaiseksi päätynyt vain Moonbound, joka on Jonathan Fetter-Vormin kunnianhimoinen sarjakuva kuulennosta ja niistä ihmisistä ja teknisistä edistysaskelista, jotka tekivät ... Lue koko vinkki »

Markus Hotakainen: Kosminen pimeys väistyy : Maailmankaikkeuden arvoituksia

Moderni käsitys maailmankaikkeudesta on hiljalleen kehittynyt viimeisen neljänsadan vuoden aikana, siitä hetkestä alkaen, kun Hans Lippershey keksi kaukoputken. Tämä on sopivasti myös Markus Hotakaisen kirjan aloituskohta, käännekohta jonka jälkeen ihmiset eivät joutuneet ihmettelemään avaruutta vain omien aistiensa asettamien rajojen sisällä. S... Lue koko vinkki »

Stuart Atkinson ja Brendan Kearney: Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa

Tähtitaivaalta löytyy lapselle vaikka millä mitalla mielenkiintoista seurattavaa. Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa aloittaa aivan alkeista: mitä tähdet ja planeetat ovat, miten meteori eroaa meteoriitista ja mistä revontulet oikein johtuvat. Erityisesti kirja esittelee tunnetuimmat tähtikuviot, niiden historian ja miten ne on helpointa bongata taiv... Lue koko vinkki »

Tim Peake: Kysy astronautilta : kaikki avaruudessa elämisestä

Voiko avaruudessa juoda teetä? Entä kuinka avaruudessa käydään vessassa ja millaista oikein on nukkua painottomassa tilassa? Harvan ammatin arkinen työpäivä on niin kiinnostava kuin astronautin. Kuten kirjasta käy ilmi, mitään niin mitätöntä ja arkista tekemistä ei kai olekaan, etteikö sen toteuttaminen avaruudessa toisi aivan omat haasteensa. K... Lue koko vinkki »

Mauri Kunnas: Pieni avaruuskirja

Todellinen lastenkirjamaailman avaruusklassikko, Kaikkien aikojen avaruuskirja, viettää tänä vuonna kolmikymppisiään. Mauri Kunnaksen vuonna 1989 ilmestynyt teos lienee tuttu lähes kaikille edes jossakin määrin avaruudesta kiinnostuneille lapsille ja miksei aikuisillekin. Faktaa ja fiktiota yhdistelevä kirja Kunnaksen tutulla ja toimivalla kuvituks... Lue koko vinkki »
Tähtitiedettä kiireisille

Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille

Minulle elämässä ei ole koskaan tarpeeksi aikaa kaikelle minua kiinnostavalle. Osaltaan se johtuu siitä että kiinnostun lähes kaikesta, mutta enemmän siitä että nykypäivänä tuntuu vapaa-aika olevan kortilla. Siksi tämä kirja kiinnitti huomioni. Tähtitiedettä kiireisille on 160 sivun tietopaketti, joka esittelee tähtitieteen perusteita kansantaju... Lue koko vinkki »
Kosmoksessa tavataan

Jack Cheng: Kosmoksessa tavataan

Alex Petroski ei ole aivan tavallinen nuori mies. Hän on 11-vuotias ja tavattoman kiinnostunut raketeista ja avaruudesta. Alex matkustaa yksin Coloradosta New Mexicoon päästäkseen Sharf-rakettifestareille – hänellä on raketti, jonka hän aikoo ampua avaruuteen ja sen mukana kultaisen iPodin, johon hän on nauhoittanut kaikenlaisia viestejä avaruuden ... Lue koko vinkki »
Taipumaton

Jack Campbell: Taipumaton

Taipumaton on yksi vuoden mielenkiintoisimmista spefi-käännöksistä. Avaruuteen sijoittuva militaarifiktio kun on aligenre, jota ei juurikaan suomenneta. Taipumaton aloittaa kuusiosaisen sarjan ja sille on vielä jatkoa parin muunkin sarjan verran. Jack Campbell itsessään on kirjailijanimi, hän on kirjoittanut myös omalla nimellään (John G. Hemry) sa... Lue koko vinkki »
Tähtiviima

Shimo Suntila: Tähtiviima

Shimo Suntila on tuttu nimi erityisesti sadan sanan raapaleiden kirjoittajana, mutta on mukava lukea Suntilalta välillä vähän pidempääkin proosaa. Kovin pitkälliseksi ei sentään ole heittäydytty, Tähtiviima on novellikokoelma. Parisataa sivua, kahdeksan novellia, avaruutta alusta loppuun. Näissä novelleissa avaruus on tyly ympäristö, joka ei ihm... Lue koko vinkki »