Tan Eng Huat, Stan Lee, Moebius ja muut: Silver Surfer : Sielunmessu

Silver Surfer: Sielunmessu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sarjakuvajulkaisut ovat jääneet harvoiksi viime aikoina. Yksi harvoista julkaisuista on Egmontin Silver Surfer: Sielunmessu, joka on muhkea kokoelma uutta ja vanhaa Silver Surfer-sarjakuvaa. Kokoelmassa on neljä tarinaa: Stan Leen käsikirjoittamat Vertauskuvia ja Orjuuttajat, Simon Spurrierin Sinun nimessäsi ja J. Michael Straczynskin kirjoittama Sielunmessu.

Silver Surfer, kaltaisilleni vanhemmille faneille Hopeasurffari, oli yksi ensimmäisistä sarjakuvista, jotka irrottelivat sarjakuvamedian mahdollisuuksilla. Silver Surfer on kosminen sankari, joka lentää ikuisuuden halki tutkien elämää ja samalla ratkoen epäkohtia. Se oli jotain niin erilaista kuin mitä suurin osa muista sarjakuvista, jotka olivat helposti kerrottavissa muillakin median muodoilla.

Kokoelmassa on sekä vahvuuksia että heikkouksia. Vertauskuvia leikittelee ihmisten uskomuksilla ja ailahtelevaisuudella. Se on visuaalisesti hieno. Vaikka Stan Leen käsikirjoitukset ovat ikonisia, ne eivät ole kestäneet aikaa mitenkään mahdottoman hyvin. Nykymittareilla tarina tuntuu yksinkertaiselta ja sen olisi voinut kertoa huomattavasti tehokkaamminkin. Orjuuttajat noudattelee pitkälti samoja ongelmia.

Simon Spurrierin osuus jää hieman muiden osioiden varjoon. Se kertoo kuitenkin enemmän muiden hyvyydestä kuin osuuden huonoudesta. Sinun nimessäsi vie Silver Surferin maailmankaikkeuden ääriin, jossa selvitellään erään utopian taustoja.

Babylon 5-sarjasta tunnetun Straczynskin Sielunmessu on sarjakuvan paras osio. Sen aluksi Silver Surfer saa tietää kuolevansa pian. Viimeisen aikansa hän käyttää kuten elämänsäkin, elämää pohtimalla. Välikappaleita tähän pohdintaan löytyy sitten entisestä tuttavuuksista, kuten Ihmenelosista ja Hämähäkkimiehestä. Tässä kerronta osuu kaikilta kohdilta juuri oikeisiin kohtiin. Sielunmessua pidetään mestariteoksena, ja on helppo ymmärtää miksi.

Vaikka kaikkien osioiden kuvitus eroaa toisistaan, ne ovat jokainen omalla tavallaan komeaa. Kokoelma on uskomattoman edustava ja varmasti siksi haluttu useamman sarjakuvafanin hyllyyn. Silver Surfer: Sielunmessu on arvokas. Se esittelee hyvin, miksi sarjakuvat ovat oma mediansa, eikä vain kopio muista. Samalla se on osa supersankarigenren rajamaita, jossa mielikuvituksella on vapaammat kädet.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 196 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...