Margaret Atwood: Herran tarhurit

Herran tarhurit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Herran tarhurit menee limittäin ja lomittain vuonna 2003 ilmestyneen Oryx ja Craken kanssa. Miljöönä on lähitulevaisuus, jossa ihmiskunnalla ei ole estoja manipuloida itseään ja ympäristöään haluamansa kaltaiseksi. On keksitty pilleri, jonka avulla seksiä voi harrastaa pelkäämättä tauteja tai raskautta. Yleisön estoton verenhimo tyydyttyy tosi-tv -ohjelmilla, joissa rikolliset yrittävät selvitä hengissä taistellen toisiaan vastaan. Ihmisten asuinalueet ja elämäntavat jakaantuvat slummeihin ja linnakemaisiin yritysten asuin- ja toimistoalueisiin.

On helppoa mennä liian pitkälle. Luonnonvarat loppuvat. Liha on niin harvinaista herkkua, että rahvas syö mukisematta Salaburgereita — mistä niiden pihvit on koottu, on salaisuus, eikä terveysviranomaisia kiinnosta.

On vain ajan kysymys, että superflunssa puhdistaa ihmistuholaiset maankamaralta melko perusteellisesti.

Jotkut osaavat odottaa tätä kuvaannollista vedenpaisumusta. Herran tarhurit -uskonlahko kerää ruokavarastoja ja valmentaa jäseniään selviytymään luonnon armoilla. Lahkolaisten joukkoon päätyy kaksi eri ikäistä ja hyvin eritaustaista naista, jotka sattumalta selviävät maailmanlopusta  kertomaan, miten päätyivät kokemaan tulvavuoden ja miten jatkoivat elämää sen jälkeen.

Miljöö on synkkä, eikä kirja juuri yritä sitä lieventää. Valonpilkahdus toivottoman tuntuisessa tilanteessa ovat tiedettä ja kristinuskoa käytännöllisellä tavalla ideologiassaan yhdistelevät lahkolaiset. Maailmanloppuaihe on paitsi ajankohtainen, myös tarkkaan kaluttu populaarikulttuurissa. Jos pitää Atwoodin kirjoista, tämäkin versio kannattaa kyllä vielä lukea.

Oryx ja Craken lukeminen ensin ei ole välttämätöntä, mutta se selventää huomattavasti, mitä Herran tarhureissa oikein tapahtuu ja palkitsee, kun yhteydet kirjojen välillä valkenevat. Tarina jää keskeneräiseksi, mutta Netistä ei toistaiseksi löydy varmaa tietoa siitä, onko se täydentymässä.

Jos olo jää haikeaksi viimeisen sivun käännyttyä, voi tunnelmoida vielä hetken kirjan kotisivuilla, joilta löytyy esimerkiksi aiheeseen sopivia lukuvinkkejä, tai voi ehdottaa pyhimyksiä Herran tarhurien pyhimyskalenteriin.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

2 kommenttia

  1. Sain vihdoinkin Tähtivaeltaja-ehdokkuuden motivoimana luettua tämän pitkään hyllyssä majailleen kirjan. Kannatti, sillä tämä oli hyvä ja antoisa lukukokemus, vaikka Oryxistä ja Crakesta ei mitään enää muistanutkaan.

  2. Erittäin ajankohtainen teos, jossa on paljon osuvia piikkejä ihmiskunnan nykymenoa kohtaan. Kirjan henkilöhahmojen kirjo on laaja ja kontrastit suuria. Eniten pidin tarhuriyhteisön kuvauksesta mehiläisineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...