Margaret Atwood: Oryx ja Crake

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Margaret Atwood on hyvä kirjoittamaan vakuuttavia scifitarinoita. Oryx ja Crake on sellainen: ei ole vaikeaa kuvitella, kuinka tapahtumat voisivat edetä tavalla, joka johtaisi kirjan kuvaamaan todellisuuteen.

Tarinaa kertoo Lumimies, joka asuu kummallisessa ja karussa maailmassa ja tekee matkan menneeseen. Samalla kirjan lukijalle paljastuu, kuinka Lumimiehen maailma on saanut alkunsa. Tapahtumat paljastuvat vähän kerrassaan, siten, että kirjaa on vaikea päästää käsistään.

Atwood on loistava kirjoittaja ja Oryxin ja Craken tarina on mitä mielenkiintoisin. Kirja on ehdottomasti kiinnostavimmasta päästä viime aikoina lukemaani scifiä ja mukavaa pehmeämpää vastapainoa Reynoldsin ja Banksin kovemmalle, teknologiaan keskittyvälle scifille.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Kiehtova, positiivisessa mielessä outo ja välillä karmivakin kirja. Kerrontatyyli toimi hyvin ja piikit ihmiskunnan ihmeellisyyksiä kohtaan pistivät terävästi. Atwood on monipuolinen kirjailija.

  2. Oryx ja Crake on muistini mukaan myös vähän ilkikurinen kirja. “Tulevaisuuden” tuotemerkit esimerkiksi ovat kuin Aku Ankasta. Enempää en voi spoilaamatta kertoa. 🙂

    Jostain science fictioniin liittyvästä kolumnintyyppisestä luin, että Atwood ei halua tulla luokitelluksi scifi-kirjailijaksi. Mitä mieltä olette, kuuluvatko Oryx ja Crake ja Orjattaresi genreen vai eivät? Tarinoissa ei matkusteta avaruudessa tapaamassa vieraita elämänmuotoja, ja tieteen saavutukset ovat muutenkin aika vaatimattomia verrattuna “tyypilliseen” scifiin. Dystopia ja tieteen merkittävyys maailmankuvassa houkuttelevat kuitenkin määrittelyihin tässä kohtaa, jossa genreraja taitaa olla erityisen häilyvä.

  3. Kyllä ne minusta selkeästi scifiä ovat, sitä sosiologisempaa laitaa toki, mutta scifiä yhtä kaikki. Ei scifin tarvitse olla rakettimatkailua, minusta yhtä lailla olennaista on maailmanrakentelu (vähän sama juttu houkuttelee laskemaan William Gibsonin vähemmän scifejä kirjoja silti genreen mukaan; niissä vain piirretään tulevaisuuden sijasta hyvin tarkkaa kuvaa juuri tästä hetkestä).

    Atwood on minusta aina ollut tuossa suhteessa täysi nössö verrattuna vaikkapa Ursula Le Guiniin. Tietenkään vakavasti otettavaa korkeaa kirjallisuutta kirjoittava kirjailija ei voi olla scifi-kirjailija, koska scifi on genreroskaa — niinhän se valitettavasti yhä menee. Jos Atwood tunnustaisi kirjoittavansa scifiä, nimi varmaan pyyhittäisiin potentiaalisten nobelistien listalta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...