Torgny Lindgren: Muistissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Muisti on paikka jossa kuulee vain kaikuja ja näkee varjoja. Muisti on näön harmaakaihi ja kuulon tinnitus.

Kun kustantaja pyysi iäkästä Torgny Lindgreniä kirjoittamaan muistelmansa, kirjailija piti tehtävää mahdottomana, sillä hänellä ei mielestään ole muistia. Muistoihin ei voi luottaa, ne voivat olla mitä hyvänsä, niillä ei välttämättä ole minkäänlaista todellisuuspohjaa, tai jos onkin, muistot ovat voineet värittyä ja muuntua ajan myötä. Mutta mistä minuutemme sitten rakentuu? Minä, hirveän voimakas, pelottava sana, jonka sisältö on meille kaikille (keille?) rajoiltaan häilyvä.

Kuitenkin Torgny Lindgren kirjoitti jotain. Muistissa on eräänlainen muistelmateos, mutta pienimuotoinen, anekdootinomainen, kokoelma muistoja (jos uskallamme tätä sanaa nyt käyttää) kirjailijan pitkän elämän varrelta – mutta ei rajauksen tarvitse näin kapea olla. Toki Lindgren muistaa paljon niistäkin ajoista, jolloin hän ei vielä ollut syntynyt. Varhaiset lapsuudenkokemukset ovat enemmän tai vähemmän toisen käden tiedon varassa. Tästä epävarmuudesta syntyy hienoa proosaa.

Jos olin syntynyt olin siis polvillani ikkunalaudan edessä jolla oli pelargoneja ja posliinikukan pistokkaita joita olimme saaneet Gerda-tädiltä Kläppenistä, minä tarkkailin ajoketjua joka asettui Vernerin pellolle.

Lapsuusmuisteloidensa ja muiden kaukaisempien aiheiden kanssa Lindgren on kiinnostavampi kuin kirjan loppupuolen tarinoinnissa kirjailijaystävien ja -kollegoiden kanssa. Kokonaisuus on kuitenkin erittäin hyvä. Torgny Lindgrenistä on kuin varkain tullut yksi viime aikojen suosikkikirjailijoistani. Suosittelen muillekin!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...