Torgny Lindgren: Oikea Maisema

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Torgny Lindgrenin maisemissa ja hahmoissa on aina jotain jännittävää, jotain persoonallista, jotain leppeän humoristista. Hän kirjoitti tarinoita, jotka eivät muille tulisi mieleenkään. Raamatussa Lootin vaimo muuttui suolapatsaaksi, kun katsoi taaksensa. Mutta Torgny Lindgrenin tarina ei pääty tähän, ehei, vaan se alkaa siitä. Jos ihminen voi muuttua suolapatsaaksi, voi kai hän suotuisissa oloissa muuttua myös joksikin muuksi? Tai mitä liikkuu vanhan miehen päässä, kun hän on juuri järjestänyt vaimovainajansa asioita, ja kuljettavana on yksi kerrosväli ylöspäin? Selviytymistarina portaikossa.

Olen lukenut jo aika monta Torgny Lindgrenin teosta, ja Oikea Maisema nousee niistä yhdeksi aivan parhaista. Se on kymmenen nimeämättömän kertomuksen kokoelma, joista jokaisessa pureudutaan johonkin eriskummalliseen legendaan tai henkilöön ihan niin kuin Torgny Lindgren vain osaa. Viisto tulokulma ja lempeä viisaus lyövät kättä Lindgrenin tekstissä. Kirjan viimeinen kertomus on ehkä kaikkein hienoin: matkustajakotiin on kertynyt jos jonkilaista taiteilijaa ja rihkamakaupustelijaa – sekä Ruotsin prinssi Eugen, joka on hävinnyt hovista. Kuinka Eugen ja taidemaalari Kirjo Lehti onnistuvat myymään maisemamaalauksen sokealle miehelle, on vain yksi herkullinen yksityiskohta loistavassa tarinassa.

Torgny Lindgrenin pohjoisruotsalaisessa filosofisessa verkkaudesssa on jotain ajatonta. Tarina tulee kerrottua, maisema tulee maalattua, sinfonia sävellettyä (vaikka papukaijan avustuksella). Ei ole mikään kiire minnekään. Lukekaa tämä kirja, tästä tulee ihan aidosti hyvälle mielelle!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...