Torgny Lindgren: Pylssy

Pylssy

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pienen kylän sanomalehtikirjeenvaihtajan työ jää kesken, kun päätoimittajalta tulee tiukka ukaasi keksittyjen uutisten kirjoittamisen lopettamiseksi. Onneksi mikään ei ole ikuista, päätoimittajakin kuolee jo 53 vuotta myöhemmin, joten uutisten kirjoittaja – nyt jo paikallisen hoivakodin yli satavuotias asukki – voi jatkaa kesken jäänyttä uutistekstiään.

Kaksi miestä, opettaja ja kiertelevä tekstiilikauppias, lyöttäytyvät yhteen Pohjois-Ruotsissa ensin lauluharrastuksen merkeissä. Ystävystyttyään he huomaavat löytäneensä yhteisen intohimon pylssyyn, perinneruokaan jonka perässä he lähtevät matkaamaan ympäri kyliä ja tienoita.

Pylssy (myös pylsy), ruokalaji joka valmistetaan hienonnetuista ruhon osista, usein sisälmyksistä, kypsennetään omassa liemessään. Hakkelusta. Alun perin “bulscha” kreikan sanasta “balsamon”, alkujaan seemiläinen sana, joka tarkoittaa sitkasta hartsin ja tuoksuvien juoksevien öljyjen sekoitusta (katso Balsamikuusi). Kuvaannollisessa mielessä lohtu, armo, lääkitys ja lievitys.

Opettajaa leimaa immuniteetti seudulla valtoimenaan riehuvaan tuberkuloosiin. Vaatekauppias puolestaan saattaa olla osittaista muistinmenetystä poteva natsirikollinen Martin Bormann, joka sodan loppumainingeissa hävisi tietymättömiin. Epätodennäköinen parivaljakko jakaa saman katon pylssyä joka keskiviikko tarjoavan Eva Marklundin luona. Mutta jospa miehet olisivatkin vain pysyneet Evan pylssyssä…

Torgny Lindgrenin Pylssy on vallankin alkupuoleltaan fantastisen hauska kirja, jonka perusasetelmana 50 vuoden takaisia tapahtumia penkovan uutisten kirjoittajan näkökulma on vähintäänkin erikoinen. Kirjoittaja kertoo myös kirjoittamisesta itsessään. Kuinka pitää saada virke rakennettua. Rytmi on rauhallinen, lämmin. Valitettavasti tarina ei jaksa ihan loppuun asti alun tapaan vetää, mutta kaikkineen Pylssy on viihdyttävä romaani, mainion kirjoittajan fiksu kirja. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...