Minna Lindgren: Minun oopperani : Epätäydellinen historia

Minun oopperani

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Minna Lindgren on paasannut jo vuosikaudet maailman parhaassa radio-ohjelmassa, eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmässä, milloin mistäkin klas­sisen musiikin teemasta, mutta yksi aihepiiri on hänelle ylitse muiden, ja se on ooppera. Ooppera syntyi vuoden 1600 tietämillä ja kehittyi vähitellen koko kansan sirkushuviksi ollen suosionsa huipulla 1800-luvulla, jolloin sävellettiin pääosa nykyäänkin oopperatalojen ohjelmistoissa pyörivistä teoksista. Minna Lindgren esittelee nyt kummallekin lukijalleen lajityypin koko historian aina sen syntyhämäristä 1900-luvun alkuun saakka. Alaotsikkonsa mukaisesti Minun oopperani on epätäydellinen historia, mutta aivan tarpeeksi kattava yhtä kaikki, jotta lukija pääsee sukeltamaan kunnolla tähän näyttämö­taiteen maailmaan.

Minna Lindgren pamauttaa suorasukaiseen tyyliinsä heti kirjan aluksi, että todella suuria oopperasäveltäjiä on vain viisi: Claudio Monteverdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Richard Wagner ja Giacomo Puccini. Lukija voi vapaasti haastaa Lindgrenin näkemyksen (missä ovat Rossini, Donizetti, Saariaho, Britten…), mutta Lindgren haluaa nostaa nämä sävel­täjät ansaitsemalleen jalustalle nimenomaan lajityypin kehittäjinä ja uudis­tajina. Lindgren kertoo musiikin historiasta ja sävellysaikojen olosuhteista laajasti, ja lisäksi hän esittelee tarkemmin kolmisenkymmentä merkittävää oopperaa. Varsinaisia yllätyksiä ei joukosta löydy, ja vaikka Lindgren keskit­tyykin tarkemmin vain muutamiin nimiin, saavat muun muassa italialaiset bel canto -oopperat, ranskalainen tyyli ja venäläissäveltäjätkin omat osionsa.

Minun oopperani on kuvittanut sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä Ville Ranta, mikä osoittautuu oikein hyväksi asiaksi. Rannan huumori tuo mukavan lisä­mausteen Lindgrenin omaan kepeään tapaan kertoilla asioista. Vaikka Minun oopperani onkin tietokirjallisuutta, ei se ole missään tapauksessa ryppy­otsainen, vaan ennemminkin hyväntuulinen tietoteos kaikille oopperasta ja klassisesta musiikista kiinnostuneille. Monet aiheista ovat tuttuja jo radion musiikkiesitelmistä, ja kirjan teksti onkin synteesi jo vuosien mittaan kuullusta. Mutta kyllä tätä lukeakin haluaa! Minna Lindgrenin Minun oopperani on parasta musiikkikirjallisuutta aikoihin!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...