Elina Rouhiainen: Tuntematon taivas

Tuntematon taivas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Dima on matkalla kauas Venäjän kaukoitään, mutta valitettavasti hänen junalippunsa ei riitä ihan perille asti. Konduktööri poistaa liputtoman ja rahattoman nuoren miehen junasta keskellä Siperiaa. Tilanne vaikuttaa kovin lohduttomalta, mutta onneksi paikallinen nuori nainen, Aljona, tulee kysymään, onko Dimalla kaikki hyvin ja tarjoaa tälle apuaan.

Elina Rouhiainen on tunnettu nuortenkirjoistaan, jotka ovat tähän asti edustaneet paranormaalia romanssia ja urbaania fantasiaa. Nyt hän on kirjoittanut ensimmäisen realistisen romaaninsa. Uusi aluevaltaus toimii hienosti, sillä Tuntematon taivas onnistuu tavoittamaan jotain herkkää, vaikuttavaa ja ajankohtaista.

Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2002, jolloin käynnissä oli toinen Tšetšenian sota – vaikkakin samoin kuin nyt, tätäkään sotaa ei Venäjällä kutsuttu sodaksi, vaan terrorisminvastaiseksi operaatioksi. Dima on kutsuttu armeijaan, mutta hän on paennut kutsunnoista. Siksi hän Siperiassakin on, pakomatkalla. Hän ei halua veljensä tavoin joutua sotimaan.

Aljona on äitinsä puolelta evenki, Siperian vanhaa paimentolaiskansaa (evenkeistä kiinnostuneille suosittelen Chi Zijianin kirjaa Puolikuu). Hän asuu isänsä ja isovanhempiensa kanssa pienessä kylässä ja hoitaa kylän kauppaa. Laajentuva kaivosteollisuus uhkaa koko kylän olemassaoloa ja Aljona vaikuttaa muutenkin aika yksinäiseltä, mutta silti uskolliselta kotiseuduilleen. Isä ei nyt ole paikalla – Aljona oli saattelemassa häntä junalle kohdatessaan Diman – ja palaa tiettävästi kotiin kolmen kuukauden päästä. Diman kauhuksi käy ilmi, että Aljonan isä on työkseen upseeri.

Dimalla on siis kolme kuukautta aikaa olla rauhassa Aljonan luona Siperiassa, sen jälkeen on paettava. Tietäähän sen, mitä tästä seuraa: rakkautta, totta kai! Dima ja Aljona rakastuvat hiljalleen toisiinsa, joka tekee kolmen kuukauden päästä koittavasta erosta tuskallisen hetken. Sitä ennen kummankin taustasta paljastuu salaisuuksia ja molemmat joutuvat vaikeiden valintojen eteen.

GoodReadsissa Rouhiainen kertoi aloittaneensa romaanin kehittelyn vuonna 2015 ja varsinaisen kirjoitustyön syksyllä 2020. Kahdenkymmenen vuoden taakse sijoittuvat tapahtumat ovat kevään 2022 myötä taas erittäin ajankohtaisia. Venäjällä kutsuntoja pakeneva nuori mies on taas tavallinen hahmo. Diman pehmeä mieheys on muutenkin raikasta vaihtelua tavanomaisemmille venäläisille macho- tai alkoholistimiehen kuville.

Avaran kuulaisiin Siperian maisemiin sijoittuva Tuntematon taivas on herkkä nuortenromaani, joka on erittäin sujuvasti kirjoitettu. Sivuja on runsaanpuoleisesti, mutta taitto on sen verran väljää ja luvut lyhyitä, että sivut kääntyvät todella joutuisasti ja lukeminen etenee nopeasti. Tätä kaunista rakkaustarinaa oli ilo lukea.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...