Fyysikko, robotiikkatutkija NASA:n palveluksessa, tikku-ukkosarjisten piirtäjä. Aika mielenkiintoinen on Randall Munroen urakaari tähän saakka. Munroen loistava XKCD-sarjakuva on yhä voimissaan, samoin sen sivutuotteena syntynyt What if? -sivusto. Tällä sivustolla Munroe antaa “vakavia tieteellisiä vastauksia absurdeihin hypoteettisiin kysymyksiin”, ja nyt käsillä on näistä kysymyksistä ja vastauksista koottu jo toinen riemastuttava kirja What If? 2. Ensimmäinen kirja ilmestyi vuonna 2014, ja se on saatavilla paitsi englanniksi myös suomeksi.
Myös toisen What If? -kirjan meno on villiä. Jos sinua on askarruttanut esimerkiksi se, miten kävisi, jos maa ja kuu yhdistettäisiin palomiesten käyttämällä tangolla (ei hyvin), tai montako kyyhkystä tarvittaisiin nostamaan normaalikokoinen ihminen Australian korkeimpaan pilvenpiirtäjään (aika järjettömän monta), tai jos Uranus olisikin uraania ja Pluto plutoniumia (jestas!), niin ei hätää: vastaukset ovat nyt käsillä. Randall Munroe kirjoittaa vastauksiaan tietenkin kieli syvällä poskessa ja XKCD:stä tutulla sarjakuvituksella kertomaansa höystäen. Mutta pointti on tämä: kaikki vastaukset on laadittu puhtaan luonnontieteellisestä näkökulmasta vakaalla asiantuntemuksella, ajantasaisinta tietoa ja vahvoja lähteitä hyväksikäyttäen. Harvoin, jos koskaan, fysiikka on ollut näin hauskaa.
Ehkä yhdeksi suurimmista suosikeistani nousee vastaus, jossa Munroe selvittää, milloin auringon pinta olisi valkoiseksi kääpiöksi muuttumisensa jälkeen riittävän viileä, jotta sitä voisi koskea. Isoksi ongelmaksi koituisi auringon pinnan lähestyminen, ja Munroe toteaa, että siihen tarvittaisiin jonkinlainen ydinfuusiota soveltava surffilaudan kaltainen alus.
This is a bad plan and almost certainly wouldn’t work, but I can’t think of anything else you could try.
Niinpä. Toinen hieno kysymys on, montako ihmistä olisi tarvittu rakentamaan Rooma päivässä. Ilmeisesti kaikki tiet eivät viekään Roomaan. Myös vastaus siihen, mitä jos kävelisi Texasista New Yorkiin, mutta joka askeleella aika kuluisi 30 sekuntia taaksepäin, on kerrassaan upea.
What If? 2 nousee heittämällä vuoden parhaiden tietokirjojen ylimpään kastiin. Kuinkakohan lujaa se muuten pitäisi heittää, jotta se menisi kaikista koskaan julkaistuista tietokirjoista kasatun tornin huipulle? Pitää varmaan kysyä Randall Munroelta.