Randall Munroe: What If?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mitä, jos valtamerten syvimpään kohtaan porattaisiin aukko, josta suurin osa maailman vesistä valuisi jonnekin, esimerkiksi Marsiin? Miltä uusi maailmankartta näyttäisi? Entä kuinka korkealta pihvi pitäisi pudottaa, jotta se ehtisi paistua matkallaan maahan? Mitä, jos vesilasi olisikin puoliksi tyhjä, siis jos siinä olisi puoliksi tyhjiö? Ylä- vai alapuoliksi? Kuinka monta printteriä tarvittaisiin tulostamaan Wikipedian päivittäiset muutokset? Näihin ja moniin muihin huimiin kysymyksiin on nyt vastaus.

Fyysikoksi valmistunut ja sittemmin robotiikan parissa NASA:lle työskennellyt Randall Munroe sai joitakin vuosia sitten tarpeekseen työstään ja ryhtyi täyspäiväiseksi tikku-ukkosarjakuvien piirtäjäksi. Hänen kolmesti viikossa päivittyvä hurjan suosittu sarjansa XKCD sai parisen vuotta sitten rinnalleen What If? -blogin, jossa Munroe alkoi vastailla lukijoilta saamiinsa hypoteettisiin kysymyksiin. Nyt juttujen parhaat palat sekä suuri määrä uutta materiaalia on koottu yksiin kansiin.

What If? on paitsi hersyvän hauska ja omaperäinen tietokirja, myös ihan vakavasti ottaen mielenkiintoinen mielenavaaja. Tietenkään useimmissa kysymyksissä ei sinänsä ole mitään järkeä, mutta etsiessään vastauksia ja perustellessaan löydöksiään Munroe kertoo myös paljon relevanttia taustatietoa aihepiireistä. Jokainen vastaus on asiallisesti, jos kohta paikoin kieli sopivasti poskilihoissa, rakennettu, ja kaikesta päätellen vastausten etsiminen on myös Munroelle inspiroivaa puuhaa. Aika monta kiveä on käännetty senkin tiedon saamiseksi, kuinka paljon Voimaa Yoda käytti nostaessaan Luke Skywalkerin aluksen suosta. Munroen näkökulmat ovat parhaimmillaan hillittömiä: DNA:n periytymisen voi selittää käyttäen Dungeons & Dragons -roolipelin hahmonluontimekaniikkaa. Niin, miksipä ei?

Kaikille luonnontieteiden parissa työskenteleville tai muuten maailman menosta kiinnostuneille What If? on välttämätöntä lukemistoa. Muillekin sitä voi suositella, eikä kielitaitokaan ole este, sillä teos on saatavilla myös suomeksi. Randall Munroen What If? osuu syvälle nauruhermoon – se on vuoden paras tietokirja.

Suomennos Entäs jos… on myös arvioitu Kirjavinkeissä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Oon seurannut tuota blogia alusta asti ja jutut on kyllä mainioita. ^^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...