Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Samuli Siltanen on Helsingin yliopiston matematiikan professori, jonka oma tutkimusalue on soveltavan matematiikan ja käänteisten ongelmien, erityisesti lääketieteellisen kuvantamisen alueella. Hän ylläpitää omaa Samun tiedekanavaansa YouTubessa ja on aktiivinen myös muualla sosiaalisessa mediassa.

Yksi Samuli Siltasen missioista on tuoda matematiikka lähemmäs tavallista ihmistä, ja mikäli mahdollista myös innostavalla ja hyväntuulisella tavalla. Matematiikan osaajia tarvitaan yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, ehkäpä enemmän kuin koskaan. Ajattelun johdonmukaisuus ja suuruusluokkien taju auttavat kaikissa asioissa. Siltasen mukaan matematiikka kuuluu kaikille, ja sen taidossa voi kuka tahansa edistyä harjoittelemalla. Tästä ajatuksesta on syntynyt nyt kirja Astu matematiikan maailmaan, jossa Siltanen esittelee matemaattisen mallinnuksen ideoita ja sovellusalueita napakasti ja yleistajuisesti. Tähän kirjaan tarttuakseen ei tarvitse olla matemaatikko, mutta kirjan lukemisen jälkeen monella erityisesti tulevaisuuttaan pohtivalla nuorella voi olla ihan uusi ja tuore käsitys akateemisesta matematiikasta.

Astu matematiikan maailmaan alkaa anekdooteilla Samuli Siltasen omasta matemaattisesta historiasta lapsesta professoriksi. Sitten Siltanen selittää lyhyesti, mitä matemaattisella mallinnuksella tarkoitetaan ja ottaa esimerkkejä mallinnuksista niin pienessä kuin universumin mittakaavassakin. Hyvin valittujen esimerkkitapausten (sukupuolten moninaisuus, sääennusteet, ilmastomallit, mustat aukot jne.) yhteydessä Siltanen puhuu mallinnuksen haasteista ja sovellettavuudesta. Vähitellen Siltanen etenee kohti modernia lääketiedettä sekä tekoälyn toimintaperiaatteita. Lopulta kirjan eetos kootaan muutamiksi pääpointeiksi.

Astu matematiikan maailmaan on suunnattu kaikille (ehkä yläkouluikäisestä ylöspäin). Se ei ole vaikeaselkoinen, vaikka Siltasen käsittelemät asiat vaikeita ovatkin. Tarkoitus ei ole säikäyttää ketään, vaan ennemminkin näyttää, että näin hienoihin asioihin matematiikan avulla pääsee sisälle. Toki esimerkiksi lääketieteellisen viipalekuvauksen teorian ymmärtäminen vaatii vuosien, jopa vuosikymmenten opiskelun, mutta pääideoista Siltanen osaa kirjoittaa ilahduttavan yksinkertaisesti, mukaansatempaavasti ja kepeästi. Kaikesta paistaa Siltasen oma aito ja elinikäinen innostus paitsi omiin tutkimuskohteisiinsa myös matematiikkaan yleensä. Näin maailmaa pitäisi katsoakin: uteliaana ja aina valmiina oppimaan uutta, kiinnostumaan ja kokeilemaan.

Näin matematiikan opettajan näkökulmasta Astu matematiikan maailmaan on yksi vuoden tärkeimmistä populaaritieteellisistä kirjoista. Se onnistuu oivallisesti sanomaan sen, mitä monet nuoret pohtivat: mihin matematiikkaa oikein tarvitaan, miksi sitä pitäisi osata. Siltasen ajatukset vaikuttavat omalta osaltaan varmasti taustalla, kun uutta kouluvuotta pian aloittelen ja uusia nuoria johdattelen kohti tieteiden kuningattaren maailmaa. Matematiikka kuuluu kaikille! Suursuositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...