Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yuval Noah Harari nousi populaaritieteen rocktähdeksi ihmiskunnan historian pikakelauksella esittelevän Sapiens-teoksensa myötä. Erinomainen kirja oli melkein kokonaan huippukiinnostava. Sittemmin myös tulevaisuutta tutkaileva Homo Deus nousi kansainväliseksi bestselleriksi, joten uusi 21 oppituntia maailman tilasta kuului varmaankin monilla vuoden odotetuimpiin tietokirjoihin.

Hararin kirja perustuu osin hänen aiempiin teoksiinsa ja esitelmiinsä, jotka hän on koonnut loogiseksi kokonaisuudeksi. 21 oppituntia maailman tilasta käsittelee muiden muassa politiikkaa, uskontoja, yhteiskunnallisia kysymyksiä, tekniikkaa ja globaaleja uhkia. Näkökulma on laaja, ja vaikka Harari kirjoittaa hyvin ja selkeästi, eivät monimutkaiset asiat ole aina niin helppoja ymmärtää. Kirjasta tulee vähän raskassoutuinen.

Tämä raskaus on harmillista, sillä asiaahan Hararilla on, ja monet teemoista ovat sellaisia, joista kaikkien pitäisi olla perillä. Välillä tuntuu, että nykyisessä masentavien uutisten maailmassa Harari nostaa kätensä pystyyn: maailma ja ihmiskunta voitaisiin vielä pelastaa, mutta ihmisillä on liian kiire sotia ja tuottaa talouskasvua. 21 oppituntia maailman tilasta on raskas myös synkkyytensä vuoksi.

Kirja kannattaa siis lukea, tai ainakin sen opeista pitäisi ottaa vaarin, mutta ihan ongelmatonta se ei ole. Vertailukohtana minulla on aiemmin syksyllä ilmestynyt Hans Roslingin, Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin Faktojen maailma, jonka peruseetos on samankaltainen, mutta käsittelytapa huomattavasti valoisampi, vakavasta aiheesta huolimatta. Joka tapauksessa: luitpa tämän tai jotain muuta, niin ihmiskunnan ja planeettamme tulevaisuuden kohtalonhetket ovat käsillä. Toimi.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...