Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yuval Noah Harari nousi populaaritieteen rocktähdeksi ihmiskunnan historian pikakelauksella esittelevän Sapiens-teoksensa myötä. Erinomainen kirja oli melkein kokonaan huippukiinnostava. Sittemmin myös tulevaisuutta tutkaileva Homo Deus nousi kansainväliseksi bestselleriksi, joten uusi 21 oppituntia maailman tilasta kuului varmaankin monilla vuoden odotetuimpiin tietokirjoihin.

Hararin kirja perustuu osin hänen aiempiin teoksiinsa ja esitelmiinsä, jotka hän on koonnut loogiseksi kokonaisuudeksi. 21 oppituntia maailman tilasta käsittelee muiden muassa politiikkaa, uskontoja, yhteiskunnallisia kysymyksiä, tekniikkaa ja globaaleja uhkia. Näkökulma on laaja, ja vaikka Harari kirjoittaa hyvin ja selkeästi, eivät monimutkaiset asiat ole aina niin helppoja ymmärtää. Kirjasta tulee vähän raskassoutuinen.

Tämä raskaus on harmillista, sillä asiaahan Hararilla on, ja monet teemoista ovat sellaisia, joista kaikkien pitäisi olla perillä. Välillä tuntuu, että nykyisessä masentavien uutisten maailmassa Harari nostaa kätensä pystyyn: maailma ja ihmiskunta voitaisiin vielä pelastaa, mutta ihmisillä on liian kiire sotia ja tuottaa talouskasvua. 21 oppituntia maailman tilasta on raskas myös synkkyytensä vuoksi.

Kirja kannattaa siis lukea, tai ainakin sen opeista pitäisi ottaa vaarin, mutta ihan ongelmatonta se ei ole. Vertailukohtana minulla on aiemmin syksyllä ilmestynyt Hans Roslingin, Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin Faktojen maailma, jonka peruseetos on samankaltainen, mutta käsittelytapa huomattavasti valoisampi, vakavasta aiheesta huolimatta. Joka tapauksessa: luitpa tämän tai jotain muuta, niin ihmiskunnan ja planeettamme tulevaisuuden kohtalonhetket ovat käsillä. Toimi.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Hyvä kirja, vaikka äänikirjana iltaisin kuunneltuna välillä unilääkkeenä tahattomasti toimikin. En tiedä olenko sitten luonteeltani enemmän pessimisti, kuin luulenkaan, kun ei kirja mielestäni erityisen synkkä ollut. Pikemminkin päinvastoin esimerkiksi kappale Sivilisaatio alkoi ärsyttämään naiiviudellaan ja hyväuskoisuudellaan. Harari mm. ensin toteaa geneettisten erojen aiheuttavan eroja sosiaalisessa käyttäytymisessä ja silti ajattelee että muslimit voisivat sopeutua länsimaiseen kulttuuriin, koska ihmiset voivat muokata kulttuurejaan. Mikään, mikään ei käytännössä viittaa siihen, että muslimit haluaisivat omaksua länsimaisia arvoja ja toivottavasti poliittiset päättäjätkään eivät niin luule tai Baba Vangan pelottavat ennustukset ovat lähempänä toteutumistaan..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...