Yuval Noah Harari: Pysäyttämätön ihminen : Kuinka valloitimme maailman

Pysäyttämätön ihminen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Homo sapiens, viisas ihminen, on ainoa maapalloa asuttava ihmislaji. Mutta aina näin ei ole ollut. Evoluution alkuhämärien jälkeen varhaisista ihmisapinoista kehittyi vähitellen nykyihmistä muistuttavia muitakin lajeja. Ja kuten muillakin eliökunnan haaroilla, myös ihmisillä luonnollinen kehitys vei kohti useita erilaisiin oloihin sopeutuneita lajeja. Silti Homo-suvun lajeista jäljelle jäi vain nykyihminen. Miksi?

Populaarihistorian supertähdellä Yuval Noah Hararilla on tähän kysymykseen kaksi toisiinsa linkittyvää vastausta. Ensinnäkin, sapiensit oppivat kuvittelemaan, kertomaan tarinoita, eli sapiensit pystyivät ajattelemaan abstraktisti. Toinen ratkaiseva etu sapiensille oli kyky yhteistyöhön välittömän perheryhmän ulkopuolisten lajitoverien kanssa. Ja nämä ihmisen supervoimat yhdessä tekevät lajistamme maapallon vaarallisimman eläimen. Ja vaikka moni asia esihistoriassa onkin puhtaan spekuloinnin varassa, niin tämä voidaan tietää varmasti: ihmisen toiminnan seurauksena valtaosa maapallon suurista eläinlajeista on jo kadonnut tai välittömässä katoamisvaarassa.

Pysäyttämätön ihminen : Kuinka valloitimme maailman aloittaa uuden lapsille suunnatun tietokirjasarjan ihmislajin kehityksestä metsästäjä-keräilijöistä maailmanherroiksi. Tämä ensimmäinen osa keskittyy nimenomaan kysymykseen siitä, kuinka Homo sapiensista tulee ylivertainen laji neandertalinihmiseen, denisovanihmiseen tai floresinihmiseen verrattuna. Helppolukuinen ja kiinnostava tietokirja on tarkoitettu lapsille, ehkä noin 10-vuotiaasta alkaen, mutta se antaa paljon eväitä myös vähän vanhemmillekin. Hyvää kirjassa on se, että Harari toistaa useasti, ettei monia asioita voida tietää varmasti, mutta jotain –yllättävän paljonkin! – voidaan vähäisten fragmenttien perusteella valistuneesti veikata.

Yuval Noah Hararin Pysäyttämätön ihminen : Kuinka valloitimme maailman on hyvä tietokirja. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...