Muurahaisia ja dinosauruksia

Liu Cixin: Muurahaisia ja dinosauruksia

Eräänä tavallisena liitukauden päivänä Maan ensimmäisen sivilisaation siemen alkoi itää, kun muurahaiset ja dinosaurukset löysivät toisensa. Liu Cixinin tarinat ulottuvat yleensä kauas sekä ajassa ja paikassa, vaikka ne monesti ovatkin aluksi sidottuja omaan aikaamme tai menneeseen. Muurahaisia ja dinosauruksia kuvaa Maan historiaa yhdistäen ai... Lue koko vinkki »
Pysäyttämätön ihminen

Yuval Noah Harari: Pysäyttämätön ihminen : Kuinka valloitimme maailman

Homo sapiens, viisas ihminen, on ainoa maapalloa asuttava ihmislaji. Mutta aina näin ei ole ollut. Evoluution alkuhämärien jälkeen varhaisista ihmisapinoista kehittyi vähitellen nykyihmistä muistuttavia muitakin lajeja. Ja kuten muillakin eliökunnan haaroilla, myös ihmisillä luonnollinen kehitys vei kohti useita erilaisiin oloihin sopeutuneita laje... Lue koko vinkki »
The Rise and Reign of Mammals

Steve Brusatte: The Rise and Reign of Mammals

Steve Brusatten edellinen kirja The Rise and Fall of the Dinosaurs oli erinomainen kirja ja The Rise and Reign of Mammals on sille hyvin luontevaa jatkoa. Tasoittihan dinosaurusten tuho tunnetusti tietä nisäkkäiden valtaannousulle, mutta kuten Brusatten kirja osoittaa, nisäkkäiden tarina on paljon tätä totunnaista näkökulmaa kiinnostavampi. Usei... Lue koko vinkki »
Dinosaurukset : Pikkujättiläinen

Dinosaurukset : Pikkujättiläinen

Dinosaurukset ovat aina kiehtoneet minua. En kuitenkaan koskaan ole osannut sen suuremmin dinosaurusfaktoja, en tuntenut hirmuliskoja ulkonäköä tai joitakin lajinimiä tarkemmin. Voisikin sanoa tietämykseni perustuvan pitkälti Jurassic Park -elokuvista ”oppimaani”. Koska dinosaurukset ovat alkaneet herättää eläinrakkaassa neljävuotiaassamme yhä e... Lue koko vinkki »
Lingvistinen metsä

Valdur Mikita: Lingvistinen metsä

Välillä kirjastossa tulee vastaan kiinnostavia kirjoja. Lingvistisen metsän kansi ja nimi houkuttelivat tarttumaan ja takakansiteksti sai lainaamaan. Kaipasin pitkän proosaeepoksen jälkeen vähän kevyempää ja lyhyempää tekstiä, joten kolumnimainen rakenne nosti tämän kirjan lukulistalle. Sikäli tuli kuitenkin huti, että eihän tämä nyt ihan kevytt... Lue koko vinkki »
Lentoliskot ja merihirviöt

Johan Egerkrans: Lentoliskot ja merihirviöt

Viime vuonna ilmestynyt Johan Egerkransin Kaikkien aikojen dinosaurukset vakuutti upealla kuvituksellaan ja mielenkiintoisella aiheen käsittelyllään. Niin hyvä kuin ensimmäinen kirja olikin, mielestäni jatko-osa Lentoliskot ja merihirviöt vie sittenkin pidemmän korren. Syynä on yksinkertaisesti se, että dinosauruskirjoja kyllä löytyy markkinoilt... Lue koko vinkki »

David Reich: Keitä olemme ja miten päädyimme tähän : muinais-dna ja ihmisen menneisyyden uusi tiede

Mitä muinais-dna:n tutkiminen voi kertoa meille esihistoriastamme? David Reichin uutuuskirja esittelee genetiikan uusimmat tutkimustulokset ja mitä niiden perusteella voidaan päätellä muinaisten väestöjen liikkumisesta ja kehityskaarista. Saadut tulokset pistävät harmittelemaan kirjoitetun historian lyhyttä historiaa, sillä mitään staattista tai py... Lue koko vinkki »

Risto Isomäki: Viiden meren kansa

Risto Isomäki on tunnettu trillereistään, joihin on yhdistetty ekologinen teema. Hänen teoksensa Sarasvatin hiekkaa on ollut Finlandia-palkinnon ehdokas. Jännityskirjallisuuden lisäksi hän on julkaissut laajan kirjon ympäristökysymyksiin liittyviä teoksia. Viiden meren kansa koostuu joukosta novelleja, jotka sijoittuvat Suomen esihistoriaan. Iso... Lue koko vinkki »

Jean M. Untinen-Auel: Luolakarhun klaani

Jean M. Untinen-Auelin Luolakarhun klaani on romaani, joka kertoo ihmisistä, jotka yrittävät pärjätä jääkauden ja rasismin kanssa. Tarinassa seurataan Cro-Magnonin ihmistyttö Aylaa, joka menettää maanjäristyksessä perheensä ja ajautuu neandertaaliyhteisöön, jossa tämä kamppailee oman erilaisuutensa kanssa ja voittaa yhteisön luottamuksen. Oli... Lue koko vinkki »
Matka muinaiseen Suomeen

Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matka muinaiseen Suomeen

Ilari Aalto ja Elina Helkala nappasivat valtion tiedonjulkistamispalkinnon teoksestaan Matkaopas keskiajan Suomeen. Nyt pariskunta on siirtänyt tähtäimen hieman taaemmas historiaan: tämä kirja esittelee muinaista Suomea eli alaotsikkonsa mukaisesti 11 000 vuotta ihmisten jälkiä. Ei tarvitse lähteä Egyptiin nähdäkseen jotain muinaista: Suomikin o... Lue koko vinkki »

Paavo Castrén: Uusi antiikin historia

Suomalaisen antiikin tutkimuksen grand old man Paavo Castrén tekee selkoa siitä, miten asiat oikeasti antiikin aikana Välimeren kulttuureissa menivät. Uuden antiikin historian tavoite on valtava: antaa tiivis kokonaisselostus muinaisten kreikkalaisten, roomalaisten, etruskien ja muiden Euroopan identiteettiä määrittäneiden kansojen ja kulttuurien s... Lue koko vinkki »

Laila Kohonen: Kumisevan kiven arvoitus

Kasperi on luokkansa kanssa retkellä, tutustumassa muinaiseen asuinpaikkaan. Hän löytää maasta oudon kiven, kopauttaa sillä isompaa kiveä ja huomaa, että jotain outoa on tapahtunut. Hän on edelleen samassa paikassa, mutta on päätynyt kivikaudelle ja tutustuu sen ajan ihmisiin. Historialliseen aikaan sijoittuvia lasten- ja nuortenkirjoja julkaist... Lue koko vinkki »

Stephen Baxter: Mammutit

Stephen Baxterin Mammutit-trilogia (Hopeaturkki, Pitkähammas ja Jääluu) herättää esihistorialliset mammutit henkiin. Ensimmäisessä osassa mammutit elävät meidän aikanamme Siperian syrjäseuduilla, mutta kohtaavat lopulta ihmiset – arvattavin seurauksin. Toisessa osassa palataan tuhansia vuosia taaksepäin esihistoriaan, vaan ihmiset ovat kiusana sill... Lue koko vinkki »

Maarit Verronen: Luolavuodet

Luoliin hurahtanut opiskelija sijoittaa koko omaisuutensa voidakseen tutkia perusteellisesti Suomesta löytyneen, tarvinneeko edes mainita, että kuvitteellisen, kymmeniä kilometrejä pitkän luolaston. Onkalon kartoittamisen ohella seurataan sukutarinan ja tuhansia vuosia sitten eläneen heimon vaiheiden selviämistä. Maarit Verrosella tuntuu olevan ... Lue koko vinkki »