Stephen Baxter: Mammutit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Stephen Baxterin Mammutit-trilogia (Hopeaturkki, Pitkähammas ja Jääluu) herättää esihistorialliset mammutit henkiin. Ensimmäisessä osassa mammutit elävät meidän aikanamme Siperian syrjäseuduilla, mutta kohtaavat lopulta ihmiset – arvattavin seurauksin. Toisessa osassa palataan tuhansia vuosia taaksepäin esihistoriaan, vaan ihmiset ovat kiusana silloinkin. Kolmannessa osassa ollaan tuhat vuotta nykyajasta eteenpäin Marsissa.

Kaikkien kolmen kirjan aihe on sama: maailma ympärillä muuttuu ja mammuttien on sopeuduttava ja muututtava sen mukana. Mammuttien perimätieto, Saagat, auttavat, mutta uudenlaisten kriisien koittaessa perinteisiin saagoihin ei saa nojata liikaa, koska ne eivät kerro uusista vaaroista. Jokaisessa kirjassa vastuu jää lopulta yhdelle mammutille, jonka on johdettava kansansa parempaan tulevaisuuteen. Sarjan osat ovat sinänsä täysin irrallisia, eikä niitä ole erityisesti tarpeen lukea järjestyksessä.

Baxter on kirjoittanut parempiakin kirjoja, mutta mikäli mammuttien elämä kiinnostaa, parempaakaan kaunokirjallisuutta ei taida olla tarjolla. Kirjojen taustalla on paljon tutkimustyötä ja niistä saa ainakin vakuuttavalta tuntuvan kuvan mammuttien elintavoista. Eläimet pääosaan asettavien tarinoiden ystäville nämä ovat jokseenkin varma valinta, joskin kirjoissa on kuvattu väkivaltaa ja julmuuksia sen verran paljon, että en suosittele niitä lapsille tai muuten vain herkille lukijoille.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...