Euroopan esiäidit

Karin Bojs: Euroopan esiäidit : 43 000 vuotta nykyihmisen historiaa

Karin Bojsilta ilmestyi muutamia vuosia sitten erinomainen Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia, joka perehtyi eurooppalaisten alkuperään sekä uusimpaan DNA-tutkimukseen. Euroopan esiäidit on Homo europaeukselle henkinen jatko-osa, joka edelleen kysyy mistä oikein tulemme ja mitä voimme oppia menneisyydestämme, mutta hieman eri nä... Lue koko vinkki »
Pysäyttämätön ihminen

Yuval Noah Harari: Pysäyttämätön ihminen : Kuinka valloitimme maailman

Homo sapiens, viisas ihminen, on ainoa maapalloa asuttava ihmislaji. Mutta aina näin ei ole ollut. Evoluution alkuhämärien jälkeen varhaisista ihmisapinoista kehittyi vähitellen nykyihmistä muistuttavia muitakin lajeja. Ja kuten muillakin eliökunnan haaroilla, myös ihmisillä luonnollinen kehitys vei kohti useita erilaisiin oloihin sopeutuneita laje... Lue koko vinkki »
Rukiin viljava historia

Annika Luther: Rukiin viljava historia

Ruisleipä on äänestetty Suomen kansallisruoaksi, ja miksipäs ei – onhan tämä sitkeä kasvi otollinen juuri meidän pohjoisiin olosuhteisiimme. Mutta miten keskiaasialaisesta rikkakasvista tuli Suomen kansallisvilja? Annika Luther perkaa kirjassaan rukiin viljavaa historiaa. Tarinassa on yksi jos toinenkin yllättävä käänne. Luther aloittaa vuosimil... Lue koko vinkki »
Rottakuningas

Marianna Kurtto: Rottakuningas

Olen lukenut Marianne Kurtolta romaaneja ja käännöksiä, mutta en vielä runoja. Alkujaan Kurtto on kuitenkin runoilija. Rottakuningas (2015) on Kurton toistaiseksi viimeinen runokokoelma. Se on luonnontieteellinen kokoelma, joka kertoo erilaisista kummallisista eläimistä ja luonnonilmiöistä. Useamman runon verran huomiota saavat esimerkiksi hullu... Lue koko vinkki »
The Rise and Reign of Mammals

Steve Brusatte: The Rise and Reign of Mammals

Steve Brusatten edellinen kirja The Rise and Fall of the Dinosaurs oli erinomainen kirja ja The Rise and Reign of Mammals on sille hyvin luontevaa jatkoa. Tasoittihan dinosaurusten tuho tunnetusti tietä nisäkkäiden valtaannousulle, mutta kuten Brusatten kirja osoittaa, nisäkkäiden tarina on paljon tätä totunnaista näkökulmaa kiinnostavampi. Usei... Lue koko vinkki »
Lisääntymisen vimma

Pirjo Koskinen ja Petri Nummi: Lisääntymisen vimma : Seksuaalivalinta ihmisellä ja muilla eläimillä

Ihmiset kohtaavat, rakastuvat, pettävät ja pettyvät, tuntevat iloa, himoa, mustasukkaisuutta, kateutta ja kaipausta, saavat tai eivät saa lapsia, erovat - ylipäätään elävät elämäänsä. Tietämättä ehkä koskaan, mistä kaikessa lopulta oli kyse. Ihmistä ajateltiin pitkään ikään kuin tyhjänä tauluna, että syntyisimme tänne kulttuurin muokattavaksi i... Lue koko vinkki »
The Social Instinct : How Cooperation Shaped the World

Nichola Raihani: The Social Instinct : How Cooperation Shaped the World

Miksi tehdä yhteistyötä? Yhteistyö vaatii yksilöltä uhrauksia suuremman hyvän eteen, joten luulisi geenien ns. itsekkyyden pikemminkin ehkäisevän moista käytöstä. Totta onkin, että useimmilla lajeilla ei ole erityistä taipumusta auttaa toisiaan tai toimia yhteistyössä. Ne harvalukuiset lajit, jotka kuitenkin yhteistyötä tekevät, kuuluvat planeettam... Lue koko vinkki »

Anna Claybourne: Ihmeellinen evoluutio : Elämän tarina

Evoluutio on aiheena mielenkiintoinen, mutta yllättävän harvoin sitä näkyy lastenkirjojen aiheena. Mieleen tulee lähinnä vuonna 2012 ilmestynyt Evoluutio, joka sitten palkittiinkin samana vuonna tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Ihmeellinen evoluutio : Elämän tarina on yhtä lailla kunnianhimoinen teos sekin. Aihe ei todellakaan ole niitä help... Lue koko vinkki »
Luomakunnan kruunu

Adam Rutherford: Luomakunnan kruunu

Ihminen on ainoa laji, joka on kokenut valaistumisen ja kysynyt: "Olenko minä erityinen?" Vastaus osoittautui kumma kyllä olevan sekä myönteinen että kielteinen.Adam Rutherford: Luomakunnan kruunu Luomakunnan kruunu kertoo ihmisistä. Shakespeare kirjoittaa Hamletissa, miten ihminen on "täydellisyyden perikuva eläinten joukoss... Lue koko vinkki »

Lewis Dartnell: Origins : How the Earth Made Us

Origins : How the Earth Made Us katsoo ihmiskunnan historiaa poikkeuksellisen mielenkiintoisesta näkökulmasta, eli miten moninaisilla tavoilla maapallon ilmasto sekä geologiset voimat ovat vaikuttaneet lajimme voittokulkuun sekä eri kulttuurien ominaispiirteisiin. Kirja aloittaa Kenotsooisesta maailmankaudesta, joka alkoi liitukauden lopun joukk... Lue koko vinkki »

Anna Davour ja Simon Stålenhag: Urtidsbilder

No nyt on komea kirja kyseessä! Ruotsin tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluva Simon Stålenhag on erityisesti tunnettu sci-fi-visioistaan, mutta yhtä lailla miestä kiehtovat dinosaurukset ja muut jo ajat sitten sukupuuttoon kuolleet eläimet. Urtidsbilder koostuu Stålenhagin Tukholman luonnontieteelliselle museolle tekemistä maalauksista, joita on... Lue koko vinkki »

Kirsi Lehto: Astrobiologia : Elämän edellytyksiä etsimässä

Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Tähän kunninhimoiseen kysymykseen pyrkii vastaamaan astrobiologia, joka tutkii elämän syntyä, evoluutiota ja elinkelpoisten olosuhteiden esiintymistä aurinkokunnassa ja sen ulkopuolella. Aihe ei ole aivan helpoimpia, molekyylibiologian ja astrobiologian tutkija Kirsi Lehto on kuitenkin oivallinen henkilö es... Lue koko vinkki »

Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen: Kasvien salainen elämä

Viime vuosina on ilmestynyt paljon kirjoja liittyen eläinten älykkyyteen (ja miten olemme aliarvioineet sitä), joten oli kai odotettavissa, että ennen pitkää kasveista ilmestyy vastaava kirja. Tosin ajatus kasvien jonkinlaisesta älykkyydestä tuntuu kieltämättä hassulta, eihän kasveilla todistettavasti ole aivoja eikä keskushermostoa. Mistä siis on ... Lue koko vinkki »

Adam Rutherford: The Book of Humans : The Story of How We Became Us

Mikä oikein erottaa ihmisen muusta eläinkunnasta? Kysymykseen on vuosien mittaan annettu lukuisia vastauksia aina työkalujen käytöstä mielenteorian omaamiseen, mutta vastauksia on usein jouduttu muokkaamaan sitä mukaa, kun eläinkunnasta on sittenkin löytynyt jokin toinen laji, jolta kyseinen ominaisuus tai taito löytyy. Voisi esimerkiksi kuvitella... Lue koko vinkki »

David Reich: Keitä olemme ja miten päädyimme tähän : muinais-dna ja ihmisen menneisyyden uusi tiede

Mitä muinais-dna:n tutkiminen voi kertoa meille esihistoriastamme? David Reichin uutuuskirja esittelee genetiikan uusimmat tutkimustulokset ja mitä niiden perusteella voidaan päätellä muinaisten väestöjen liikkumisesta ja kehityskaarista. Saadut tulokset pistävät harmittelemaan kirjoitetun historian lyhyttä historiaa, sillä mitään staattista tai py... Lue koko vinkki »