Kurt Vonnegut: Galápagos

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuoden 1986 suureksi seurapiiritapahtumaksi suunniteltu “Vuosisadan luontoristeily” Galápagossaarille menee mönkään, kun maailmantalouden ylle ilmestyy harmaita pilviä. Kokonaiset kansakunnat menevät nopeasti konkurssiin, kun ihmisten suurten aivojen niin kovasti kalliina pitämät paperilappuset yhtäkkiä menettävät arvonsa. Samoihin aikoihin ympäri maailman alkaa levitä ihmisen munasoluja syövä bakteeri, joten ihmiskunnan koko tulevaisuus on vaakalaudalla. Vain pieni joukko pelastuu, mutta heidänkin tulevaisuutensa näyttää melko synkältä ennen astumista jälkielämän siniseen tunneliin. On pakko sopeutua ympäristön vaatimuksiin.

Kurt Vonnegutin Galápagos tutkii ihmiskunnan evoluutiota risteilykatastrofia seuraavan miljoonan vuoden aikana. Suurin ihmisen ongelmista oli hänen suuret aivonsa. Niinpä eristyksiin Galápagossaarille jääneissä ihmiskunnan rippeissä luonnonvalinta alkaa suosia vähitellen virtaviivaisempaa kallomallia jo pelkästään uinnin ja kalastuksen mahdollisuuksien parantamiseksi. Pienet aivot – ei ongelmia!

Lasken Galápagoksen ehdottomasti Vonnegutin kärkiteosten joukkoon, yhdeksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista (olenkin nyt lukenut sen jo ehkä neljästi). Se on näkökulmansa ja hurjan aikaperspektiivinsä vuoksi mahtavaa mielikuvituksen lentoa. Vonnegut on pisteliäs ja kriittinen, mutta ennen kaikkea Galápagos on aivan poikkeuksellisen hauska kirja. Suurten aivojensa orjuuttamat ihmiset saavat kaikenlaista ääliömäistä mieleensä surkuhupaisten tapahtumien ja uskomattomien yhteensattumien seuratessa toisiaan.

Tätä kirjaa on vaikea olla rakastamatta. Jos vino huumori yhtään kiehtoo suuria aivojasi, on Galápagos aivan varma valinta. Jättisuositus!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...