Kurt Vonnegut: Sähköpiano

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aina toisinaan tekee mieli palata Kurt Vonnegutin teosten pariin. Vonnegutilla on ollut suuri vaikutus maailmankuvani, huumorintajuni ja kirjallisen makuni kehitykseen, ja pidänkin häntä yhtenä suurimmista suosikkikirjailijoistani kautta aikain. Nyt aloitin jälleen alusta hänen kanssaan ja luin esikoisromaani Sähköpianon uudestaan vuosien jälkeen.

Sähköpiano on teknodystopinen tieteisromaani. Sotien jälkeen Amerikan teollinen tuotanto valjastettiin insinöörien mestariluomusten hallintaan. Koneet tekivät automatisoidusti kaiken tuotannon ja maa vaurastui. Vain muutaman johtavan insinöörin voimin voitiin pyörittää jättiläismäisiä tehdasalueita. Kansa jäi huoltotöihin tai armeijan palvelukseen. Valtava keskustietokone luokitteli ihmiset peruuttamattomasti omiin lokeroihinsa, joista pois ei ollut hevillä asiaa.

New Yorkin osavaltion Iliumin kaupungin tehtaiden johtaja Paul Proteus kuitenkin alkaa haikailla vanhan perään. Kun kuvioihin ilmestyy hänen vanha toverinsa Ed Finnerty, alkaa Proteus yhä selvemmin havaita nykyisen elämänsä teennäisyyden ja epätäydellisyyden. Hänessä herää halu lyödä kaikki läskiksi – tai vielä enemmänkin: tekeillä voi olla jopa vallankumous.

Esikoisteokseksi Sähköpiano on hyvin kypsä. Se toimii oikeastaan jokaisella osa-alueella. Erityisen kiinnostava on Vonnegutin hahmotelma maailmasta, jossa tietokoneet ja automaatio ovat käytännössä ottaneet määräysvallan ja työt ihmisiltä. Vuonna 2015 luettuna yli 60 vuotta vanha tieteisromaani tuntuu hämmästyttävän tuoreelta ja realistiselta (paitsi ehkä ei reikäkorttien ja yhden valtavan keskustietokoneen osalta). Tämä kirja ansaitsee yhä ison suosituksen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...