Kuurupiilon anatomia

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Alvar on huippulahjakas lukiolainen Marrasvirran maineikkaimmassa lukiossa, kunnes äkkiarvaamatta hän häviää jäljettömiin abikevään aikana. On vuosi 1976. Alvar on aiemmin leikkinyt nuoremman sisaruksensa Maran kanssa marsilaista kuurupiiloa, jossa Maran, "pikku marsilaisen", tehtävänä on ollut selvittää Alvarin jälkeensä jättämät kryptiset vihjeet... Lue koko vinkki »
Kummallinen mieleni

Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni

Mevlut muuttaa isänsä luo Istanbuliin 12-vuotiaana vuonna 1969 ja alkaa myydä isänsä ja setänsä tavoin kadulla jogurttia ja bozaa (mietoa turkkilaista alkoholijuomaa). Parikymppisenä serkkunsa häissä Mevlut kohtaa serkun morsiamen pikkusiskon silmät ja hänen kohtalonsa sinetöityy. Haltioitunut Mevlut lähettää valitulleen seuraavien vuosien mittaan ... Lue koko vinkki »
Hard Land

Benedict Wells: Hard Land

Missourilaisesta Gradyn pikkukaupungista kotoisin oleva Sam täyttäisi pian 16. Hänen äitinsä on kuolemansairas, isosisko on muuttanut Hollywoodiin, ja isä on irtisanottu näivettyvän kaupungin suurimman tehtaan alasajon yhteydessä. On kesä 1985, ja siitä tulee Samille ikimuistoinen: hän pääsee kesätöihin kaupungin hiljaiseen elokuvateatteriin ja tu... Lue koko vinkki »
Yksinäisyyden jälkeen

Benedict Wells: Yksinäisyyden jälkeen

Jules on vasta 11-vuotias, kun hänen vanhempansa kuolevat onnettomuudessa. Kahden vanhemman sisaruksensa Martyn ja Lizin tavoin Jules passitetaan sisäoppilaitokseen, jossa hän on alkuun aivan yksin, kunnes hänen vierelleen lipuu Alva, punatukkainen tyttö, jonka yksi etuhammas on vähän vino. Alvasta tulee lähestulkoon koko elämä Julesille monen vuod... Lue koko vinkki »
Illuusioiden kirja

Paul Auster: Illuusioiden kirja

Collegessa opettavan David Zimmerin elämä pysähtyy, kun hän menettää perheensä lento-onnettomuudessa. Masennuksen ja alkoholinhuuruisen apatian keskeltä hän löytää ilon pilkahduksen törmätessään vuosikymmeniä aiemmin jäljettömiin kadonneen mykkäkoomikon Hector Mannin tuotantoon. Hän kirjoittaa monografian Mannin teoksista ja saa yllätyksekseen pyyn... Lue koko vinkki »
Lauantaitanssit

Marja-Leena Tiainen: Lauantaitanssit

Varmaa, vakaata menoa, tuumailen itsekseni ja jatkan lukemista tuumaillen: tämän selkeämmin ei voi kirjoittaa elämän jokapäiväisestä menosta. Siinä on konstailut kaukana kun Marja-Leena Tiainen (s. 1951) kirjoittaa kotiäidin pyrkimyksestä oman tahdon tielle. Ei aviomies paha eikä väkivaltainen ole, mutta hänen pillinsä mukaan on elämä eletty ja ... Lue koko vinkki »
Ikuisuuden sudet

Karl Ove Knausgård: Ikuisuuden sudet

Keväällä 1986 Syvert pääsee armeijasta ja palaa kotiinsa äitinsä ja pikkuveljensä luo. Isä on kuollut melkein 10 vuotta aiemmin. Syvert ei vielä tiedä, mihin ryhtyisi: opiskelu ei oikein kiinnosta, eikä paljon muukaan. Jalkapallojoukkue, vanhat kaverit, tytöt… Äidin reistaileva terveys huolettaa, mutta isoimman ihmetyksen aiheuttavat isän jäämistös... Lue koko vinkki »
Sinkkipojat

Svetlana Aleksijevitš: Sinkkipojat

Nobelisti Svetlana Aleksijevitš tunnetaan dokumentaristista romaaneistaan. Afganistanin sotaa käsitellyt Sinkkipojat ilmestyi alunperin vuonna 1991, pian sodan päättymisen jälkeen. Tämä Pauli Tapion suomennos perustuu vuonna 2013 ilmestyneeseen kirjan toiseen painokseen, joka lisää loppuun kuvauksen Aleksijevitšiä vastaan 1990-luvulla Valko-Venäjäl... Lue koko vinkki »
Tapahtui veden äärellä

Kerstin Ekman: Tapahtui veden äärellä

Keltaisen kirjaston tuorein lisäys on uusintapainos. Kerstin Ekmanin (s. 1933) Tapahtui veden äärellä, Händelser vid vatten, ilmestyi Ruotsissa vuonna 1993 ja voitti heti samana vuonna August-palkinnon ja parhaan ruotsalaisen rikosromaanin palkinnon. Seuraavana vuonna kirja voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja Otava julkaisi kirj... Lue koko vinkki »
Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Koneen pelko

Noora Vallinkoski: Koneen pelko

Esikoisteoksellaan Perno Mega City huomiota herättäneen Noora Vallinkosken (s. 1981) toinen romaani Koneen pelko tapahtuu paljolti tehtaiden ympärille rakentuneessa Aukon lähiössä. Tehtaat ovat enimmäkseen jo ulkomailla. Työpaikkoja ei ole enää jäljellä, on vain epämääräinen toivottomuus ja juuttuminen tutuille seuduille. Nousu, kukoistus ja ala... Lue koko vinkki »
Yö kuuluu meille

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille

Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomennos Mariana Enríquezilta, kun saimme nautittavaksemme novellikokoelman Mitä liekit meiltä veivät. Sen kauhunovellit hyödynsivät Argentiinan kipeää lähihistoriaa ja erilaisia kauhuaineksia. Kokoelma sai Suomessakin hyvän vastaanoton, muun muassa parhaan suomennetun teoksen Jarl Hellemann -palkinnon. Nyt novell... Lue koko vinkki »
Meren muisti

Petra Rautiainen: Meren muisti

Petra Rautiaisen vuonna 2020 ilmestynyt esikoisteos Tuhkaan piirretty maa oli vaikuttava teos, joka käsitteli Lapin sotaa, suomalaisia vankileirejä ja saamelaisten pakkosuomalaistamista. Nyt Rautiaiselta on ilmestynyt uusi romaani, joka sijoittuu niin ikään pohjoiseen; tällä kertaa kuitenkin Norjan puolelle rajaa. Tapahtumat sijoittuvat 1980-luv... Lue koko vinkki »
Me halusimme kaiken

Minna Sarantola-Weiss: Me halusimme kaiken : 1980-luvun historiaa

Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss (s. 1963) on aikaisemmin kirjoittanut teoksen 1970-luvun arjesta. Nyt on siis luontevaa hypätä vuosikymmen eteenpäin ja tarkastella 1980-lukua koko komeudessaan. Me halusimme kaiken kuvaa värikästä ja ristiriitaista vuosikymmentä. Me halusimme kaiken on tuhdin kokoinen, tyylikäs k... Lue koko vinkki »
Shuggie Bain

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Shuggie on 1980-luvun alussa pieni poika repaleisesta perheestä Glasgow'sta. Hänen isänsä on taksikuski ja äitinsä juoppo. Niin, ei kai sitä sen selkeämmin voi ilmaista. Shuggien kaksi vanhempaa sisarusta ovat jo teini-ikäisiä, syntyneet äidin ensimmäisessä avioliitossa. Isä hylkää perheen sur­kealle asutusalueelle suljetun hiilikaivoksen taakse. J... Lue koko vinkki »
Geiger

Gustaf Skördeman: Geiger

Puhelin soi, ja ruotsalaisen tv-julkkiksen, Stellan-sedän, vaimo kuulee tasan yhden sanan viestin. Hän hakee aseen, ampuu iäkkään puolisonsa ja lähtee metsästämään seuraavaa uhriaan. Ruumis löytyy aivan liian pian, seuraavat liikkeet on tehtävä kiireellä. Puolalaisen yksinhuoltajan tytär Sara Nowak on elänyt lapsuutensa Stellan-sedän lähipiirissä. ... Lue koko vinkki »
Klassikko

Kari Hotakainen: Klassikko

Tieteen termipankin mukaan autofiktio on "omaelämäkerrallisuutta ja fiktiota yhdistelevä laji, jossa kirjailija, kertoja ja päähenkilö ovat samannimisiä, vaikka teos määritteleekin itsensä fiktioksi esimerkiksi kansilehdellään". Ja kyllähän Kari Hotakaisen Klassikossa kyse on henkilöstä nimeltä Kari Hotakainen – vallankin kun mukana on yli kolmanne... Lue koko vinkki »
Kärsimystrilogia

Jukka Larsson: Kärsimystrilogia

1980-luvun puolen välin tietämillä ilmestyi kotimaiselle kirjallisuuskentälle mielenkiintoinen uusi kirjailija: göteborgilaisessa yksiössään romaaneja naputteleva vankilapsykologi Jukka Larsson. Väkivaltainen vankilaromaani Kiusaaja ilmestyi 1986, vuonna 1987 puolestaan oli vuorossa Jeesuksen ja Juudas Iskariotin suhteelle perustuva Viettelijä, ja ... Lue koko vinkki »