Pirkko Saisio: Betoniyö

Betoniyö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Betoniyö edustaa Pirkko Saision varhaisempaa tuotantoa. Se ilmestyi alun perin jo vuonna 1981. Lukemassani vuonna 2011 ilmestyneessä laitoksessa on mukana kirjallisuudentutkija Päivi Koiviston esipuhe, joka kertoo teoksen vastaanotosta ja suhteuttaa sitä aikakauteensa.

Betoniyö kertoo veljeksistä. Nuorempi Simo on teini-ikäinen ja aikeissa lopettaa opintonsa kesken. Vanhempi Ilkka viettää viimeisiä vapaita päiviään ennen vankilatuomion alkamista – rikoksesta ei lukija saa sen tarkempaa tietoa, mutta kovin kunnollisissa piireissä Ilkka ei selvästikään pyöri. Veljesten äiti on alkoholisoitunut yksinhuoltaja, isästä ei tietoa.

Kirja kuvaa yhtä helteistä, pysähtynyttä päivää ja yötä kuumassa Helsingissä. Asioita tapahtuu, veljekset joutuvat kohtaamaan asioita, joita eivät ehkä haluaisi kohdata. Simo on hukassa ja etsii itseään, mutta löytää jotain vaarallista.

Betoniyö kuvaa syrjäytymistä, hyhmäistä maskuliinisuutta, miehistä pahoinvointia. Dialogi on suurilta osin onttoa louskutusta, uskottavaa humalaisten nuorten miesten tyhjänjauhamista. Betoniyö on lyhyt, intensiivinen ja edelleen vaikuttava.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...