Adam Rutherford: Luomakunnan kruunu

Luomakunnan kruunu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ihminen on ainoa laji, joka on kokenut valaistumisen ja kysynyt: ”Olenko minä erityinen?” Vastaus osoittautui kumma kyllä olevan sekä myönteinen että kielteinen.

Adam Rutherford: Luomakunnan kruunu

Luomakunnan kruunu kertoo ihmisistä. Shakespeare kirjoittaa Hamletissa, miten ihminen on ”täydellisyyden perikuva eläinten joukossa” – mutta onko? Ihminen on yksi eläin muiden joukossa, mutta kuinka erityinen ihminen lopulta on?

Yhtenä ihmisten erityisyyden tunnusmerkkinä on pidetty työkalujen käyttöä, mutta kuten on nähty, monenlaiset muutkin eläimet käyttävät työkaluja. Entäs viestintä sitten? Ihmisten kyky viestiä on monessa mielessä ylivertainen, mutta kyllä eläimistäkin on moneen – muutkin eläimet pystyvät välittämään kulttuuria muistuttavia ajatuksia toisilleen.

Rutherford käy läpi ihmisen historiaa ja kehitystä, tietä ihmisapinoista nykyihmiseen ja kehitysvaiheita matkan varrella. Rutherford kertoo myös uusista havainnoista eläinten käyttäytymisen tutkimisessa ja vertailee ihmisiä muihin eläinlajeihin monilla eri elämän osa-alueilla.

Rutherford kirjoittaa oikein mainiosti ihmisten asemasta maapallon monien eläinlajien joukossa, mutta jotenkin tästä jäi terävin ote puuttumaan. Ei siis missään nimessä huono ja oikein sivistävä, mutta ei myöskään ihan terävimpien populaaritiedekirjojen tasoa. Rakenne on vähän hajanainen ja eri luvuissa on hieman toistoa. Tyyli on jutteleva, hyvässä ja pahassa.

Jos ihmisten suhde muihin eläimiin kiinnostaa, Luomakunnan kruunu on hyvinkin lukemisen väärti.

Titta on arvioinut aikaisemmin alkuteoksen The Book of Humans.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...