Nick Pyenson: Spying on Whales : The Past, Present, and Future of Earth’s Most Awesome Creatures

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nick Pyenson on paleontologi ja Smithsonian-instituutin muinaisiin merinisäkkäisiin erikoistunut kuraattori. Spying on Whales : The Past, Present, and Future of Earth’s Most Awesome Creatures ei kuitenkaan ole mikään raskaanluokan akateeminen tietokirja vaan eräänlainen matkakertomuksen, muistelman ja tietokirjan leppoisa yhdistelmä, jossa Pyenson kertoo matkoistaan ja tutkimuksistaan sekä elävien että jo kauan sitten sukupuuttoon kuolleiden valaiden parissa.

Kirja jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä kerrotaan valaiden evoluutiosta, mikä on sikäli mielenkiintoista, että valaiden muutos maalla elävistä sorkkaeläimistä virtaviivaisiksi merten valtiaiksi tunnetaan varsin hyvin. Muinaiset valaat erosivat nykyisistä kuitenkin monessa suhteessa, kaikuluotaus ja hetulat eivät kuuluneet varhaisten valaiden repertuaariin ja kooltaankin ne pysyivät pitkään suhteellisen vaatimattomina.

Mielenkiintoinen kysymys onkin miksi monet valaslajit kasvoivat nykyaikaan tullessa niin jättiläismäisiin mittasuhteisiin ja siihen kysymykseen perehdytään erityisesti kirjan toisessa luvussa. Kolmannessa luvussa keskitytään ihmisten vaikutukseen valaisiin, miten 1800-luvun valaanmetsästyksen suurvuodet vaikuttivat populaatioihin ja mitä on odotettavissa tulevaisuudessa.

Luulisi, että valaiden kokoiset eläimet tunnetaan nykyisin jo varsin hyvin, mutta valaiden fysiologiassa ja kommunikaatiossa on paljon tuntemattomia tekijöitä ja itseasiassa on jopa valaslajeja, joista ei käytännössä tiedetä oikein yhtään mitään. Nokkavalaissa on esimerkiksi lajeja, joita ei ole koskaan nähty elävänä, ja koko lajin tuntemus saattaa perustua vain yhteen rantaan huuhtoutuneeseen yksilöön. Kuolevatko kokonaiset lajit sukupuuttoon ennen kuin kerkeämme oppimaan niistä yhtään mitään, jää nähtäväksi.

Kirjan ainoana puutteena koin vähäisen kuvamateriaalin. Alex Boersman kuvitukset näyttävät sinällään kyllä todella hienoilta, mutta niitä käytetään säästeliäästi ja siten tietyt anatomiset yksityiskohdat jäivät itselleni hieman epäselviksi ilman selventävää kuvaa.

Suositeltavaa luettavaa joka tapauksessa kaikille aiheesta kiinnostuneille!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...