Tomi Kontio: Erämailla

Erämailla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jos Kansallispuistojen kutsu oli runoilijana ja lastenkirjailijana tunnetulta Tomi Kontiolta yllätysveto, niin Erämailla on odotetumpi teos. Kuten monilla muillakin retkeilijöillä on käynyt, Kansallispuistojen polkujen jälkeen Kontio ja hänen poikansa haluavat kauemmas erämaahan. Tämä kirja kertoo siitä.

Jalkojen lailla mielikin haluaa kulkemaan polkujen ulkopuolelle vapaan ajattelun maastoon. Niinpä kirjassa ollaan 2020-luvun retkimaastojen rinnalla esimerkiksi hammaslääkärin tuolissa, Samperin savotassa ja 1800-luvun lopun virtailukoneen tutkimuksissa. Osa aiheista on henkilökohtaisia ja osa historian tapahtumien pohdiskelua

Kontion tekstiä on nautinto lukea ja hänen ajatuksensa tuntuu lentävän joka askeleella. Ilmaisu voi olla samassa tarinassa haudanvakavaa ja poikamaisen keveää, tarkkaa maaston kuvausta tai runollisen haurasta maalailua. Historiapalat, kirjallisuusviitteet ja kirjoittajan omat ajatukset kulkevat rinnakkain tai jonossa, mutta sulassa sovussa. Maaston lisäksi hän tekee tarkkoja havaintoja ihmisistä ja jopa muistoistaan. Pojan rooli on usein palauttaa isä todellisuuteen tai ainakin tähän hetkeen.

Isän ja pojan suhde nouseekin vahvasti esiin. Kaksikon yhteiset retket eivät ehkä ole lennokasta dialogia tai väkevää selviytymistä, mutta lukijalle välittyy tunne, että kokemuksena ne ovat mittaamattoman arvokkaita. Vaikka vaelluskohteet sekä kirjoitusten aiheet vaihtelevat niin teos on kuin yksi pitkä retki. Eikä se oikeastaan pääty viimeiseen sivuun, vaan jää mieleen.

Vahva lukusuositus.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...