Huutoon vastaa kaiku vain

Ilona Tuominen: Huutoon vastaa kaiku vain

Kaksi naista naista lähtee Lappiin vaeltamaan, Kiira Roslund ja Aamu Niemelä. Kaikki ihan hyvin, kunnes he törmäävät polttariporukkaan ja sittemmin punatakkiseen mieheen ja tilanne alkaa olla jotenkin ahdistava. Seuraako mies heitä? Kun naisiin ei saada enää yhteyttä, Kiiran rikas suku pelmahtaa paikalle. Roslundit ovat rikkaita ja vaikutusvalta... Lue koko vinkki »
Tunturipöllö

Pertti Koskimies, Jorma Luhta ja Markus Varesvuo: Tunturipöllö

Tunturipöllö on lienee Harry Potterin Hedwigin ansiosta maailman tunnetuin pöllölaji. Luonnossa lajilla ei mene niin hyvin kuin tarinassa, sillä maailman kanta on hyvin pieni ja keskittynyt vain muutamalle alueelle. Monista luontokirjoista tuttujen tekijöiden teos kertoo Hedwigin pohjoisista lajitovereista tiedolla ja tunteella. Alkuosan tekstit... Lue koko vinkki »
Ennen kuin tulee pimeää

Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää

Nyt on käsissäni Elina Backmanilta jo kolmas jännäri Ennen kuin tulee pimeää. Esikoinen oli pääosin Hartolaan sijoittuva Kun kuningas kuolee. Sen jälkeen ilmestyi Helsinkiin sijoittuva Kun jäljet katoavat. Nyt on sitten jätetty kun-sana alusta pois ja siirrytään Lappiin ja siellä Inariin. Saana Havas on toimittaja ja tekee podcasteja. Hän sai v... Lue koko vinkki »
Vuoden vaellus

Erno Saukko: Vuoden vaellus: Elämää pohjolan erämaissa

Minulle tärkein syy lähteä vaellusreissuille on aina luonto, eikä Vuoden vaellus ole poikkeus. Luonnon valtava monimuotoisuus hämmentää, ilostuttaa ja hurmaa. Se rikastuttaa ajatuksen kulkua ja tunne-elämää. Sen voimien mahtavuus saa ihmisen kokemaan itsensä pieneksi ja näkemään asiat oikeassa mittakaavassa. Luonto tarjoaa rauhaa, seuraa, virikkeit... Lue koko vinkki »
Kultakiima

Seppo Konttinen: Kultakiima

Kesäkuussa 2003 olin vaeltamassa Lemmenjoella ja keskellä tunturiylänköä oli pieni rakennus, joka oli Karhu-Korhosen kirjasto. Seurueen kokenut Lapin kävijä osasi kertoa osan sen historiasta, mutta tätä teosta lukiessa tarina syveni. Kultakiima kertoo kullankaivaja Risto Mäläskän tarinan, mutta Karhu-Korhonen ja muut tunnetut alan tekijät ovat myös... Lue koko vinkki »
Äidin kullat

Milla Peltonen: Äidin kullat : Kultaperheen tarina

Lemmenjoessa on eittämättä hohtoa mutta se ei johdu pelkästään kansallispuiston upeista luonnonmaisemista, vaan kullasta jota sieltä on kaivettu jo 1800-luvulta lähtien. Legendaarisia kullankaivajia on vuosien varrella riittänyt, mutta naisia ei heidän joukossaan ole näkynyt, ennen kuin Marjut Telilä astui 1970-luvulla kuvioihin. Perheenäidin intoh... Lue koko vinkki »
Kesämerkit

Katri Rauanjoki: Kesämerkit

Kesämerkit on opettajana työskentelevän Katri Rauanjoen neljäs romaani, se kertoo kolttasaamelaisuuden nykypäivästä, historiasta ja ainutlaatuisesta kulttuurista. Romaani etenee yli kahdenkymmenen eri-ikäisen henkilön kertomana. Ajankohta on kaikilla sama, on kesä, elämän tilanteet hyvinkin erilaiset: joku on Näätämöjoen rannalla, joku metrossa kau... Lue koko vinkki »
När vi var samer

Mats Jonsson: När vi var samer

Mats Jonssonin isoisän kuollessa paljastui kauan piilloteltu salaisuus, jäämistöstä löytyneet valokuvat ja dokumentit osoittivat, että suku on taustaltaan saamelaisia. Mutta miksi saamelaisuus on haluttu piilottaa, ja miksi suku ylipäätään tietää niin vähän omasta historiastaan? Tämän kysymyksen voi oikeastaan laajentaa koko Ruotsin laajuiseksi, si... Lue koko vinkki »
Naiset jotka valitsivat porot

Maria Paldanius: Naiset, jotka valitsivat porot

Näin etelän ihmisenä poromiehen ammatti kuulostaa varsin eksoottiselta, ja miehiseltä myös. Toimittaja Maria Paldanius saakin kokea aikamoisen yllätyksen etsiessään haastateltavaksi naispuoleista poromiestä, sillä ehdokkaista ei yllättäen olekaan minkäänlaista pulaa. Silti, alasta puhuttaessa kuuluu lähinnä miesten ääni. Miksi näin? Yhdestä juttuke... Lue koko vinkki »
Vaellustarinoita

Jouni Laaksonen: Vaellustarinoita : askeleita luontoon

Viisi viikkoa Lapin erämaassa, lasten kanssa lähimetsässä, vaellus, jossa edetään myös uiden. Jouni Laaksosen Vaellustarinoissa on retkiä joka lähtöön. Hän kertoo tehneensä yli 500 retkeä pelkästään Kainuuseen, joten siinä on mistä valita. Kirjassa ei ole tiettyä teemaa, mutta retket ovat jaettu kuukausittain ja takakannen sloganiin on helppo yh... Lue koko vinkki »
Valon airut

Kerttu Vuolab: Valon airut

Enpä ollut aikaisemmin lukenut mitään alunperin pohjoissaameksi kirjoitettua. Kerttu Vuolab löytyi Juri Nummelinin Suomalaisen kirjallisuuden lyhyestä historiasta. Muun muassa Lappi-kirjallisuuspalkinnolla palkittu Valon airut kuvaa saamelaista kulttuuriperintöä monipuolisesti. Kokonaisuutena tämä oli vähän vaihteleva. Aluksi liikutaan mytologia... Lue koko vinkki »
Tunturien yöpuolta

Samuli Paulaharju: Tunturien yöpuolta

Kun suomalaisesta kansanperinteestä tulee puhe, kääntyy ajatus nopeasti kohti Kalevalaa ja Itä-Karjalan laulumaita. Mutta onpa perinnettä kerätty aktiivisesti muualtakin. Samuli Paulaharjun (1875–1944) keruumatkat suuntautuivat pohjoiseen, ja hän teki niitä 1900-luvun alusta elämänsä lopulle asti. Hän oli tuottelias kirjailija, joka kansatieteellis... Lue koko vinkki »
Maaria Taivaanlaulaja

Noora Nikka: Maaria Taivaanlaulaja : musiikkisatu

Tuntemattomat ihmiset tuovat rautahirviönsä tunturin juurelle ja pian joen vesi muuttu ruskeaksi ja kalojen elämä peräti surkeaksi. Myös eräs metsänpeikko tuntee huolta tästä muutoksesta, ja niin matka käy metsänhaltijoiden luo. Maarialla, haltijoista pienimmällä, on kuitenkin esittää pulmalliseen ongelmaan radikaali ratkaisu: voisiko toivo muutoks... Lue koko vinkki »
Katoava talvi

Ville Heikkinen, Pertti Koskimies, Jarmo Manninen ja muut: Katoava talvi : pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa

Katoava talvi kertoo sanoin ja kuvin ainutlaatuisesta pohjoisen talvesta, sen luonnosta ja ahdingosta. Kirja antaa lukijalle monipuolista tietoa ja ravistelee ajatuksia näyttävien luontokuvien kera. Yhdistelmä Pertti Koskimiehen tekstit ja Markus Varesvuon kuvat on toiminut ennenkin, kirkkaimpana helmenä mielestäni Metson suku. Tällä kertaa teks... Lue koko vinkki »
Madventures Suomi

Tuomas Milonoff, Riku Rantala ja Esa Salminen: Madventures Suomi : matkaopas

Pohjanmaa tunnetaan ennen kaikkea silmänkantamattomiin jatkuvista lakeuksista. Siksikin tämä maakunta yllättää esimerkiksi biitsibongarin tai saaristoseikkailijan diipillä uppercutilla – todellisuudessa Pohjanmaa on paljon muutakin kuin Kossuflindan etikettiä. Madventures eli Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat olleet suunnannäyttäjiä suomalaisi... Lue koko vinkki »

Ari-Pekka Palmu: Erämaaelämää kynällä, kameralla ja kiväärillä

Ehkä puolen tunnin päästä paukahti, ja näin kaukana lentävän koppelon. Harmittelin oikein tosissani kaverini puolesta. - Olisi se jo linnun ansainnut. Odotin haukulta murheellista miestä, mutta mitä sainkaan nähdä. Naama naurussa saapui märkä mies. Koira näytti murheellisemmalta. Suomalaisen luonnon kuvaukset ovat yksi vanhimmista kirjallisuuden... Lue koko vinkki »
Tuhkaan piirretty maa

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa

Petra Rautiaisen esikoiskirja Tuhkaan piirretty maa on huikea kirja. Sitä se on niin teemojen, kerronnan kuin kielen ansiosta. Se on koskettava, kaunis, yllättävä, jopa jännittävä. Se sisältää tietoa sodanaikaisista vankileireistä Lapissa, suomalaisesta sodanaikaisesta rotuajattelusta, saamelaisten kohtelusta sekä saamelaisiin kohdistuneista ”suom... Lue koko vinkki »
Rajamaa

Terhi Kokkonen: Rajamaa

"Kun Karo on tappanut Riston, hän nousee veren sotkemalta lumelta."– Terhi Kokkonen: Rajamaa, s. 5 Ei muuten ihan huono aloituslause romaanille, joka kertoo avioliiton kriisistä. Karon ja Riston liittoa on yritetty hoitaa Lapin-lomalla, kun paluumatkalla pariskunta joutuu auto-onnettomuuteen ja he joutuvat sen seurauksena jäämään toipumaan paika... Lue koko vinkki »

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa

Kun aseveljeys Saksan armeijan kanssa kääntyi Lapin sodaksi, ja natsit perääntyivät läpi Lapin kohti Norjaa polttaen mennessään kaiken mahdollisen, oli armeijan mukana myös suomalaisia naisia. Kuka rakkauden, kuka työn, kuka pelon, kuka minkä hyvänsä syyn vuoksi jätti kotiseutunsa ja tutun ympäristönsä. Kun sota sitten päättyi, osa näistä naisista ... Lue koko vinkki »

Elina Kahla: Petsamon marttyyri ja maailman pohjoisin luostari

Petsamo kuului Suomelle vuodesta 1920 aina vuoteen 1944 asti. Petsamon myötä Suomi sai kaivatun yhteyden Jäämerelle, mutta tulipa kyytipoikana myös jotain, mitä ei oikein taidettu kaivata. 1500-luvulla perustettu maailman pohjoisin ortodoksiluostari edusti Suomen syliin tipahtanutta kiusallista kulttuuripiirien törmäystä. Tämä vaikea suhtautuminen ... Lue koko vinkki »