Seppo Konttinen: Kultakiima

Kultakiima

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kesäkuussa 2003 olin vaeltamassa Lemmenjoella ja keskellä tunturiylänköä oli pieni rakennus, joka oli Karhu-Korhosen kirjasto. Seurueen kokenut Lapin kävijä osasi kertoa osan sen historiasta, mutta tätä teosta lukiessa tarina syveni. Kultakiima kertoo kullankaivaja Risto Mäläskän tarinan, mutta Karhu-Korhonen ja muut tunnetut alan tekijät ovat myös suuressa roolissa.

Kerronta ei ole päiväkirjamaista, vaan etenee pienoistarina kerrallaan. Tyyli on osuva, sillä kirjan tarinoita voisi kuvitella kuuntelevansa vaikka Lapissa nuotiotulen äärellä. Vaikka maailma on muuttunut viime vuosikymmenien aikana kiihtyvällä tahdilla, niin kullankaivuussa muutoksia on tapahtunut melko vähän. Äkkirikastumisesta haaveilevia onnenonkijoita on riittänyt, mutta eniten kultaa ovat kuitenkin löytäneet ne, jotka sitä ovat sitkeimmin etsineet oppien samalla koko ajan lisää.

Kirjan ehdottomasti parasta antia ovat kuvaukset kullankaivajista, heidän työstään ja seikkailuistaan. Heidän arkensa oli usein samanlaista, kovaa puurtamista, joten ei ollut ihmekään että parroittuneiden vaskoolimiesten lähtiessä ihmisten ilmoille usein alkoi tapahtua. Vaikka työ oli samanlaista niin persoonaltaan kullankaivajat ovat olleet hyvinkin erilaisia yksinäisistä erakoista sosiaalisiin juttumiehiin.

Lopun kerronta kullankaivajien toiminnan alasajosta olisi kaivannut vähän laajempaa tarkastelua asian molemmilta kanteilta. Nyt se muuttaa muuten rennon kerrontatyylin katkeraksi ja mustavalkoiseksi – jos ei se sitten ole tarkoituskin. Joka tapauksessa hyvä, että kullankaivuutarinoita saadaan tallennettua kansien väliin.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...