Minna Eväsoja: Melkein geisha : hurmaava ja hullu Japani

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Japanin eksotiikka ei himmene, vaikka monta asiaa ja ilmiötä olemme samuraiden ja kimonokuosien saarelta jo omaksuneet osaksi elämänmenoamme. Sushi on Suomessa trendiruokaa ja karaoken myötä jokainen voi saada oman tähtihetkensä lavalla. Näiden pienten pintaraapaisujen rinnalla on sykähdyttävää lukea siitä oikeasta japanilaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista aivan erityislaatuisine piirteineen ja käänteineen. Perehtyminen maan tapakulttuuriin on paitsi kiinnostavaa myös suositeltavaa, jos kaukokaipuu saa matkaamaan paikan päälle Japanin ihmeitä katsomaan. Turistin kömmähdykset vielä ehkä ymmärretään, mutta liike-elämässä nolot tilanteet voivat tulla kalliiksi. Jos arvelet pärjääväsi Japanissa pelkällä länsimaisella kohteliaisuudella, niin luepa Minna Eväsojan kirja Melkein geisha!

Minna Eväsoja on japanilaisen estetiikan dosentti Helsingin yliopistossa ja hänellä on pitkä kokemus elämästä ulkomaalaisena naisena Japanissa. Hän lähti Kiotoon opiskelemaan teetaidetta Urasenken teekoulussa, palasi välillä Suomeen ja jälleen useamman kerran takaisin Japaniin. Asema ulkomaalaisena, teekoulun kurinalalaisuus sen enempää kuin sosiaalinen sääntöviidakkokaan eivät estäneet Eväsojaa hurmaantumasta maahan. Arki ei ollut helppoa, mutta taatusti mielenkiintoista. Pitkin kirjaa hämmästyn hänen luonteensa joustavuutta ottaa vastaan uusia asioita ja sopeutua, suorastaan solahtaa mukaan vieraaseen kulttuuriin. Vuokraemännän valvova silmä piti huolen siitä, että suomalainen opiskelijaneitonen eli yhteisön silmissä hyväksytyllä tavalla vapaa-ajallaankin.

Kirja koostuu pienistä kertomuksista, jotka kuvaavat elämää Japanissa suomalaissilmin nähtynä. Teekoulutaustan vuoksi Eväsojalta odotetaan käytösetiketin hyvää hallintaa ja se tuntuu todella ulottuvan joka elämänalueelle. Teekoulussa japanin kieltä ei opita ainakaan small talkin ansiosta, sillä sanansa on valittava tarkoin ja harvakseen tilanteen mukaan. Tärkeämpää onkin kehon puhe; jokainen harkittu nilkan taivutus tai ranteen liike. Pikkutarkka säännönmukaisuus liikkeissä, eleissä ja puheessa on jo melkoista taidetta sinänsä. Sopimaton käytös, jota on esimerkiksi jäätelötötterön syöminen tai naisen pukeutuminen shortseihin ja toppiin vapaa-aikanakaan, tuottaisi häpeää Teemestarille.

Asumisjärjestelyt ovat erityisesti talvella sangen kiinnostavia. Ehkä nyt ymmärrän paremmin japanilaisen ystäväni järkytystä meidän talvemme pakkaslukemista. Japanilaisittain kylmyys valtaa talon myös sisältä päin ja nukkuminenkin onnistuu parhaimmin kahden lämpöfutonin välissä, pipo päässä. Kesän kuumuus ja kosteus tasaa lukemia toiseen suuntaan.

Minna Eväsoja on valinnut aiheet kirjaan niin, että yhdenkään luvun yli ei tarvitse harppoa. Jokaisesta jutusta voi poimia hämmästyksen helmiä ja hämmentäviä havaintoja kulttuurieroista. Läpi kirjan hän tuo esille japanilaisen naisen näkökulmaa miesjohtoisessa yhteiskunnassa. Kyllä, melkein geishan Japani on hurmaava ja hullu. Tätä voi lämpimästi suositella kaikille itämaisista kulttuureista kiinnostuneille.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...