Chen Qiufan: Jättömaa

Jättömaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Harvemmin tulee erikseen noteerattua kirjojen kansia, mutta nostetaan nyt heti Tuomo Parikan upea kansi esille: se huutaa kyberpunkia kaikessa violetinpinkissä loisteessaan. Kansi on todella kutsuva.

Välillä tuntuu, että kiinalainen kirjallisuus on yhtä kulttuurivallankumouksen kertaamista. Onneksi näin ei ole, vaan muutakin suomeksi saadaan. Jättömaa on kyberpunk-henkistä scifiä, jonka juuret ovat vahvasti tässä päivässä ja nykymaailman ilmiöissä. Tapahtumat sijoittuvat Piisaarelle Etelä-Kiinaan. Paikka on saanut nimensä siitä, että saarelle rahdataan maailmalta elektroniikkajätettä käsiteltäväksi.

Piisaaren yhteiskunta on kahtia jakautunut. On saarta hallitsevat valtaklaanit ja sitten jäteväki, joka tekee varsinaisen jätteenkäsittelytyön. Tilanne on lähtökohtaisesti virittynyt ja lähestymässä on myrskyä niin kuvainnollisesti kuin ihan kirjaimellisestikin taifuunin muodossa. Vallasta ja rahasta ovat kiinnostuneita valtaklaanien lisäksi kansainvälinen Wealth Recycle -yhtiö ja ympäristöaktivistit.

Jättömaan pääosaan nousee Mimi, katteettomien lupausten perässä Piisaarelle muuttanut arvoton jätteenkäsittelijä. Piisaarelle saapuva poikkeuksellisen vaarallinen jätekuorma muuttaa Mimiä pysyvästi ja tekee hänestä keskeisen tekijän, josta ovat kiinnostuneita kaikki.

Nimi Piisaari on kiinaksi 硅屿 ja kuulostaa samalta kuin Guiyu (贵屿) Etelä-Kiinassa. Guiyu on Chen Qiufanin kotiseutuja ja oli vuoteen 2013 asti maailman suurin elektroniikkajätteen kaatopaikka, jossa jopa 80% lapsista oli vaarallisia lyijypitoisuuksia veressään. Kun Jättömaa ponnistaa tästä synkästä todellisuudesta, tunnelma on valmis – siihen päälle on sitten kasattu sopiva lasti William Gibsonin klassikkoteokset mieleen tuovaa kyborgiteknologiaa ja tulevaisuusvisiointia. Lopputuloksena on varsin mehukas scifijännäri.

Kiitokset taas Rauno Sainiolle jälleen yhdestä oivallisesta kiinalaiskäännöksestä, etenkin sellaisesta, jonka aihe on näinkin ajankohtainen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...