Yu Hua: Elämänkaari

Elämänkaari

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Elämänkaari muistuttaa valtaosaa lukemistani kiinalaisista kirjoista: siinä kuvataan elämää ennen vallankumousta ja sitten kommunistien valtaannousun ja kulttuurivallankumouksen seurauksia. Eikä siinä mitään, Elämänkaari on oikein oivallinen kirja, mutta toisaalta olisi mukava saada Kiinasta vähän monipuolisempiakin kuvauksia. Missäköhän ovat esimerkiksi kaikki naiskirjailijat?

Elämänkaaressa kirjan uloin kertoja on maaseudulle kansanlauluja keräämään lähtevä nuori mies, joka kohtaa peltoa vanhalla, uupuneella härällä kyntävän vanhan, uupuneen miehen. Vanha mies, Fugui, kertoo nuorelle miehelle traagisen elämäntarinansa, jonka ohessa käydään sitten läpi Kiinan lähihistoriaa.

Tarina alkaa ennen vallankumousta. Fugui on rikkaan maanomistajan poika, varakas perijä ja röyhkeä kuin mikä. Nuorukainen hukkaa perheen omaisuuden ja ajaa perheen vararikkoon. Nuorukaisen on nöyrryttävä tavalliseksi vuokraviljelijäksi. Sitten tulee Kiinan sisällisota, Suuri harppaus, nälänhätä ja kulttuurivallankumous, jotka ravistelevat elämää entisestään.

Kaikenlaisia murheita ja huolia piisaa, niin perhe-elämässä kuin ympäröivässä yhteiskunnassa. Tarinassa on paljon aineksia, mutta se kerrotaan lopulta melkoisella pikakelauksella: kuohuvan, 1900-luvun käänteitä runsaasti kattavan tarinan kertomiseen käytetään vain 250 sivua. Jonkinlainen buddhalainen moraliteetti tässä on nähtävissä, siitä miten kärsimys lakkaa kun vain luopuu itsekkäistä haluistaan.

Oivallinen kirja siis, sopivan kompakti ja kiinnostava. Mutta jospa Kiinasta saisi suomennoksia vähän laajemmallakin otteella? Vaikkapa niitä naiskirjailijoita mieskatraan jatkoksi?

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...