Matti Koskimaa: Suomen kohtalon ratkaisut : talvisota ja jatkosota 1939-1944

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Matti Koskimaan järkäleteos ilmestyi vasta kolme vuotta sitten, mutta Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivän lähestyessä siitä ilmestyi juhlapainos. Teos on täynnä tarkkaa ja painavaa tietoa Suomen sotavuosista edeten ensimmäisen maailmansodan rauhasta toisen maailmansodan päättymiseen.

Kirja alkaa pienellä maailmanpolitiikan kuvauksella, mutta nopeasti ollaan talvisodan alussa ja silloin kerronta pääsee elementtiinsä. Pääpaino on luonnollisesti jatkosodassa ja kesän 1944 ratkaisevissa taisteluissa. Olihan esimerkiksi Tali – Ihantala -alueen taistelu Pohjoismaiden historian suurin yksittäinen taistelu.

Koskimaa ei todellakaan tyydy pintaraapaisuihin, vaan suomalaisjoukkojen puolustus- ja hyökkäystaistelut kuvataan todella tarkasti. Näkökulmana on usein, mikä joukkue teki mitä ja missä ja kenen komennuksessa. Nuolet kartalla kertovat taisteluiden maantieteellisen sijainnin.

Tietoa ja lukuja on todella paljon, teoksen alussa onkin tarpeellinen lyhenteiden selitykset -osio. Jopa yksittäisten taisteluiden arvioidut laukausmäärät on kerrottu. Koskimaa kuvaa tapahtumia dokumentaarisesti ja isänmaallisesti. Vain muutaman kerran hänen oma mielipiteensä nousee vahvemmin esiin, kuten presidentti Risto Rytiin kohdistettua kritiikkiä hämmästellessä.

Hyvää ja perusteellista kuvausta Suomen itsenäisyyden pelastaneista hetkistä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...