Suomen tasavallan presidentit 1919–2023

Juhani Suomi: Suomen tasavallan presidentit 1919-2023

Suomen itsenäisyysvuosien historiassa Mannerheim on ehkä paras esimerkki siitä, ettei tärkeää ole se, millainen kansakunnan johtaja on, vaan se, millaiseksi hänet kuvitellaan. Hänen osaltaan myytin synnyttämistä edesauttoivat hänen taustansa sekä myöhemmin hänen oma johdonmukainen työnsä vakiintuneen idolikuvan ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. ... Lue koko vinkki »

Timo Kalevi Forss: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta

Kirje on yksityisen ja yleisen välinen rajapinta. Se paljastaa jotain, mitä suuremmalle yleisölle kirjoitettu teksti ei välttämättä kerro. Kirjeet ovat usein henkilökohtaisia, ja ne on kirjoitettu vastaanottajilleen. Tästä syystä ne heijastavat todellisuutta aivan eri näkökulmasta kuin virallinen historiankirjoitus. Meille on kaikille kerrottu kir... Lue koko vinkki »

Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuisma ja muut: 1939

Nootit eivät tökkineet Neuvostoliiton telaketjuissa, mutta kouriintuntuvia esteitä oli edessä yllättävän paljon. Päämäärä oli järkeenkäypä, tulokset järjettömiä. Paraatimarssi kangerteli viimeistään joulukuun puolivälissä. Riemuitsevia työläisjoukkoja ei näkynyt missään. Tulikin tuliset ja jäätävät paikat. Ja sitten kaikki meni metsään ja päin jääh... Lue koko vinkki »

Reima Mäkinen: Mantšuria : Mannerheimin tulikaste

Mannerheim on Suomen historiassa niin suuri nimi, että voi rehellisesti kysyä, löytyykö hänestä enää mitään uutta sanottavaa. Reima Mäkinen ainakin yrittää, sillä sarjakuva Mantšuria : Mannerheimin tulikaste ottaa käsiteltäväkseen hieman vähemmän tunnetun ajanjakson Mannerheimin elämässä: vuodet 1904-1905 eli episodi, joka tunnetaan myös Venäjä-Jap... Lue koko vinkki »
Lahtari, punikki ja teurastaja

Pirkko Turpeinen-Saari: Lahtari, punikki & teurastaja : Marsalkka Mannerheim, Kullervo Manner ja Ratko Mladić historian henkilöinä

Pirkko Turpeinen-Saari on psykiatri, joka on toiminut muun muassa Euroopan neuvoston kidutusta tutkivan komitean psykiatrian asiantuntijana. Hän on kirjoittanut useita julkaisuja huumeista ja muista riippuvuusongelmista. Tässä uusimmassa kirjassaan Turpeinen-Saari päätti ryhtyä tutkimaan sekä Suomen että Ratko Mladićin osalta myös Euroopan historia... Lue koko vinkki »
Lahtarit

Anneli Kanto: Lahtarit

Anneli Kanto löysi isoisänsä Tampereen Vapriikin Tampere 1918 -näyttelystä kuvasta, jossa on Ilmajoen suojeluskuntalaisia kirkon portailla Tampereen valtauksen jälkeen. Kuva jäi mietityttämään, eikä tutkimustyökään auttanut: Kanto ei tiedä, mitä isoisälle sotaretkellään kävi. Kirjailijan oli siis syytä tehdä työtään, eli kuvitella. Lahtarit kert... Lue koko vinkki »
Hulttio

Teemu Keskisarja: Hulttio : Gustaf Mannerheimin painava nuoruus

No niin, moneskohan kirja Mannerheimista?! Onneksi niitä on niin paljon, että voi valita minkä lukee, eikä missään nimessä tarvitse lukea kaikkea. Minä valitsin nyt tämän, ihan siksi, että sen on kirjoittanut Teemu Keskisarja, jonka tekstiä on helppo lukea. Se on lupsakkaa, sopii ihmiselle, joka ei muutoin jaksaisi "tieteellisiä" kirjoja kahlata. ... Lue koko vinkki »
Suomen kohtalon ratkaisut

Matti Koskimaa: Suomen kohtalon ratkaisut : talvisota ja jatkosota 1939-1944

Matti Koskimaan järkäleteos ilmestyi vasta kolme vuotta sitten, mutta Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivän lähestyessä siitä ilmestyi juhlapainos. Teos on täynnä tarkkaa ja painavaa tietoa Suomen sotavuosista edeten ensimmäisen maailmansodan rauhasta toisen maailmansodan päättymiseen. Kirja alkaa pienellä maailmanpolitiikan kuvauksella, mutta n... Lue koko vinkki »

Antero Jyränki: Kansa kahtia, henki halpaa : oikeus sisällissodan Suomessa?

Pitkän uran oikeusoppineena sekä tutkijana että virkamiehenä toiminut Antero Jyränki on laatinut erittäin mielenkiintoisen teoksen. Pääkysymyksenä hän tarkistelee sitä, mitä oikeudelle – sellaisena kuin se ennen kansalaissotaa tunnettiin – tapahtui vuoden 1918 tapahtumien aikana sekä sen jälkeen. Mitä oikeudelle tapahtui vihollisuuksien alkaessa ka... Lue koko vinkki »
Mannerheimin seikkailuja

Juri Nummelin: Mannerheimin seikkailuja

Eipä ole tainnut kukaan jo vuosikymmeniä sitten kuollut suomalainen olla tänä vuonna tapetilla samanlaisella kiivaudella kuin Mannerheim. Ja mikä jottei, moneen ehti mies eläessään, ja itse asiassa myös moneen, josta ei julkisesti ole puhuttu. Näitä salaisuuden verhon taakse piilotettuja asioita on päässyt tutkimaan kärkijoukko kotimaisia kirjoitta... Lue koko vinkki »

Paavo Friman ja Lasse Lind: Kadetti Mannerheim

Mannerheimista on kirjoitettu noin 250 kirjaa, Suomessa ja ulkomailla. Tämä kirja, Kadetti Mannerheim, mahtuu sujuvasti joukkoon. Kadetti Mannerheim kertoo ajasta, jolloin Mannerheim oli Haminassa, Kadettikoulussa. Kirjan voi lukea, vaikka ei olisi kiinnostunutkaan historiasta tai Mannerheimista. Se on helppolukuinen, sillä kuvia on joka sivulla... Lue koko vinkki »
Troikka

Jari Tervo: Troikka

Tampereen punainen puolustus romahtaa keväällä 1918. Punakaartilaisten Eljas Rossin, Herman Hevoskosken ja Juliska Viskarin on lähdettävä pakomatkalle Mannerheimin valkoisten joukkojen tieltä. Matka johtaa Viipurin kautta vallankumouksen vyöryissä yhä olevaan Neuvosto-Pietariin, jossa kymmentuhatpäinen suomalainen punapakolaisjoukko huomaa joutunee... Lue koko vinkki »