Peter Munter, Vesa Nenye ja Toni Wirtanen: Talvisota 1939–1940

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Talvisodasta lienee suomeksi sanottu kaikki, mitä sanoa voi. Tämä kirja kiinnosti kuitenkin tekijöidensä vuoksi. Vesa Nenyen ja Peter Munterin tunnen ennen kaikkea Puolenkuun pelien perustajina ja Munterin myös 1990-luvun larppiskenen isona nimenä, Toni Wirtanen taas lienee useimmille tuttu Apulannasta.

Kolmikko on myös innokkaita peliharrastajia, jotka harrastavat sotastrategiapelejä. Siitä harrastuksesta tämäkin kirja sai alkunsa. Suomalainen kustantaja tuskin olisi kovin suuresti innostunut taas yhdestä talvisotakirjasta, mutta tämä teos löysikin kustantajansa ulkomailta ja on ilmestynyt alunperin englanniksi.

Mikäpä siinä. Talvisota 1939–1940 on oikein mainio kuvaus talvisodasta (alkuperäinen projekti kasvoi sen verran laajaksi, että jatkosodasta tulee oma kirjansa). Kirjassa kerrotaan selvästi ja yksityiskohtaisesti, miten sota eteni ja miten Neuvostoliiton hyökkäykset torjuttiin vaihtelevalla menestyksellä eri rintamilla. Suomalaisten odottamattoman menestyksen syitä analysoidaan ja koko komeus kuvitetaan runsaalla kuvamateriaalilla pääasiassa SA-kuvan arkistoista.

Erikoisuutena kirja esittelee suomalaiset ja neuvostoliittolaiset komentajat hyvin kattavasti lyhyillä profiileilla, joissa kuvataan komentajien vaiheet ennen sotaa ja sodan jälkeen. Näistä käy muun muassa ilmi se, miten vahvasti Suomen armeijan ylin johto perustui 1910-luvun saksalaiseen jääkärioppiin.

Isoimpana miinuksena teksti on paikoin puuduttavassa määrin joukko-osastojen nimiä ja numeroita – näissä auttaisi joku karttasovellus, joka näyttäisi joukkojen liikkeet kartalla. Tästä huolimatta Talvisota 1939–1940 on tyylikäs ja vahvasti faktoihin nojaava sotatietokirja, josta saa oikein hyvän kuvauksen talvisodan kulusta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...