Unia sodasta

Arvi Perttu: Unia sodasta

Unia sodasta on romaani inkeriläisistä, inkeriläiskulakkiperheen ja suvun vaiheista Stalinin vainon ajoilta näihin Putinin päiviin. Aikajana on pitkä, sata vuotta, muutama sukupolvi. Arvi Perttu ottaa kansiinsa tarinan Mummon, pikku-Helmin kautta. Teos on Petroskoissa syntyneen ja Lieksassa asuvan Pertun kahdestoista. Perttu palkittiin Pohjois-Kar... Lue koko vinkki »
Karjala Comeback

Marja-Leena Tiainen: Karjala comeback

Voiko enää tyhmempää, saati luotaantyöntävämpää ja sopimattomampaa nimeä olla kirjalla, jossa puhutaan monilla kielillä ja murteilla, muttei englannilla! Matkustetaan rajantakaiseen Karjalaan. Kaunis karjalankieli kilkkaa korvissa kauniisti, omaa karjalan murretta siihen sekaan, savoa jos turkkustakin hyppysellinen ja suomivenäjää murtaen kuulu... Lue koko vinkki »
Aunuksen pääskyset

Ritva-Elina Pylväs: Aunuksen pääskyset

"Viena, Inkeri ja Aunus kuuluvat Suomeen." Sinne! Taistelemaan lähtee parikymppinen Saimi, jo toiseen sotaansa. Heimoveljet bolsevikkikurimuksesta vapauttamaan Aunuksen Vapaaehtoisen Armeijan, AVA:n riveissä. Vuosiluvuksi merkitään 1919. "Siinä vasta isänmaallinen tyttö!" oli komppanian päällikkökin kehunut kun Saimi haavoittumisen jälkeen ... Lue koko vinkki »
Itä on itä

Kimmo Kirves ja Suonna Kononen: Itä on itä : Itä-Suomea etsimässä

Minkälainen paikka on Itä-Suomi, entä millaista on itäsuomalaisuus? Mielikuvissa lännen on katsottu katsovan eteenpäin, siinä missä itä katsoo taakse. Idässä on nähty jotain kaaottista, suuripiirteistä ja jopa mystistä, on lupsakoita savolaisia ja kieroja karjalaisia ja mitä muuta. Pitivät mielikuvat totta tai ei, Suomessa joka tapauksessa kulkee i... Lue koko vinkki »

Sirkka-Liisa Ranta: Suomalainen teekirja

Ensimmäinen eurooppalainen kirja, joka tiettävästi mainitsi teen on Giovanni Ramusion vuonna 1550 ilmestynyt kirja, joka kuvaili kitaanien eli kiinalaisten teenjuontitapoja ja teen terveysvaikutuksia. Suomeen teetä saatiin odottaa kuitenkin vielä hetkinen, tänne tee saapui samoihin aikoihin kuin kahvikin, eli 1700-luvun alussa. Vaikka kahvi tunnetu... Lue koko vinkki »

Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuisma ja muut: 1939

Nootit eivät tökkineet Neuvostoliiton telaketjuissa, mutta kouriintuntuvia esteitä oli edessä yllättävän paljon. Päämäärä oli järkeenkäypä, tulokset järjettömiä. Paraatimarssi kangerteli viimeistään joulukuun puolivälissä. Riemuitsevia työläisjoukkoja ei näkynyt missään. Tulikin tuliset ja jäätävät paikat. Ja sitten kaikki meni metsään ja päin jääh... Lue koko vinkki »

Matti Rönkä: Uskottu mies

Tajusin taas, että ei minua aseella tarvinnut uhata, eivätkä pistoolit minua suurimmasta vaarasta pelastaneet. Minut saisi voimattomaksi, alistumaan, painostamalla ja kiristämällä. Oman kipuni kestäisin, mutta en läheisteni. Ja niinpä muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen, 50-vuotispäivänsä lähestyessä, Viktor Kärppä huomaa taas olevansa keskellä se... Lue koko vinkki »

J. H. Erkko: Uskovainen : Eletty kertomus

Mitä sitä toistasataa vuotta sitten ilmestynyttä kirjaa enää arvioimaan, kun sen somemmin on tehnyt jo tuolloin ilmestymisvuonna niinkin kova nimi kuin Santeri Ivalo! Päivälehdestä joulun alla vuonna 1890 tuo arvostelu on luettavissa. ' - - - hän oli tavattoman herkkä vaikutuksille. Se hänet uudelleen ja yhä uudelleen vei mierolle, vaan se häne... Lue koko vinkki »
Kadonneen kaupungin varjo

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo

Mikko Porvalin Kadonneen kaupungin varjo päättää Karelia Noir -trilogian, joka kertoo viipurilaisen etsiväkaksikko Jussi Kähösen ja Salomon Eckertin seikkailuista 1920-luvulta alkaen. Kolmas osa sijoittuu jatkosodan aikoihin ja vaaran vuosiin sodan jälkeen. Luonteeltaan Kadonneen kaupungin varjo muistuttaa enemmän sarjan aloitusosaa Sinisen kuol... Lue koko vinkki »

Inkeri Aula ja Sanna Hukkanen: Metsänpeitto

Menneille sukupolville maailma oli metsien peittämä, mystinen paikka, jossa puilla oli aivan oma merkityksensä. Oli suojelus- ja uhripuita, karsikkomäntyjä, jotka estivät kuolleita palaamasta kotiin ja puita, jotka yhdistettiin noituuteen, kuten verenpunaiseksi värjäytyvä tervaleppä. Vanhan maailmankuvan sydämestä löytyi mikäpä muu kuin kosminen ma... Lue koko vinkki »

Hanneriina Moisseinen: Kannas

Eletään vuotta 1944 ja Karjalankannaksen evakuointi on täydessä käynnissä. Lähtöä valmisteleva karjapiika Maria Shemeikka odottaa vielä isäänsä rahdin ajosta, samalla kun mielensä murtanut sotamies Oksala kerätään paareille joukkonsa ainoana henkiinjääneenä. Muutaman päivän aikana koko maailma kääntyy ympäri, eikä mikään tule enää olemaan samalla t... Lue koko vinkki »
Kalle Hagert

Tuula Saarto: Kalle Hagert, legenda jo eläessään

Tuula Saarron ja Allan Hagertin prameat mustalaishäät vietettiin toukokuussa 1959. Morsian oli vasta seitsemäntoista, sulhanen pian kaksikymppinen mustalaiskuninkaan poika. Oli siinä ihmettä kerrakseen. Kansa täytti Helsingin suurkirkon ja lähitienoon. Ero tuli sitten vuonna 1967 ja myöhemmin Tuula Saarto kirjoitti havaintojaan tuosta ajasta ja ... Lue koko vinkki »
Veri ei vaikene

Mikko Porvali: Veri ei vaikene

Veri ei vaikene pääsi tutkaani Vuoden johtolanka -palkinnon vuoksi. Aloitin kuitenkin Sinisen kuoleman kuva -kirjasta, joka aloittaa Karelia Noir -sarjan ja hämmästelin hieman: ei tämä ihan palkintomateriaalia ole. Tämä sarjan kakkososa karistaa kuitenkin turhat hämmästelyt: taso on selvästi ensimmäistä osaa parempi ja kirja kerrassaan mainio. ... Lue koko vinkki »
Sinisen kuoleman kuva

Mikko Porvali: Sinisen kuoleman kuva

Tähän kirjaan tartuin oikeastaan toisen kirjan vuoksi: Porvalin Veri ei vaikene voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, mutta eihän kirjasarjaa silti toisesta osasta aloiteta. Sinisen kuoleman kuvassa kiinnostavinta on sen puitteet: tapahtumat sijoit­tuvat 1920-luvun Viipuriin, jossa oikeustiedettä opiskellut, mutta poliisiksi päätynyt Jussi Kähöne... Lue koko vinkki »
Talvisota 1939–1940

Peter Munter, Vesa Nenye ja Toni Wirtanen: Talvisota 1939–1940

Talvisodasta lienee suomeksi sanottu kaikki, mitä sanoa voi. Tämä kirja kiinnosti kuitenkin tekijöidensä vuoksi. Vesa Nenyen ja Peter Munterin tunnen ennen kaikkea Puolenkuun pelien perustajina ja Munterin myös 1990-luvun larppiskenen isona nimenä, Toni Wirtanen taas lienee useimmille tuttu Apulannasta. Kolmikko on myös innokkaita peliharrastaji... Lue koko vinkki »