Vieno Zlobina: Heidän ihanteensa murskattiin : Tyttären tarina Säde-kommuunasta Neuvosto-Karjalassa

Heidän ihanteensa murskattiin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Amerikoista asti lähti suomalaissiirtolaisia tasa-arvoista sosialistista työläisten valtakuntaa rakentamaan sankoin joukoin (6000–6500 siirtolaista) Neuvosto-Karjalaan 1930-luvun molemmin puolin ‘Karjalan kuumeen’ iskettyä. Mahdollisuuksia oli, kunnes tuli Stalin hirmutöineen: kuka kansanvihollisena, kuka porvarien kätyrinä, kuka nationalistina, kuka vakoojana likvidoitiin tai karkotettiin kauas Karjalasta.

97-vuotias Vieno Zlobina, nyt Virossa asuva kielitieteilijä ja yliopiston opettaja, kertoo oman perheensä, Elis ja Emma Ahokkaan, ja monen muun perheen kohtalosta eli tarinan Säde-kommuunasta, jonka kymmenkunta Kanadasta tullutta perhettä perusti Aunuksen laitamille vuonna 1925 Vienon ollessa tuolloin kuudenikäinen.

“Ei voi olla ajattelematta kohtalon ivaa – mitään ei ole jäljellä menestyneestä kommuunasta. Pellot ovat muuttuneet pensaikoiksi, ja paikka muistuttaa samaa tiheikköä, jollainen se oli kommuunan jäsenten sinne tullessa. Vain muistot ovat jäljellä, jotkut kauniita, jotkut sydäntä särkeviä.”

Karu on Vieno Zlobinan loppuyhteenveto hyvin menestyneestä yhteisöstä, joka murskattiin, rakennukset poltettiin maan tasalle ja työn raskaan raatajat tuomittiin tuhoon.

Lukija saa läheltä seurata ja iloita menestystarinaa, miten tyhjästä rakennetaan menestyvä kommuuna, missä vuosi vuodelta sadot lisääntyvät, karjanhoito kehittyy, asuinolot paranevat. Vuonna 1929, neljässä vuodessa, oli pieni joukko tehnyt viljelyskelpoiseksi soisen joutomaan ja rakentanut kolmen asuinrakennuksen lisäksi keittiörakennuksen, saunan, navetan, sikalan, tallit, rehutornin, pajan, sahan, konevajan, autotallin, kellarin, varaston kasviksille ja perunoille, riihen, myllyn, meijerin…

Tuosta menestyksestä oli tehtävä loppu. Ja se tuli muutaman vuoden päästä. Vainot alkoivat, kommuunan miehet pidätettiin, isä mukana:

“Elämäni surullisin päivä, nuo sanoin korvaamattomat kauhun hetket kaikkine synkkine yksityiskohtineen ovat pysyneet mielessäni läpi elämäni. Tunneperäisiä asioita on vaikea unohtaa.”

On ihme että tuossa murskamyllyssä Vieno selviytyi ja onnistui opinnoissaan, monen kärsimyksen ja monen karkotuspaikan kautta.

Jos Mobergin Maahanmuuttajat on kiehtovaa, laajaa, monipolvista kaunokirjoitusta Amerikan mailta, on Vieno Zlubinan teksti käänteisenä muuttotarinana napakka, lyhyt, karu dokumentti – yhtä lailla sielua liikuttava.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...